Πόσο επικίνδυνο είναι το καρεκλάκι φαγητού;

Πόσο επικίνδυνο είναι το καρεκλάκι φαγητού;

Γιατί συνδέεται με ατυχήματα και πώς να τα χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια

Το ειδικό καρεκλάκι, όπου βάζετε το μικρό σας για να φάει, έρχεται στο προσκήνιο εξαιτίας μιας νέας έρευνας που συνδέει τη χρήση του με ατυχήματα. Φυσικά δεν είναι το ίδιο το κάθισμα που προκαλεί τα ατυχήματα στα παιδιά, αλλά η λάθος χρήση και η παράβλεψη των κανόνων ασφαλείας.

Τα ατυχήματα που σχετίζονται με τα παιδικά καρεκλάκια φαγητού αυξήθηκαν κατά 22% στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας από το Κέντρο Ερευνών Τραυματισμών του Νοσοκομείου Παίδων στο Columbus του Ohio. Για τον λόγο αυτό  οι ειδικοί προτρέπουν τους γονείς να ακολουθούν με προσοχή τις οδηγίες ασφαλείας κατά τη χρήση τους.  Τα περισσότερα ατυχήματα αφορούσαν την πτώση, καθώς τα 2/3 των παιδιών πριν το ατύχημα προσπαθούσαν να σκαρφαλώσουν ή να σταθούν όρθια στις καρέκλες, χωρίς να έχει ενεργοποιηθεί το σύστημα ασφαλείας.

Βέβαια, ο αυξημένος αριθμός των ατυχημάτων που έχει καταγραφεί ίσως οφείλεται και σε άλλους παράγοντες, όπως το ότι οι γονείς πλέον επισκέπτονται αμέσως το νοσοκομείο σε περίπτωση ατυχήματος. 

Βασικοί κανόνες ασφαλείας

  • Φροντίστε το καρεκλάκι να έχει ένα σύστημα ασφαλείας τριών ή πέντε σημείων, το οποίο θα ενεργοποιείται την ώρα του γεύματος τόσο από εσάς όσο και από τον άνθρωπο που το φροντίζει.
  • Μην θεωρείτε ότι ο δίσκος θα εμποδίσει το μικρό σας να ανασηκώσει το σώμα του και να πέσει από την καρέκλα. Είναιαπαραίτητοναχρησιμοποιήσετειμάντεςασφαλείας.
  • Μάθετε στο μικρό σας ότι η καρέκλα του προορίζεται για να κάθεται και να τρώει και όχι για να παίζει να σκαρφαλώνει ή να στέκεται όρθιο. Επίσης αποθαρρύνετε και τα μεγαλύτερα αδέρφια να κρέμονται, να πιάνονται ή σκαρφαλώνουν στο καρεκλάκι.
  • Απομακρύνετε τους πειρασμούς από τον περιβάλλοντα χώρο, όπως π.χ. αντικείμενα που θα προσπαθούσε να αρπάξει. Φροντίστε ακόμα να μην είναι κοντά σε τοίχους ή στο τραπέζι γιατί σπρώχνοντας με τα πόδια του μπορεί να πέσει κάτω μαζί με την καρέκλα.
  • Ελέγχετε συχνά τις ανακοινώσεις που αφορούν στις ανακλήσεις προϊόντων.

Διαβάστε ακόμα το άρθρο μας «Ασφάλεια στο καρεκλάκι του μικρού σας ».