Φροντίδα για… αετίσιο μάτι

Φροντίδα για… αετίσιο μάτι

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα πιο συχνά προβλήματα όρασης

*Με την συνεργασία του χειρουργού οφθαλμιάτρου, ειδικού στον στραβισμό και την παιδοφθαλμολογία, Δημήτρη Καραγεωργόπουλου.


Η σωστή όραση του μικρού σας είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την ικανότητά του να μαθαίνει. Για να διαπιστώσετε ότι όλα πάνε καλά, φροντίστε να ξεκινήσετε τις επισκέψεις στον παιδοφθαλμίατρο από νωρίς, ήδη από την ηλικία του ενός έτους. Οι επισκέψεις για έλεγχο καλό είναι να επαναληφθούν στα 3 και στη συνέχεια στα 5 έτη. Δείτε παρακάτω τι πρέπει να γνωρίζετε για τα πιο συχνά προβλήματα όρασης που αφορούν τα παιδιά.

Στραβισμός και «τεμπέλικο μάτι»

Ο στραβισμός υφίσταται όταν το ένα μάτι φεύγει πάνω, κάτω, δεξιά ή αριστερά, χωρίς να είναι ευθυγραμμισμένο με το άλλο μάτι. Αν το πρόβλημα είναι χρόνιο τότε μπορεί να αναπτυχθεί αμβλυωπία ή αλλιώς «τεμπέλικο μάτι», όπου η οπτική οξύτητα του ενός ή και των δύο οφθαλμών είναι ελαττωμένη. Τα καλά νέα είναι ότι η αμβλυωπία μπορεί να διορθωθεί με χρήση γυαλιών ή με την προσωρινή κάλυψη τους υγιούς οφθαλμού, ειδικά αν το πρόβλημα έχει διαγνωστεί στην προσχολική ηλικία.

Επιπεφυκίτιδα

Τα κόκκινα μάτια μπορεί να αποτελούν και ένδειξη επιπεφυκίτιδας, μια φλεγμονή από μόλυνση ή αλλεργία. Καθώς μπορεί εύκολα να μεταδοθεί από το ένα μάτι στο άλλο αν το μικρό σας τα τρίβει με τα χεράκια του, προσπαθήστε να του πλένετε συνέχεια τα χέρια του και να το παροτρύνετε να απομακρύνει τα χεράκια του από το πρόσωπό του. Ο παιδοφθαλμίατρός του θα επιβεβαιώσει την μόλυνση και θα σας χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία. Διαβάστε ακόμα το «Επιπεφυκίτιδα».

Μυωπία και υπερμετρωπία

Η μυωπία ο αστιγματισμός και η υπερμετρωπία παρατηρούνται συχνά σε παιδιά που πάνε σχολείο (με πιο συχνή τη μυωπία). Και τα τρία προβλήματα διορθώνονται με τη χρήση γυαλιών. Έχετε κατά νου ότι καθώς το παιδί σας μεγαλώνει ενδέχεται να αυξάνονται και οι βαθμοί μυωπίας, συνεπώς είναι σημαντικό να επισκέπτεστε σε τακτά χρονικά διαστήματα τον οφθαλμίατρο και να ακολουθείτε τις συνταγές για τα κρύσταλλα των γυαλιών. Δείτε ακόμα το «Γυαλιά οράσεως».

Κόκκινα ή ξηρά μάτια

Ο ερεθισμός στα μάτια ενδέχεται να προκληθεί από την πολύωρη έκθεση στην οθόνη του υπολογιστή, ειδικά αν το μικρό σας παίζει βιντεοπαιχνίδια ή παιχνίδια στο κινητό σας τηλέφωνο. Η λύση βρίσκεται στα χέρια σας: ελαττώστε το χρόνο έκθεσης στην οθόνη και φροντίστε να εφαρμόσετε τον κανόνα των 20 λεπτών. Θα κάνει διάλειμμα για 20 λεπτά κάθε 20 λεπτά και θα κοιτάει μακριά. Με αυτόν τον τρόπο θα ξεκουράσει τα μάτια του και θα τους επιτρέψει να παράγουν φυσικό δάκρυ. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σε περίπτωση που χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε ειδικές σταγόνες.

Διαβάστε ακόμα: «Προσέξτε το σαν… τα μάτια του»!