8 tips για να ξεπεράσει τον φόβο για τον οδοντίατρο
Οι επισκέψεις στον οδοντίατρο είναι απαραίτητες για τη στοματική υγιεινή και τα γερά δόντια. Τι γίνεται, όμως, εάν αυτές μοιάζουν με σκηνές από ταινία θρίλερ στο μικρό σας; Επειδή θα επισκεφθείτε τον οδοντίατρο αρκετές φορές πριν το νηπιαγωγείο, πάρτε μερικές ιδέες για να βοηθήσετε το βλαστάρι σας να τον δει με καλύτερο μάτι - ή τουλάχιστον με λιγότερο φοβισμένο.
1.Ξεκινήστε από νωρίς. Όσο πιο μικρό (ακόμα και στην ηλικία του ενός έτους) κάνει την πρώτη του επίσκεψη στον οδοντίατρο τόσο το καλύτερο.
2.Απλοποιήστε τη διαδικασία. Όταν προετοιμάζεστε για την επίσκεψη, ειδικά την πρώτη φορά, μην συμπεριλάβετε στις διηγήσεις σας πολλές λεπτομέρειες. Αυτό θα προκαλέσει περισσότερες ερωτήσεις και οι παραπάνω πληροφορίες μπορεί να δημιουργήσουν άγχος. Μιλήστε με θετικό τρόπο σχετικά με την επερχόμενη επίσκεψη αλλά μην παρουσιάσετε μια τελείως διαφορετική εικόνα, δημιουργώντας έτσι ελπίδες ότι δεν θα πονέσει καθόλου. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να χάσει την εμπιστοσύνη του τόσο σε εσάς όσο και στον οδοντίατρο.
3. Δώστε προσοχή στις λέξεις. Μην χρησιμοποιείτε τις κλασικές λέξεις για τον πόνο, αλλά αφήστε το γιατρό να εισάγει το δικό του λεξιλόγιο για να βοηθήσει το μικρό σας να ανταπεξέλθει σε μια δύσκολη κατάσταση. Ένα παράδειγμα είναι ότι ο οδοντίατρος θα τσεκάρει το χαμόγελο και θα μετρήσει τα δόντια του. Ακόμα, χρησιμοποιήστε θετικές λέξεις, όπως καθαρά, δυνατά δόντια για να δώσετε μια ευχάριστη νότα στην επίσκεψη.
4.Κάντε αναπαράσταση. Πριν πάτε στον οδοντίατρο προσποιηθείτε ότι είστε εσείς ο γιατρός και το μικρό σας ο ασθενής. Χρησιμοποιήστε μια οδοντόβουρτσα για να δείτε τα δόντια του και ένα καθρεφτάκι για να του δείχνετε τι θα κάνει ο οδοντίατρος. Αποφύγετε να παριστάνετε ήχους όπως του τροχού. Το κλειδί είναι να νιώσει ότι η όλη διαδικασία του είναι οικεία.
5.Μην κάνετε συσχετισμούς. Αποφύγετε να πάρετε μαζί το μικρό σας στη δική σας επίσκεψη στον οδοντίατρο. Αν εσείς είστε αγχωμένοι αυτό θα το καταλάβει το μικρό σας. Μην του αφηγείστε προηγούμενα περιστατικά καθώς θα το αγχώσουν περισσότερο, ενώ η ατμόσφαιρα και ο χώρος του ιατρείου για ενήλικες θα του δώσουν λανθασμένη εντύπωση τη στιγμή που οι παιδοδοντίατροι προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον φιλικό για παιδιά.
6.Προετοιμαστείτε για παράπονα. Είναι φυσικό για ένα παιδί να κλαίει, να γκρινιάζει και να μην θέλει να εξεταστεί από κάποιον άγνωστο. Παραμείνετε ήρεμοι και θυμηθείτε πως ο γιατρός μπορεί να το ηρεμήσει, καθώς έχει να κάνει με πολλά παιδιά κάθε μέρα. Αφήστε τον να σας καθοδηγήσει. Μπορεί να σας ζητήσει να παραμείνετε σε απόσταση ή να κρατάτε το χέρι του μικρού σας για να νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια.
7.Αποφύγετε τη δωροδοκία. Μην υποσχεθείτε από πριν κάτι ως αντάλλαγμα αν το μικρό σας συμπεριφερθεί καλά ή δεν κλάψει στον οδοντίατρο. Η ανταμοιβή πιθανότατα θα το κάνει να σκεφτεί πως ότι πρόκειται να ακολουθήσει δεν είναι διόλου ευχάριστο. Γιατί να το προκαταβάλλετε; Αντιθέτως όταν ολοκληρωθεί η επίσκεψη, επιβραβεύστε είτε με τα λόγια είτε με ένα αυτοκόλλητο την καλή συμπεριφορά και τη γενναιότητα που επέδειξε.
8. Δώστε έμφαση στη σημασία της στοματικής υγιεινής. Διδάξτε στο παιδί σας ότι η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι αναγκαιότητα και όχι επιλογή και εξηγήστε του ότι εκείνος θα το βοηθήσει να έχει πάντα γερά δόντια, φροντίζοντας φυσικά και το ίδιο καθημερινά τα δόντια του.