Εξολοθρεύστε τα μικρόβια!

Καθάρισμα κουζίνας

Τρόποι για να απομακρύνεται τα μικρόβια από την κουζίνα σας, αλλά και να αποθηκεύσετε το φαγητό με ασφάλεια.

Η υγιεινή στην κουζίνα σας είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να φροντίζετε πάντα αλλά και ειδικά όταν έχετε μικρό παιδί που συνηθίζει να βάζει τα πάντα στο στόμα του. Δείτε παρακάτω κάποιες πρακτικές λύσεις για το πώς να απομακρύνετε τα μικρόβια από την κουζίνας σας καθώς και πώς να ετοιμάζετε και να αποθηκεύετε το φαγητό σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής.


Πλύνετε τα χέρια σας. Πλύνετε τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι πριν πιάσετε τρόφιμα, όπως και αν έχετε πιάσει ωμό κρέας, αν έχετε ακουμπήσει το καλάθι των αχρήστων, αν έχετε επισκεφθεί την τουαλέτα ή αν έχετε χαϊδέψει κάποιο ζώο. Ενθαρρύνετε το μικρό σας να κάνει το ίδιο. Φροντίστε να στεγνώνετε τα χέρια σας καλά και να βγάζετε τα δαχτυλίδια πριν αρχίσετε να μαγειρεύετε. Τα αντιβακτηριδιακά τζελ βοηθούν εν μέρει σκοτώνοντας τα βακτήρια αλλά από τη στιγμή που θα πιάσετε κάτι άλλο δεν είστε πλέον προστατευμένοι.

Αλλάζετε συχνά πετσέτες και σφουγγάρια. Χρησιμοποιήστε διαφορετικά σφουγγάρια για κάθε δουλειά (άλλο για το πλύσιμο των πιάτων και άλλο για να σκουπίζετε επιφάνειες). Καλό είναι να τα πλένετε αλλά και να τα αλλάζετε συχνά συχνά γιατί τα βρώμικα υγρά πανιά μετατρέπονται σε πηγή βακτηρίων. Το ίδιο ισχύει και με τις πετσέτες που χρησιμοποιείτε στην κουζίνα.

Απολυμαίνετε τις επιφάνειες. Φροντίστε να απολυμαίνετε συχνά όχι μόνο τον πάγκο της κουζίνας αλλά και σημεία που πιάνετε συχνά όπως τα πόμολα στα Άνδρας που καθαρίζειντουλάπια ή τους διακόπτες για το φως. Μην επιτρέπετε σε κατοικίδια ζώα να ανεβαίνουν στον πάγκο ή στο τραπέζι της κουζίνας.

Προετοιμασία φαγητού σύμφωνα με κανόνες υγιεινής. Στα βακτήρια αρέσει πολύ να ζουν σε μικρές σχισμές όπως για παράδειγμα τις χαραγματιές που κάνει το μαχαίρι στη βάση κοπής. Μετά από κάθε χρήση συνίσταται να πλένετε και να απολυμαίνετε τη βάση κοπής. Οι πλαστικές βάσεις κοπής είναι προτιμότερες από τις ξύλινες, ενώ είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε διαφορετικές βάσεις για διαφορετικά τρόφιμα (π.χ. άλλη για λαχανικά και άλλη για τα κρέατα). Αφού κόψετε ωμό κρέας πλύνετε αμέσως το μαχαίρι πριν το ξαναχρησιμοποιήσετε.

Πάρτε extra μέτρα όταν είστε άρρωστος/η. Αποφύγετε να ετοιμάσετε φαγητό για την οικογένεια αν είστε άρρωστος/η (ειδικά αν έχετε ενοχλήσεις στο στομάχι). Αν δεν έχετε άλλη επιλογή τότε πλένετε καλά τα χέρια σας ή χρησιμοποιήστε γάντια για να αποφύγετε τη μετάδοση των μικροβίων. Έχετε ένα χαρτομάντιλο μπροστά στο στόμα και στη μύτη αν φτερνίζεστε ή βήχετε, ενώ όταν το πετάξετε πλύνετε ξανά τα χέρια σας.

Καλό πλύσιμο των πιάτων. Τα πλυντήρια πιάτων θεωρούνται περισσότερο υγιεινά από το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι καθώς πλένουν σε υψηλές θερμοκρασίες. Φροντίστε να καθαρίζετε το πιάτο από υπολείμματα τροφής. Πλύνετε ξεχωριστά τα σκεύη του μικρού σας και χρησιμοποιήστε μια ειδική βούρτσα για μπουκάλια για να απομακρύνετε ίχνη από την τροφή. Φυσικά, εάν πρόκειται για μωρό, δεν θα πρέπει να αμελείτε την αποστείρωση. 

Διατηρήστε το ψυγείο και την κατάψυξη στην κατάλληλη θερμοκρασία. Το ψυγείο σας πρέπει να έχει θερμοκρασία μεταξύ 0 και 5 βαθμών C ενώ η κατάψυξή σας κάτω από -18 C. Χρησιμοποιήστε θερμόμετρα για να ελέγχετε τη θερμοκρασία, βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες κλείνουν σωστά και μην τα γεμίζετε πολύ με τρόφιμα γιατί έτσι παρεμποδίζεται το δροσερό ρεύμα αέρα.

Αποθηκεύστε τα τρόφιμα με ασφάλεια. Ελέγξτε τις ετικέτες των τροφίμων για να τα αποθηκεύσετε. Διατηρήστε τα φρέσκα ή ξεπαγωμένα τρόφιμα – ειδικά το κρέας– σε κλειστά δοχεία στο κάτω μέρος του ψυγείου για να εμποδίσετε τα υγρά τους να πέσουν πάνω σε άλλα τρόφιμα. Αν θέλετε να βάλετε στο ψυγείο μέρος από το φαγητό που φτιάξατε, αφήστε το αρχικά να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για μία ή δύο ώρες, πριν το βάλετε στο ψυγείο ή στον καταψύκτη. Μην βάλετε το φαγητό στο ψυγείο ενώ είναι ακόμα ζεστό καθώς θα αυξήσει την εσωτερική του θερμοκρασία. Χωρίστε το φαγητό σε μικρότερες μερίδες για να κρυώσει πιο γρήγορα.