Αποφύγετε τα εγκαύματα παντός τύπου

Αποφύγετε τα εγκαύματα παντός τύπου

Μέτρα προστασίας από τα εγκαύματα στο σπίτι και σε εξωτερικούς χώρους

Από τη στιγμή που θα αρχίσει να μπουσουλάει ή να περπατάει θα πρέπει να φροντίσετε ότι το περιβάλλον στο οποίο κινείται είναι ασφαλές. Στη συνέχεια δείτε τι πρέπει να προσέξετε για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο του εγκαύματος από καυτό υγρό ή στερεό, από το ηλεκτρικό ρεύμα, από φωτιά και από υψηλές θερμοκρασίες.

Μαγειρέψτε με προσοχή. Όταν μαγειρεύετε προτιμήστε να χρησιμοποιείτε τις εστίες φωτιάς που βρίσκονται στο πίσω μέρος της κουζίνας ώστε να μην φτάνει το μικρό σας να τραβήξει ή να αναποδογυρίσει την κατσαρόλα. Φροντίστε να βάζετε καυτά μαγειρικά σκεύη ή δοχεία που περιέχουν πολύ ζεστό φαγητό ή υγρό βαθιά στον πάγκο της κουζίνας και όχι σε σημείο όπου θα μπορούσε το μικρό σας να τα φτάσει.

Όταν δεν μαγειρεύετε χρησιμοποιήστε προστατευτικά καλύμματα για την κουζίνα για να αποφύγετε το μικρό σας να ανάψει τον φούρνο. Σε περίπτωση που είναι δύσκολο να εφαρμόσετε τα παραπάνω βάλτε μια παιδική πόρτα προστασίας για να εμποδίσετε την είσοδο στην κουζίνα ή οριοθετήστε έναν ασφαλή χώρο όπου μπορεί να παίζει το παιδί σας σε κοντινή απόσταση και εσείς να το επιβλέπετε. Αν ζεστάνετε φαγητό στο φούρνο μικροκυμάτων, προσέξτε γιατί ενδέχεται το φαγητό να μην έχει ζεσταθεί ομοιόμορφα. Φροντίστε να το αφήσετε να κρυώσει λίγο πρώτα και στη συνέχεια δοκιμάστε το πριν το σερβίρετε στο παιδί σας. 

Αδειάστε το τραπέζι. Ένα παιδί που έχει περιέργεια να μάθει τι υπάρχει πάνω στο τραπέζι, όταν δεν φτάνει ως εκεί για να έχει οπτική επαφή, πολύ εύκολα μπορεί να τραβήξει το τραπεζομάντιλο ρίχνοντας κάτω σκεύη με ζεστό φαγητό ή φλιτζάνια και δοχεία με ζεστό υγρό. Προτιμήστε λοιπόν το τραπέζι σας να είναι άστρωτο ή να έχετε σουπλά που δεν γλιστράνε. Αφήνετε το φαγητό στα πιάτα να κρυώσει σε ένα ασφαλές μέρος όπου δεν θα έχει πρόσβαση το μικρό σας και προετοιμάστε εσείς ή κάποιο αρκετά μεγάλο παιδί το πιάτο του. Φυσικά αποφύγετε να κρατάτε το παιδί σας στην αγκαλιά σας και ταυτόχρονα να μεταφέρετε στο τραπέζι πιάτα με ζεστό φαγητό.   

Ελέγξτε τη θερμοκρασία του νερού. Όταν προετοιμάζετε το μπάνιο του, διατηρήστε τη θερμοκρασία του νερού στους 30 με 37 ºC, έχοντας κατά νου ότι το δέρμα του μικρού σας είναι πιο ευαίσθητο από το δέρμα των ενηλίκων. Δοκιμάστε τη θερμοκρασία του νερού με τον αγκώνα σας ή τον καρπό σας ή βυθίστε ένα θερμόμετρο στην μπανιέρα. Φροντίστε ώστε το μωρό σας να μην ακουμπά τον σωλήνα του ζεστού νερού γιατί, εάν το νερό έτρεχε για αρκετή ώρα, ενδέχεται να είναι καυτός.

Προσοχή στις ηλεκτρικές συσκευές που παράγουν θερμότητα, όπως σίδερο, το σεσουάρ και το ψαλίδι ισιώματος. Επειδή στα νήπια αρέσει πολύ να μιμούνται τους ενήλικες προσέξτε να βγάζετε πάντα από την πρίζα τις συσκευές και να τις φυλάτε σε σημεία που δεν έχει πρόσβαση το μικρό σας.

Προστασία από τον ηλεκτρισμό. Καλύψτε τις πρίζες με προστατευτικά και φροντίστε να έχετε την τηλεόραση, τον υπολογιστή ή άλλες συσκευές αρκετά κοντά στον τοίχο με όσο τον δυνατόν πιο κρυμμένα τα καλώδια για να αποφύγετε να τα τραβήξει. Όταν φορτίζετε το κινητό και το laptop σας, φροντίστε να προσέχετε παράλληλα και το μικρό σας να βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας. Όταν δεν χρησιμοποιείτε τους φορτιστές φυλάξτε τους σε ένα ασφαλές σημείο.    

