Σωστή προετοιμασία και επίβλεψη στην παιδική χαρά

Σωστή προετοιμασία και επίβλεψη στην παιδική χαρά

Τι θα πρέπει να προσέξετε πριν φύγετε για την παιδική χαρά και πώς να φροντίσετε να παίζει με ασφάλεια

Η παιδική χαρά, το μέρος που αγαπά να επισκέπτεται περισσότερο από όλα, θεωρητικά είναι ένας ασφαλές χώρος παιχνιδιού. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνετε το δικό σας έλεγχο για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες ατυχήματος, να προετοιμάσετε κατάλληλα το μικρό σας πριν την έξοδο και φυσικά να το επιβλέπετε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. 

  • Αρχικά επιλέξτε μια παιδική χαρά που απευθύνεται στην ηλικία του. Για παράδειγμα ένα νήπιο δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τις κούνιες ή την τσουλήθρα που είναι για μεγαλύτερα παιδιά.
  • Ντύστε το κατάλληλα. Εκτός του ότι πρέπει να λάβετε υπόψη σας τον καιρό και το γεγονός ότι θα τρέχει και θα παίζει άρα είναι καλύτερα να μπορεί να βγάλει κάποια ρούχα, αποφύγετε τα ρούχα και τα παπούτσια με κορδόνια ή κορδέλες για να προλάβετε την πιθανότητα να εγκλωβιστούν σε κάποιο από τα παιχνίδια.
  • Για τους ίδιους λόγους φορέστε του κασκόλ λαιμοδέτη με κουμπιά όταν κάνει κρύο αντί για απλό κασκόλ ή μαντίλι για να μην περισσεύει ύφασμα που μπορεί αφενός να πιαστεί κάπου αφετέρου να του το τραβήξει κάποιο άλλο παιδάκι.
  • Αν πηγαίνετε στην παιδική χαρά με το ποδήλατο του φροντίστε να του αφαιρείτε το κράνος καθώς παίζει γιατί υπάρχει κίνδυνος να εγκλωβιστεί το κεφαλάκι του σε κάποιο άνοιγμα, επειδή το κράνος είναι μεγαλύτερο.
  • Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιεί σωστά τα παιχνίδια. Δεν επιτρέπεται να σηκώνεται ή να πηδά από την κούνια, ούτε να ανεβαίνει ανάποδα στην τσουλήθρα αλλά ούτε και να κάθεται στην βάση της με κίνδυνο να πέσει πάνω του κάποιο άλλο παιδί.
  • Διατηρείτε την παιδική χαρά καθαρή και απομακρύνετε σκουπίδια ή αντικείμενα, που είναι επικίνδυνα αν τα πιάσει ένα παιδί (π.χ. γυαλιά, κορδόνια).
  • Παραμείνετε κοντά στο παιδί σας για να το επιβλέπετε στενά και μάθετέ του βασικούς κανόνες για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται και τι να προσέχει (π.χ. να μην περνάει πίσω ή μπροστά από τις κούνιες σε κοντινή απόσταση όταν άλλα παιδάκια λικνίζονται). Για περισσότερους κανόνες ασφαλείας διαβάστε το άρθρο μας «Ασφάλεια στην παιδική χαρά!».