H λίστα του World Against Toys Causing Harm με τα 10 πιο επικίνδυνα καλοκαιρινά παιχνίδια
Κάθε χρόνο εκατομμύρια παιδιά ανά τον κόσμο καταλήγουν στο νοσοκομείο εξαιτίας τραυματισμών που προκλήθηκαν από παιχνίδια. Για τον λόγο αυτό η ομάδα προστασίας καταναλωτών World Against Toys Causing Harm (WATCH) εξέδωσε έναν κατάλογο με τα 10 πιο επικίνδυνα παιδικά παιχνίδια.
Στόχος τους δεν είναι να απαγορευτούν τα παιχνίδια αυτά αλλά να ενημερωθούν οι γονείς για τον αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού, ώστε να θέσουν στα παιδιά κανόνες χρήσης και να παραμένουν κοντά τους σε αυξημένη επαγρύπνηση.
1. Παιχνίδια-Όπλα
Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται τα αγαπημένα παιχνίδια-όπλα, τα οποία εκσφενδονίζουν κομμάτια αφρολέξ. Στην κατηγορία αυτή θα βρείτε και παρόμοια παιχνίδια με αιχμηρές άκρες, όπως σπαθιά, τόξα και βελάκια. Οι περισσότεροι τραυματισμοί από τέτοιου είδους παιχνίδια αναφέρονται στα μάτια, οπότε θα ήταν καλό να προμηθεύσετε τα παιδιά σας με προστατευτικά γυαλιά και να τα επιβλέπετε στενά.
2. Παιχνίδια αερομεταφοράς
Επόμενα στην λίστα είναι τα παιχνίδια που αερομεταφέρονται, όπως ελικοπτεράκια και μπουμερανγκς. Αυτά διαθέτουν αιχμηρές άκρες που μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμό.
3. Hoverboards
Πολλά σχολεία στη Αμερική απαγόρευσαν την χρήση τους, καθώς υπήρξαν πολλά περιστατικά στα οποία το hoverboard τυλίχθηκε στις φλόγες. Το προϊόν, ωστόσο, παραμένει στα ράφια και γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές. Πριν αγοράσετε ένα hoverboard στο παιδί σας, βεβαιωθείτε πως το μοντέλο δεν έχει ιστορικό κατασκευαστικών βλαβών. Επίσης, μην επιτρέπετε στο παιδί σας να το χρησιμοποιεί χωρίς προστατευτικό κράνος.
4. Παιδικές πισίνες
Τα μικρά σε ηλικία παιδιά μπορούν να πνιγούν σε λιγότερα από 10 εκατοστά νερού. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στη χρήση φουσκωτής πισίνας. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να επιβλέπετε στενά τα παιδιά κατά την χρήση της και να την αδειάζετε αμέσως μετά ή να τοποθετείτε γύρω της προστατευτικά κάγκελα. Κι επειδή πλέον στην Ελλάδα δεν λείπουν οι καλοκαιρινές βροχές, μια καλή ιδέα είναι αφού την αδειάσετε να την φυλάξετε σε εσωτερικό χώρο ή να την αναποδογυρίσετε.
5. Μπρατσάκια και φουσκωτά θαλάσσης
Τα παραπάνω δίνουν εσφαλμένα την αίσθηση ασφαλείας. Ωστόσο, χρειάζεται στενή παρακολούθηση, μιας και στο παρελθόν έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά πνιγμού.
6. Καλύπτρα πισίνας
Δεδομένου ότι η λίστα προέρχεται από το εξωτερικό που η πισίνα στην αυλή του σπιτιού δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, ψηλά στην λίστα βρίσκονται και οι καλύπτρες. Εάν κι εσείς διαθέτετε καλύπτρες πισίνας ή παραθερίζετε σε ξενοδοχείο που τις χρησιμοποιεί, βεβαιωθείτε πως είναι στις σωστές διαστάσεις και επιβλέπετε στενά το παιδί γιατί μπορεί κάποιος να την μετακινήσει με δυσάρεστα αποτελέσματα.
7. Φουσκωτά Παιχνίδια αναπήδησης και τραμπολίνο
Η πτώση από τέτοιου είδους παιχνίδια μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό. Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε την χρήση τους, βεβαιωθείτε πως δεν χρησιμοποιούνται από πολλά παιδιά ταυτόχρονα και πως διαθέτουν προστατευτικό πλέγμα.
8. Παιδικά σκούτερ
Η χρήση κράνους και επιγονατίδων είναι απαραίτητη για την προστασία του παιδιού κατά την πτώση.
9. Πανωφόρια και κράνη με κορδόνια στην περιοχή του λαιμού
Αποφύγετε να φοράτε στο παιδί σας ρούχα και κράνος με κορδόνια κοντά στην περιοχή του λαιμού γιατί όταν παίζει μπορεί να μπλεχθεί κάπου με δυσάρεστα αποτελέσματα.
10. Παιχνίδια με μικρά κομμάτια
Παρότι τα περισσότερα παιχνίδια περνούν πλέον από λεπτομερείς ελέγχους ασφαλείας, συνεχίστε να τα ελέγχετε για μικρά κομμάτια που μπορούν να προκαλέσουν πνιγμό. Εάν μπορούν να περάσουν μέσα από το ρολό του χαρτιού κουζίνας, τότε καλύτερα να μην τα δώσετε σε παιδιά μικρής ηλικίας.