Κάθεται σωστά;

Θέση W

Μήπως κάθεται με τρόπο που βλάπτει την υγεία του;

Τα περισσότερα νήπια που δεν πέρασαν μεγάλο μέρος της βρεφικής του ηλικίας ξαπλωμένα μπρούμυτα στο πάτωμα ή στο κρεβάτι να παίζουν, τείνουν μεγαλώνοντας να επιλέγουν έναν ασυνήθιστο και επιβλαβή τρόπο να κάθονται. Πιο συγκεκριμένα, επειδή δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να ενδυναμώσουν αρκετά τους μύες των ώμων και της πλάτης, βρίσκουν στήριξη στο να κάθονται σε θέση W (δείτε την εικόνα). Δηλαδή, κρατούν το πωπουδάκι τους στο πάτωμα αλλά έχουν τα γόνατα ενωμένα ή πολύ κοντά και τα πέλματα εκατέρωθεν των γοφών τους.

 

Η στάση αυτή τους δίνει την αναγκαία ισορροπία, ωστόσο δεν τα αφήνει να στρίψουν εντελώς τον κορμό ή να σκύψουν για να πιάσουν παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα που βρίσκονται μπροστά τους. Ως εκ τούτου, τα παιδιά που επιλέγουν την θέση W συχνά δυσκολεύονται να αναπτύξουν ισορροπία, συντονισμό κινήσεων, ενώ δεν συνηθίζουν να περιστρέφουν το πάνω μέρος του σώματός τους. Η θέση αυτή, όπως και άλλες ακατάλληλες θέσεις (π.χ. με τα πόδια απλωμένα ή με τα γόνατα στην μια μεριά), μπορούν ακόμα και να προκαλέσουν ορθοπεδικά προβλήματα, όπως στραβά πόδια, πλατυποδία αλλά και χρόνιο πόνο σε γοφούς, πόδια και πέλματα.

Εάν το παιδάκι σας δεν χρησιμοποιεί αυτήν την στάση παρά για μικρές μόνο χρονικές περιόδους, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Αντίθετα, εάν παρατηρήσετε ότι την επιλέγει συχνά και για πολύ ώρα, τότε:

  1. Ενθαρρύνετέ το να κάθεται στο πάτωμα οκλαδόν ή με τα πόδια ανοιχτά στο πλάι. Οι θέσεις αυτές παρέχουν ισορροπία, ενώ παράλληλα επιτρέπουν την στροφή προς διάφορες κατευθύνσεις. Έτσι οι μύες ενδυναμώνονται.Γλυκούλι νήπιο που κάθεται στο πάτωμα
  2. Συμβουλέψτε το να μην γονατίζει πάνω στην καρέκλα γιατί με τον τρόπο αυτό ασκεί υπερβολική πίεση στα γόνατά του. Επίσης, να το πείσετε να μην τυλίγει τα πόδια του γύρω από τα πόδια του καθίσματος. Για να το διευκολύνετε δώστε του να κάτσει κάπου που υπάρχει στήριγμα για τα πόδια.
  3. Υπενθυμίστε του να κρατάει την πλάτη ίσια. Δεν είναι θέμα ευγένειας ή καλής ανατροφής, αλλά ένας τρόπος να αποκτήσει καλή στάση και να γλυτώσει από ορθοπεδικά προβλήματα (κύφωση, λόρδωση, σκολίωση) και από πόνους σε αυχένα, ώμους, πλάτη και μέση.
  4. Ζητήσετε βοήθεια. Καμία συμβουλή ή online «διάγνωση» δεν μπορεί να αντικαταστήσει την γνώμη του γιατρού σας. Εκείνος βλέπει το παιδί από κοντά και μπορεί να αντιληφθεί εάν υπάρχει ή όχι κάποιος αντίκτυπος της στάσης στην σωματική του ανάπτυξη. Επομένως, εάν ανησυχείτε και αν βλέπετε πως το παιδί πονάει σπεύσατε στον ειδικό.