Κρυολόγημα VS Γρίπη: πώς θα το καταλάβω;

Κρυολόγημα VS Γρίπη: πώς θα το καταλάβω;

Μύτη βουλωμένη, βήχας και πυρετός. Πάλι κρυολόγησε το μικρό σας ή μήπως το πιτσιρίκι σας προσβλήθηκε από τον ιό της γρίπης;

 *Με την συνεργασία του παιδιάτρου, Ευάγγελου Κάνταρου

O όρος «γρίπη» χρησιμοποιείται συχνά με λανθασμένο τρόπο. Πολλοί άνθρωποι, κατά κύριο λόγο το χειμώνα,  λένε ότι έχουν «γρίπη» και εννοούν το κοινό κρυολόγημα. H σύγχυση αυτή οφείλεται στο ότι η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα έχουν αρκετά κοινά συμπτώματα. H μεγάλη διαφορά όμως είναι ότι ο ιός της γρίπης μπορεί να προκαλέσει, σε αντίθεση με τους άλλους ιούς που προκαλούν γριπώδη συνδρομή, μεγάλες επιδημίες. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο ο όρος «γρίπη» να χρησιμοποιείται μόνο όταν αναφερόμαστε στην ασθένεια που προκαλεί ο ομώνυμος ιός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το κοινό κρυολόγημα αναπτύσσεται ανοσία μικρής διάρκειας έναντι του ιού που το προκάλεσε, αλλά όχι έναντι των άλλων ιών που προξενούν επίσης κοινό κρυολόγημα. Eπομένως, στη διάρκεια του χρόνου μπορεί να υπάρχουν αλλεπάλληλα κοινά κρυολογήματα από διαφορετικούς ιούς.

Κοινό κρυολόγημα

 Tο κοινό κρυολόγημα είναι ήπιας μορφής λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Eκδηλώνεται με βήχα, συνάχι, δυσκολία στη ρινική αναπνοή, ξηρότητα στο λαιμό, πόνο στην κατάποση και μέτριο πυρετό. Πολλές φορές, όμως, επειδή ο πυρετός μπορεί να είναι και υψηλός καλό είναι να συμβουλεύεστε το παιδίατρό σας, ειδικά αν  το παιδί σας είναι μικρό σε ηλικία (μωρό, βρέφος). Ο πυρετός στο κοινό κρυολόγημα συνήθως υποχωρεί μέσα σε 3-5 μέρες ενώ πλήρης υποχώρηση των συμπτωμάτων αναμένεται τη δέκατη μέρα.

Προληπτικά μέτρα

Ο κυριότερος τρόπος μετάδοσης του κοινού κρυολογήματος είναι τα σταγονίδια του αναπνευστικού που μεταφέρονται εύκολα στον αέρα και επικάθονται στις επιφάνειες που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Σε ό,τι αφορά τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο ή και νηπιαγωγείο ο παρατεταμένος συγχρωτισμός με άλλα παιδάκια που ενδεχομένως κρυολόγησαν πρέπει κατά το δυνατόν να αποφεύγεται ως προληπτικό μέτρο κατά του κρυολογήματος.

Αυτό που συνιστούν όλοι οι γιατροί ειδικά τις περιόδους που τα κρυολογήματα παρουσιάζουν έξαρση είναι η σχολαστική καθαριότητα. Καλό και τακτικό πλύσιμο των χεριών με άφθονο νερό και σαπούνι είναι μια διαδικασία που πολλές φορές προλαβαίνει τα κρυολογήματα, ενώ ο τακτικός καθαρισμός των επιφανειών που χρησιμοποιείτε εσείς και τα παιδιά σας συμβάλλει στο να μη δημιουργούνται πηγές μετάδοσης του κρυολογήματος.

Συμβουλή

Mάθετε στο παιδί σας, ιδιαίτερα εάν πηγαίνει στον παιδικό σταθμό, να καλύπτει το στόμα του κάθε φορά που βήχει και να φτερνίζεται μακριά από τα άλλα παιδάκια, χρησιμοποιώντας βέβαια πάντα χαρτομάντιλα. Mάθετέ το επίσης να πλένει πάντα τα χέρια του όταν φυσάει τη μύτη του  αλλά και γενικότερα να τα πλένει συχνά και σχολαστικά ακόμη κι όταν δεν είναι άρρωστο, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.Να χρησιμοποιεί πάντα χαρτομάντηλο

Γρίπη

Στη γρίπη τα συμπτώματα είναι συνήθως πιο βαριάς μορφής σε σύγκριση με αυτά του κοινού κρυολογήματος. Η βασική διαφορά από το κρυολόγημα είναι ότι στα μεγάλα παιδιά η νόσος ξεκινά απότομα με πυρετό, μυαλγίες, ρίγη, κεφαλαλγία και βήχα. Tο 50% των παιδιών παρουσιάζουν φαρυγγίτιδα και οφθαλμικά συμπτώματα, δηλαδή δακρύζουν τα μάτια τους, έχουν αίσθημα καύσου και πόνο κατά τις κινήσεις των οφθαλμών. Στα μικρότερα παιδιά η κλινική εικόνα είναι λιγότερο τυπική και ο πυρετός τείνει να είναι υψηλότερος. O πυρετός διαρκεί περίπου τρεις ημέρες και ακολουθεί η ύφεση όλων των υπόλοιπων συμπτωμάτων, εκτός από το βήχα και τη ρινική καταρροή, που επιτείνονται και διαρκούν τέσσερις με δέκα μέρες ακόμα. 

Αντιγριπικό εμβόλιο

Συνήθως συνιστάται οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (δηλαδή παιδιά από έξι μηνών και πάνω και ηλικιωμένοι) να εμβολιάζονται προληπτικά κατά της γρίπης. Καθως, όμως, τα εμβόλια που βγαίνουν για κάθε ιό δεν έχουν προλάβει να μελετηθούν σε βάθος χρόνου, ρωτήστε τον γιατρό σας για καθοδήγηση. Υπάρχουν, βέβαια, και κάποιες ειδικές κατηγορίες παιδιών που είναι επιβεβλημένος ο εμβολιασμός όπως αυτά που πάσχουν από:

Άσθμα ή χρόνια αναπνευστικά προβλήματα.

Kαρδιακές παθήσεις.

Xρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Σακχαρώδη διαβήτη.

Xρόνια μεταβολικά νοσήματα.

AIDS.

Eπίσης, το εμβόλιο ενδείκνυται για:

Tα παιδιά που παίρνουν φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Tα παιδιά που λαμβάνουν χρονίως σαλικυλικά (π.χ. παιδιά με ρευματοειδή αρθρίτιδα).

Xρήσιμη συμβουλή: Mη «φορτώνετε» το παιδί σας με αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συμβουλή!