Στην κουζίνα... ασφαλώς!

Με ασφάλεια στην κουζίνα

Η κουζίνα είναι ίσως το δωμάτιο που κρύβει τους περισσότερους κινδύνους για ένα παιδί.

Φυσικά και δεν είναι δυνατόν να απαγορεύσετε την είσοδο στο αγγελούδι σας μιας και εκεί υπάρχει η μεγαλύτερη δράση στη διάρκεια της ημέρας και το μικρό σας επιθυμεί να βρίσκεται στο κέντρο των γεγονότων. Αυτό που μπορείτε να κάνετε, όμως, είναι να ακολουθήσετε μερικές συμβουλές για να κάνετε την κουζίνα σας το πιο ασφαλές «καταφύγιο» για μωρά! Να έχετε κατά νου ότι το καλύτερο είναι να έχετε το μικρό σας επισκέπτη καθισμένο στο ειδικό καθισματάκι του και να το εφοδιάσετε με τα παιχνίδια του ώστε να είναι απασχολημένο όσο εσείς θα μαγειρεύετε ή θα κάνετε δουλειές.


  • Αποθηκεύστε όλα τα απορρυπαντικά σε ένα ντουλάπι που βρίσκεται ψηλά, ενώ αν τα τοποθετείτε κάτω από το νεροχύτη φροντίστε να κλειδώνετε το ντουλάπι με ειδικές κλειδαριές για την προστασία των παιδιών. Φροντίστε να μην κουβαλάτε απορρυπαντικά ή άλλες επικίνδυνες ουσίες σε καλάθια ή σακούλες σαν αυτές που χρησιμοποιείτε για τρόφιμα καθώς μπορεί να βάλουν το μικρό σας σε πειρασμό να τα δοκιμάσει.
  • Φυλάξτε τα απορρυπαντικά σε ασφαλές μέρος
  • Τοποθετήστε μαχαίρια, πιρούνια, ψαλίδια και άλλα κοφτερά αντικείμενα σε συρτάρια που βρίσκονται ψηλότερα ή σε ένα ντουλάπι που να κλειδώνει.
  • Βγάλτε από την πρίζα τις ηλεκτρικές συσκευές, τις οποίες μπορεί το μικρό σας να πλησιάσει και να τις ανάψει. Μην αφήνετε ηλεκτρικά καλώδια να κρέμονται καθώς είναι εύκολο να τα τραβήξει.
  • Αν πρέπει να μεταφέρετε από ένα σημείο σε άλλο νερό σε κατσαρόλα ή καφέ σε κούπα, - γενικά ζεστό υγρό – ελέγξτε πού βρίσκεται και τι κάνει το μικρό σας ώστε να μην σκοντάψετε και πέσετε πάνω του.
  • Μη χρησιμοποιείτε τραπεζομάντιλο στο τραπέζι. Όσο μικρό κι αν είναι το παιδί σας, μπορεί να το τραβήξει και να τραυματιστεί.
  • Για την ηλεκτρική κουζίνα χρησιμοποιήστε προστατευτικά καλύμματα ώστε το μικρό σας να μην μπορεί να ανάψει τα «μάτια». Αν πρόκειται να αγοράσετε καινούργια κουζίνα προτιμήστε κάποια με μόνωση ώστε να αν ακουμπήσει εξωτερικά το φούρνο το μικρό σας να μην πάθει έγκαυμα. Επίσης μην αφήνετε ποτέ την πόρτα του φούρνου ανοιχτή.
  • Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε τα πίσω μάτια της ηλεκτρικής κουζίνας και να θυμάστε ότι η λαβή της κατσαρόλας δεν πρέπει ποτέ να προεξέχει. Το παιδάκι μπορεί με το χέρι του να τραβήξει τη λαβή, με αποτέλεσμα να καεί.

Είναι άραγε αυτό κράνος;

  • Απομακρύνετε σπίρτα και αναπτήρες από σημεία που μπορεί να τα δει και να τα πιάσει.
  • Μην θερμαίνετε τα μπιμπερό σε φούρνο μικροκυμάτων. Τα υγρά θερμαίνονται γρήγορα κι έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να είναι πολύ καυτό για το μικρό σας. Επίσης, είναι επικίνδυνο να υπερθερμανθεί και το ίδιο το μπιμπερό ενώ έχουν υπάρξει και περιστατικά έκρηξης μπουκαλιών που έχουν ζεσταθεί υπερβολικά.  
  • Εφοδιαστείτε με έναν πυροσβεστήρα και τοποθετήστε τον στην κουζίνα.
  • Μη τοποθετείτε μικρά μαγνητάκια στο ψυγείο σας, καθώς το μικρό σας μπορεί να τα πιάσει κινδυνεύοντας να τα καταπιεί.

Περισσότερα μυστικά για ένα ασφαλές σπίτι θα βρείτε επίσης πατώντας εδώ.


SOS Tip: Όσο kid-friendly κι αν έχετε φροντίσει να είναι το σπίτι σας πάντα θα υπάρχει κάποιος αστάθμητος παράγοντας. Μιλήστε στο παιδάκι σας για το τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται να κάνει στην κουζίνα, ενώ ζητήστε το να σας ρωτάει πριν ξεκινήσει μια δραστηριότητα που δεν είναι σίγουρο εάν εγκρίνετε.