Πρώτες βοήθειες για χτύπημα στα δόντια

Πρώτες βοήθειες για χτύπημα στα δόντια

Τι να κάνετε αν το μικρό σας χτυπήσει το δόντι του

Περπατάει, σκαρφαλώνει, τρέχει, προσπαθεί να ανακαλύψει πώς μπορεί να κινηθεί και πώς να εξερευνήσει τον χώρο γύρω του. Στην προσπάθειά του συμβαίνουν συχνά πτώσεις και μικροατυχήματα, κάποια από τα οποία αφορούν και την οδοντοστοιχία του. Φυσικά ακολουθούν κλάματα, φόβος για το αίμα – αν υπάρχει – αλλά και άγχος για το αν έχει γίνει κάποια σοβαρή ζημιά. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί στο μικρό σας, προσφέρετε τις πρώτες βοήθειες ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.

Κάντε ένα γενικό έλεγχο. Το πιο πιθανό είναι το τραύμα στα δόντια ή τα ούλα να είναι μικρό. Επομένως, ελέγξτε αρχικά αν συμβαίνει κάτι άλλο (π.χ. εάν έχει χτυπήσει στο κεφάλι) πριν ασχοληθείτε με τα δόντια του.

Σταματήστε την αιμορραγία.Αν τρέχει αίμα από τα ούλα του, ζητήστε του να ξεπλύνει το στόμα του και, στην συνέχεια, τοποθετήστε ένα καθαρό πανί στο σημείο και πιέστε το ελαφρά για να σταματήσετε την αιμορραγία. Ιδανική για αυτή τη δουλειά είναι μια λευκή αποστειρωμένη γάζα, αλλά αν δεν έχετε στο σπίτι χρησιμοποιήστε ένα κομμάτι καθαρό και σιδερωμένο ύφασμα.

Μόλις η αιμορραγία σταματήσει κοιτάξτε το στόμα του μικρού σας. Τα ούλα του μπορεί να φαίνονται κόκκινα ή πρησμένα, αλλά αυτό δεν αποτελεί σοβαρό λόγο ανησυχίας. Ωστόσο αν κάποιο δόντι έχει ραγίσει ή σπάσει, φαίνεται να κουνιέται πολύ ή να βρίσκεται σε διαφορετική θέση, απευθυνθείτε άμεσα στον οδοντίατρο. Ούτως ή άλλως, εάν συμβαίνει αυτό, είναι πολύ πιθανό να έχει φτάσει στο νεύρο και το μικρό σας να πονάει πολύ.

Ελέγξτε αν του λείπει κάποιο δόντι. Αν τα χτύπημα είναι δυνατό υπάρχει πιθανότητα να χάσει κάποιο από τα δόντια του. Κρατήστε το σε ένα βαζάκι με γάλα ή αλατόνερο για να το δείξετε στον οδοντίατρό σας και να σας κατευθύνει. Αν πρόκειται για νεογιλό δοντάκι, που ούτως ή άλλως θα έπεφτε, δεν χρειάζεται να γίνει κάτι σημαντικό, μιας και η επανατοποθέτησή του θα είχε ως αποτέλεσμα την πιθανή βλάβη του δοντιού που θα έχει ως ενήλικας.

Αναζητήστε άμεσα βοήθεια.Αν πιστεύετε πως κάτι σοβαρό έχει συμβεί επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρο. Σε περίπτωση που δεν τον βρίσκετε μεταφέρετε το παιδί σας στα επείγοντα ενός νοσοκομείου που εφημερεύει.

Διαβάστε ακόμα το άρθρο μας «Χτύπησα το δόντι μου!».