Σημάδια ότι το παιδί σας έχει δυσκοιλιότητα και λύσεις για να την προλάβετε και να την αντιμετωπίσετε.
Ένα άτομο παρουσιάζει δυσκοιλιότητα όταν έχει δύσκολες κενώσεις ή δεν επισκέπτεται συχνά την τουαλέτα. Ωστόσο, δεν είναι πάντοτε εύκολο να καταλάβουμε εάν ένα παιδί πάσχει ή όχι από δυσκοιλιότητα, μιας και υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις στην σκληρότητα και την συχνότητα των εντερικών κινήσεων ακόμα και σε «φυσιολογικά» παιδιά.
Επειδή, όμως, η δυσκοιλιότητα του προκαλεί πόνο και παράλληλα είναι πιθανό να δυσκολέψει την καθημερινότητά σας (π.χ. να δυσχεράνει την εκπαίδευση στη χρήση του γιογιό) καλό είναι να μάθετε να την εντοπίσετε και να την αντιμετωπίζετε.
Σημάδια δυσκοιλιότητας
Δεν ενεργείται συχνά. Το πιο γνωστό σύμπτωμα της δυσκοιλιότητας είναι οι αραιές κενώσεις, ωστόσο και οι καθημερινές κενώσεις δεν εξασφαλίζουν ότι δεν έχει δυσκοιλιότητα αν ισχύουν και άλλα συμπτώματα.
Το περιεχόμενο της πάνας του ή του γιογιό είναι …τεραστίων διαστάσεων. Μπορεί εκείνο να φαίνεται ενθουσιασμό με το κατόρθωμά του αλλά αν αυτό συνεχίζεται μαζί με άλλα συμπτώματα εσείς χρειάζεται να υποψιαστείτε μήπως είναι σημάδι δυσκοιλιότητας.
Τα κόπρανά του είναι συμπαγή, έχουν μεγάλο όγκο ή είναι πολλά μικρά μπαλάκια.
Συμβαίνουν ατυχήματα. Όταν το έντερο είναι υπερβολικά γεμάτο είναι πιθανό να συμβούν ατυχήματα, να κάνει κακά του δηλαδή χωρίς να προλάβει να το συνειδητοποιήσει.
Βρέχεται κατά τη διάρκεια της ημέρας ή βρέχει το κρεβάτι του το βράδυ όταν έχει αποχωριστεί τις πάνες. Τέτοιου είδους ατυχήματα είναι πιθανό να προκαλούνται επειδή το «υπερφορτωμένο» έντερο πιέζει την ουροδόχο κύστη.
Έχει επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού. Τα περιττώματα που συγκρατούνται και οι μη φυσιολογικές κενώσεις (π.χ. μεγάλος όγκος) μεταφέρουν βακτήρια στην ουροδόχο κύστη.
Εμφανίζει υπερβολικά συχνή ή ξαφνική ανάγκη για ούρηση. Για παράδειγμα έχει μόλις χρησιμοποιήσει το γιογιό και μετά από λίγο σας λέει επίμονα ότι θέλει να ουρήσει ξανά.
Όταν ενεργείται ίσως πηγαίνει περισσότερες από δύο φορές την ημέρα. Το έντερο σε περίπτωση δυσκοιλιότητας δεν έχει την ικανότητα να αδειάσει εντελώς.
Πονάει η κοιλιά του. Η δυσκοιλιότητα είναι ένας από τους βασικότερους λόγους για τον οποίο πονάει η κοιλιά του.
Έχει ερεθισμένο πρωκτό. Έχει ερεθισμό και αντιστέκεται όταν προσπαθείτε να το σκουπίσετε.
Έχει επαναλαμβανόμενα προβλήματα στην εκπαίδευση για τη χρήση του γιογιό. Η εκπαίδευση για τη χρήση του γιογιό ή της τουαλέτας δεν κυλάει ομαλά ή κρύβεται όταν θέλει να κάνει κακά του στην πάνα.
Αντιμετώπιση
Εάν το μικρό σας υποφέρει από δυσκοιλιότητα, θα πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να το βοηθήσετε να ενεργηθεί. Μερικές άμεσες λύσεις είναι να του προσφέρετε:
1) Δαμάσκηνα ή αχλάδια, σκέτα ή σε μορφή πουρέ. Εάν δεν του αρέσουν, μπορείτε να μουλιάσετε δαμάσκηνα όλη νύχτα σε νερό και να το προσθέσετε στον χυμό του.
2) Ζυμαρικά και δημητριακά ολικής άλεσης
3) Smoothies
Εάν το πρόβλημα συνεχίζει, είναι αναγκαίο να μιλήσετε στον γιατρό σας ώστε να σας προτείνει μια πιο δραστική θεραπεία. Φυσικά, αφού το αντιμετωπίσετε, καλό είναι να φροντίσετε ώστε μελλοντικά να το προλάβετε:
1) Διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες τροφίμων, ώστε να αποφεύγετε όσο γίνεται τις επεξεργασμένες τροφές και τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης.
2) Πείτε «όχι» στο fastfoodκαι υιοθετήστε υγιεινές συνήθειες και μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες.
3) Φροντίστε ώστε να πίνει πολύ νερό. Αποφύγετε τα αναψυκτικά και τα φρουτοποτά.
4) Αυξήστε την σωματική του δραστηριότητα με περισσότερες ώρες ενεργού παιχνιδιού (τρέξιμο, ποδήλατο, παιδική χαρά κοκ.). Η άσκηση βοηθά την κινητικότητα του εντέρου.