4 tips για να εξασφαλίσετε ότι το μικρό σας θα παίζει μέσα στο σπίτι με ασφάλεια
Φαντασία και δημιουργικότητα αρκούν για να περάσει ευχάριστα το μικρό σας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Ωστόσο αυτό προϋποθέτει ότι πρέπει να έχετε μεριμνήσει για την ασφάλειά του. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να βεβαιωθείτε πως όλα είναι υπό έλεγχο.
Μην αφήνετε το μικρό σας ποτέ χωρίς επίβλεψη. Ειδικά αν το παιδί σας είναι μωρό, νήπιο ή προσχολικής ηλικίας πρέπει να βρίσκεται συνεχώς σε χώρο που να μπορείτε να το βλέπετε, καθώς αρκεί ένα δευτερόλεπτο κάποιες φορές για να συμβεί ένα ατύχημα. Αν επιβλέπετε από κοντά το παιχνίδι, πιθανόν να έχετε τη δυνατότητα να συμμετέχετε και εσείς.
Φυλάξτε τα παιχνίδια σε έναν ασφαλή χώρο. Παιχνίδια που βρίσκονται παρατημένα στο πάτωμα μπορεί να είναι επικίνδυνα ειδικά για νήπια που δεν έχουν ακόμα καλή ισορροπία. Συνεπώς φροντίστε αν υπάρχει κάποιος χώρος (π.χ. ντουλάπι, κουτί, μπαούλο) που να φυλάσσονται όλα τα παιχνίδια όταν δεν χρησιμοποιούνται. Μάθετε ακόμα στο βλαστάρι σας πώς να βοηθάει στο μάζεμα μετά το τέλος του παιχνιδιού, εξηγώντας του πως πρόκειται για μια διαδικασία μετάβασης (δεν θα αλλάξει δραστηριότητα αν δεν έχει τελειώσει με την προηγούμενη).
Προσοχή στις γωνίες, τις άκρες και τις εξόδους. Χρησιμοποιήστε ειδικές πορτούλες για παιδιά για να κλείσετε τις εξόδους του δωματίου, ειδικά αν πρόκειται για μεγάλο χώρο και υπάρχει κίνδυνος το μικρό σας να βγει έξω. Αν έχετε έπιπλα, τοποθετήστε στις γωνίες προστατευτικά ενώ στρώστε στο δάπεδο ένα χαλί ή μια μεγάλη φλοκάτη, για να μην χτυπήσουν στα πλακάκια αλλά και για να κάθονται πιο άνετα.
Περιοδικά εξετάζετε τα παιχνίδια του μικρού σας μήπως κάποια είναι σπασμένα ή τους λείπουν κάποια κομμάτια. Σε τέτοια περίπτωση ανακυκλώστε τα ή προσπαθήστε να τα επισκευάσετε. Φυσικά πριν του δώσετε οποιοδήποτε παιχνίδι φροντίστε να βεβαιωθείτε για την καταλληλότητά του. Διαβάστε πιο αναλυτικά στο άρθρο «Παίζοντας με ασφάλεια!».