Σκέφτεστε να του τρυπήσετε τα αυτιά; Το σκέφτεστε; Μήπως θέλετε να το αποτρέψετε; Δείτε τι να κάνετε σε κάθε περίπτωση. Bonus plus κανόνες για να αποφύγετε την μόλυνση και τις αλλεργικές αντιδράσεις!
Το τρύπημα ή όχι των αυτιών δεν είναι κάτι που μπορούν να αποφασίσουν οι γονείς από μόνοι τους, καθώς αποτελεί επέμβαση στην εμφάνιση του παιδιού και παράλληλα του προκαλεί πόνο σε μια ηλικία που το «μπρος τα κάλλη τι είναι ο πόνος» δεν τους ακούγεται λογικό. Βέβαια, πλέον είναι ελάχιστα τα κορίτσια που δεν έχουν τουλάχιστον μία τρύπα σε κάθε αυτί και τα αγόρια που δεν θέλησαν, έστω σε κάποια φάση της εφηβείας τους, να φορέσουν κι εκείνα σκουλαρίκι. Ό,τι, όμως, κι αν αποτελεί σήμερα κοινό τόπο, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αφήσετε την επιθυμία για… στόλισμα να γεννηθεί από μόνη της στο παιδί σας ή να περάσει με φυσικό τρόπο στα αζήτητα.
Εάν, ωστόσο, έχετε μια θετική ή αρνητική άποψη στο θέμα των σκουλαρικιών μπορείτε να ενισχύσετε ή να ατονήσετε την επιθυμία του. Στην πρώτη περίπτωση, αρκεί το άτομο αντίστοιχου φύλου να τραβάει διακριτικά το ενδιαφέρον του παιδιού στο σκουλαρίκι. Για παράδειγμα, μπορεί η μαμά να φοράει συχνά εντυπωσιακά σκουλαρίκια στα αγαπημένα χρώματά της κόρης της, για να τα προσέξει και να πει «θέλω κι εγώ»-άλλωστε τα νήπια επιθυμούν σχεδόν ό,τι βλέπουν(εκτός από το νοστιμότατο σπανακόρυζό σας)! Εάν αυτό συμβεί, εξηγήστε του πρώτα πως εξελίσσετε η διαδικασία και ξεκαθαρίστε του πως το τρύπημα τον αυτιών συνοδεύεται από πόνο.
Στην δεύτερη περίπτωση, απλά φροντίστε να μην επιδεικνύετε το δικό σας piercing. Εάν, όμως, το παιδί το δει σε έναν φίλο, συγγενή ή άγνωστο και το θέλει πείτε του πως μπορεί να αποκτήσει μόλις μεγαλώσει. Έτσι καθυστερείτε το αναπότρεπτο! Μην είστε, ωστόσο, υπερβολικά αρνητικοί. Η καταπίεση πολλές φορές φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα και μπορεί να το δείτε μεγαλώνοντας να αποκτά, όχι απλά τρύπες στα αυτιά, αλλά σε πολλά και διάφορα άλλα μέρη του σώματος!
Σε κάθε περίπτωση, όταν θα έρθει η ώρα να του τρυπήσετε τα αυτιά θα πρέπει να θυμάστε:
- Ότι αυτό θα ήταν καλό, σε περίπτωση που υπάρχει η δυνατότητα, να γίνεται από τον παιδίατρο σας, ώστε να είστε σίγουροι πως έχει γίνει σωστή αποστείρωση.
- Σε περίπτωση που το παραπάνω είναι αδύνατο, είναι σημαντικό να επιλέξετε προσεκτικά ένα ειδικό κατάστημα που να τηρεί τους κανόνες υγιεινής.
- Επιπλέον, επειδή κάποια παιδιά παρουσιάζουν αλλεργία στα μέταλλα που χρησιμοποιούνται για το τρύπημα του δέρματος, επιλέξτε ειδικό υποαλλεργικό υλικό για να αποφύγετε την αντίδραση.
- Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε καθημερινά τις τρύπες με βαμβάκι και οινόπνευμα ( 2 φορές τις πρώτες 2 εβδομάδες και 1 φορά τις επόμενες 6). Κατά τον καθαρισμό μην αμελείτε να ελέγχετε εξονυχιστικά τα αυτάκια του για σημάδια που φανερώνουν κάποια μόλυνση.
- Αργότερα, όταν θα αλλάζει σκουλαρίκια, φροντίστε να του αγοράζετε κάποια από ασήμι, χρυσό ή λευκόχρυσο. Μπορεί να είναι πιο ακριβά, αλλά τα συγκεκριμένα μέταλλα συνήθως δεν ερεθίζουν τα παιδικά αυτάκια.