Ασφάλεια σε όλα τα δωμάτια. Με προσοχή περάστε από όλα τα δωμάτια του σπιτιού, προσπαθώντας να δείτε τα πράγματα από την οπτική του παιδιού σας και να απομακρύνετε οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά ή τουλάχιστον να προκαλέσει έγκαυμα στο παιδί σας. Αν έχετε τζάκι βάλτε προστατευτικά, κρύψτε αναπτήρες και σπίρτα και μάθετε στο μικρό σας να μην τα πλησιάζει ακόμα και αν δει κάποιον αναπτήρα σε ένα τραπέζι που έχει π.χ. αφήσει κάποιος επισκέπτης. Φροντίστε να είστε προσεκτικοί με τη χρήση θερμάστρας ή σόμπας, αναζητώντας κάποιο προστατευτικό για να βάλετε κοντά (που να αντέχει όμως τη θερμότητα) και απομακρύνετε ρούχα, βιβλία ή άλλα εύφλεκτα υλικά. Επίσης αποφύγετε τους υγραντήρες που έχουν ζεστό νερό ή ατμό.    

Παιχνίδι σε ασφαλές μέρος. Επιφάνειες μεταλλικές ή πλαστικές που τις χτυπάει ο ήλιος για πολλές ώρες (ακόμα και τις ζεστές ημέρες της άνοιξης), όπως π.χ. σε μια παιδική χαρά, μπορεί να ανεβάσουν θερμοκρασία και να προκαλέσουν έγκαυμα αν το μικρό σας τις πιάσει. Φροντίστε ο χώρος που θα παίζει να έχει αρκετά δέντρα για να υπάρχει σκιά και αν όχι δοκιμάστε εσείς αν κάποια επιφάνεια έχει κατάλληλη θερμοκρασία. Αν δεν αντέχετε να την πιάσετε για 3 με 5 λεπτά τότε καλύτερα μην επιτρέψετε στο παιδί σας να την ακουμπήσει. Επίσης παιχνίδια σε παιδότοπο που διαθέτουν μπαταρίες μπορεί να ανεβάσουν θερμοκρασία ή να έχουν χαλασμένες μπαταρίες. Πριν τη χρήση τους ελέγξτε αν είναι σε καλή κατάσταση.

Παπούτσια. Όσο καλοκαιριάσει φροντίστε το μικρό σας να φοράει παπούτσια όταν περπατάει στην άσφαλτο, στην άμμο ή σε βότσαλα στην παραλία καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες ενδέχεται να προκαλέσουν έγκαυμα στις πατούσες. 

Αυτοκίνητο. Προτιμήστε να παρκάρετε σε σκιά, καθώς τα μεταλλικά και δερμάτινα σημεία μέσα στην καμπίνα του αυτοκινήτου αναπτύσσουν υψηλές θερμοκρασίες όταν βρίσκονται πολύ ώρα στον ήλιο, ειδικά το καλοκαίρι. Φροντίστε να σκεπάζετε τις θέσεις με πετσέτες, να βάζετε στο τζάμι το ειδικό προστατευτικό για τον ήλιο και να ανοίγετε παράθυρα ή τον κλιματισμό για λίγα λεπτά πριν μπει το παιδί σας. Διαβάστε περισσότερα σε σχέση με την ασφάλεια στο αυτοκίνητο το άρθρο «Ηλιοπροστασία στους 4 τροχούς».

  • Μάθετε κι άλλα ενδιαφέροντα στο άρθρο μας "Προστασία από τα εγκαύματα"
  • Δεν καταφέρατε να προλάβετε το κακό; Δείτε εδώ πώς να περιποιηθείτε ένα θερμικό έγκαυμα.

Prostateutika kouzinas




Κάλυμμα για κουμπιά κουζίνας

Εμποδίζει τα παιδιά να γυρίσουν τα κουμπιά και να ανάψουν την κουζίνα, ηλεκτρική η γκαζιού. Δεν είναι κατάλληλη για κουμπιά που δεν αφαιρούνται. Βρείτε το προϊόν στο Cosycorner.grστην τιμή των €7,20 (τα 4 τεμάχια).





ilioprostasiaBubbleDream Προστατευτικό Ήλιου

Το  BubbleDreamπροστατευτικό ήλιου διασκεδάζει το μωρό/παιδί στο αυτοκίνητο, ενώ παράλληλα το προστατεύει από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Ειδικά σχεδιασμένο ώστε να προσφέρει μια ευχάριστη ατμόσφαιρα καθώς οι χρωματιστοί κύκλοι του δημιουργούν με το φώς όμορφα φωτιστικά εφέ. Φιλτράρει το φώς χωρίς να εμποδίζει την θέα και τοποθετείται πανεύκολα. Διπλώνει εύκολα στην μέση ενώ είναι τοποθετημένο στο παράθυρο. Βρείτε το στο Cosycorner.grστην τιμή των €14,90.

priza



Περιστρεφόμενο Κάλυμμα πρίζας

Αποτρέπει τα παιδιά από το να τοποθετούν αντικείμενα στους πόλους της πρίζας. Βρείτε το στο Cosycorner.gr στην τιμή των €3,90 (6 τεμάχια)