Τι είναι η σκολίωση, πώς γίνεται η διάγνωση και ποιες θεραπείες υπάρχουν
Με την συνεργασία της παιδιάτρου, Ευγενίας Καράμπελα
Η σκολίωση αποτελεί παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης με κύρια χαρακτηριστικά την πλάγια κλίση και στροφή των σπονδύλων. Παρουσιάζει, δηλαδή, μια παραμόρφωση στην πλάγια κάμψη της, ενώ από πίσω μοιάζει με S ή C. Πολλές παθήσεις μπορεί να δημιουργήσουν σκολίωση. Στο 85% των περιπτώσεων, όμως, δεν ανευρίσκεται η αιτία και έτσι η σκολίωση χαρακτηρίζεται ιδιοπαθής.
Στο γενικό πληθυσμό 1 στους 10 έχει σκολίωση. Δεν είναι όμως όλες οι περιπτώσεις ίδιας αιτιολογίας και βαρύτητας. Στους 1000 ανθρώπους με σκολίωση, 2 ή 3 θα χρειασθούν ειδική αντιμετώπιση από εξειδικευμένο ορθοπεδικό λόγω επιδείνωσης της κατάστασής τους. Μία στις 1.000 περιπτώσεις θα χρειασθεί χειρουργική θεραπεία.
Η σκολίωση ταξινομείται σε παιδική (για παιδιά κάτω των 3 ετών), σε νεανική (από 3-10 ετών) και σε εφηβική (για παιδιά πάνω από 10 ετών). Η έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη μπορούν να αποβούν σωτήριες και να γλιτώσουν ένα παιδί από μια δύσκολη χειρουργική επέμβαση. Συνεπώς αν υπάρχει η οποιαδήποτε ένδειξη, επιβάλλεται μια επίσκεψη στο γιατρό για να γίνει διάγνωση.
Συμπτώματα που ενδέχεται να προέρχονται από τη σκολίωση είναι τα εξής:
- Εμφανής κύρτωση της πλάτης
- Ακανόνιστα κυρτωμένοι ώμοι
- Βαθουλωμένο στήθος
- Κλίση του σώματος από τη μια πλευρά
- Και πιο σπάνια πόνος στην πλάτη
Διάγνωση
Η διάγνωση της σκολίωσης γίνεται με απλή εξέταση της πλάτης. Ο γιατρός βάζει το παιδί σε στάση προσοχής, γυμνό από τη μέση και πάνω, και του ζητάει να σκύψει με τα γόνατα σε έκταση. Παρατηρεί τη σπονδυλική στήλη αν είναι ευθεία. Αν δεν είναι, τότε ίσως υπάρχει πιθανή σκολίωση και για τον λόγο αυτό ζητά ακτινολογικό έλεγχο που επιβεβαιώνει τη διάγνωση.
Θεραπεία
Η θεραπεία της σκολίωσης εξαρτάται από το πόσες μοίρες είναι. Σκολίωση μέχρι 20 μοίρες θεραπεύεται με φυσιοθεραπεία, κολύμπι και παρακολούθηση, συνήθως κάθε 6 μήνες.
Από 20-40 μοίρες η θεραπεία περιλαμβάνει χρήση κηδεμόνων που αποτρέπουν την πρόσθετη καμπή της σπονδυλικής στήλης. Οι κηδεμόνες θα πρέπει να φοριούνται διαρκώς, ακόμα και τη νύχτα, όσο το παιδί αναπτύσσεται (πολλές φορές και μετά το πέρας της ανάπτυξης).
Από τις 40 μοίρες και πάνω η σκολίωση χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Στην επέμβαση χρησιμοποιούνται ειδικές μεταλλικές ράβδοι για τη διόρθωση των κυρτωμάτων.
Ψυχολογική στήριξη
Μόνο το 50% των παιδιών που πάσχει από σκολίωση φοράει τους κηδεμόνες, ωστόσο είναι σημαντικό να ακολουθούνται οι οδηγίες του γιατρού, αν έχει διαγνώσει ότι το πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό. Από την άλλη, πρέπει να υπάρξει προσοχή καθώς η συγκεκριμένη πάθηση και αυτός ο τρόπος θεραπείας μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σχετικά με την εικόνα που έχει ένας έφηβος ασθενής για το σώμα του καθώς συνδέεται άμεσα με την αυτοπεποίθησή του. Συνεπώς η ψυχολογική στήριξη είναι πολύ σημαντική.
Μάθετε κι αυτό…
- Η σκολίωση είναι πάθηση που αφορά περισσότερο τα κορίτσια προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας.
- Το βάρος της σχολικής τσάντας ή η μεταφορά της από τον ένα ώμο δεν έχει αποδειχτεί ότι προκαλεί σκολίωση. Ωστόσο καλό θα ήταν οι γονείς να προσέχουν το βάρος της και να ζητούν από τα παιδιά να την φορούν και στους δύο ώμους. Δείτε περισσότερα στο άρθρο «Σχολική τσάντα: το βαρύ φορτίο των παιδιών μας!».