Πρέπει να τηλεφωνήσω στον παιδίατρο;

Να τηλεφωνήσω στον παιδίατρο;

8 ενδείξεις πως είναι ώρα να τηλεφωνήσετε στον παιδίατρο!

*Με την συνεργασία του παιδιάτρου, Ευάγγελου Κάνταρου.

Υπάρχουν περιπτώσεις που ούτε ο πυρετός έχει φτάσει στα ύψη, ούτε το παιδάκι σας έχει γεμίσει αίματα από κάποια πτώση. Περιπτώσεις που αμφιταλαντεύεστε πάνω από το τηλέφωνο για το εάν πρέπει να καλέσετε τον παιδίατρο ή όχι. Περιπτώσεις που διαφωνείτε με τον σύντροφό σας για την σοβαρότητα της κατάστασης και δεν ξέρετε τι να κάνετε.

Για να αποφύγετε τις υπερβολές, αλλά και για να μην προσπεράσετε κάτι πραγματικά σοβαρό, ακολουθούν 8 ενδείξεις που καθιστούν το τηλεφώνημα στον παιδίατρο απαραίτητο.

1. Ένας μέτριος πυρετός (δέκατα) που δεν υποχωρεί όταν δίνεται στο παιδί κάποιο παυσίπονο. Ακόμη, ένας πυρετός που αντιδρά στα φάρμακα, αλλά παραμένει για αρκετές μέρες ή φεύγει και επανέρχεται μετά από μία περίπου ημέρα.

2. Ένας κοιλιακός πόνος, ειδικά στην κάτω δεξιά πλευρά. (Μπορεί να είναι σημάδι φλεγμονής της σκωληκοειδούς απόφυσης).

3. Μία πτώση που προκαλεί πρήξιμο στην πάσχουσα περιοχή (πόδι, χέρι, αστράγαλο κτλ.) και για την οποία το παιδί «χαϊδεύεται» και παραπονιέται ακόμα και την επόμενη ημέρα.

Αρρώστησε;

4. Ανεξήγητη μείωση όρεξης μαζί με πυρετό για δυο μέρες ή μειωμένη αποβολή ούρων για μια ημέρα (ή και τα δύο ταυτόχρονα).

5. Οποιαδήποτε δυσκολία στην κατάποση. (Μπορεί να έχει καταπιεί κάτι το οποίο κι έχει κολλήσει στον λαιμό ή να παρουσιάζει κάποια αλλεργική αντίδραση).

6. Πονοκέφαλος που συνοδεύεται από πυρετό ή έμετο.

7.  Κάθε εξάνθημα ή δερματική αλλαγή που σας κάνει να αναφωνείτε «Τι στην ευχή είναι αυτό;!».

8. Όταν κάτι απλά δεν σας πάει καλά. Η ανησυχία πηγάζει από το γονικό ένστικτο, το οποίο πρέπει πάντα να εμπιστεύεστε. Άλλωστε, ένα απλό τηλεφώνημα δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, αλλά, αντιθέτως, υπήρξαν φορές που αποδείχθηκε σωτήριο.