Πώς να προστατεύσετε το μικρό σας από τις βλαβερές συνέπειες του παθητικού καπνίσματος
Οι βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου δεν αφορούν μόνο το άτομο που καπνίζει αλλά και όσους αναπνέουν τον καπνό του, δηλαδή τους παθητικούς καπνιστές. Στην κατηγορία των παθητικών καπνιστών ανήκουν και πολλά παιδιά που βρίσκονται συχνά σε περιβάλλον με καπνό, ειδικά αν οι γονείς τους καπνίζουν. Το πρόβλημα είναι ότι ο καπνός του τσιγάρου παραμένει στο χώρο (πάνω στα έπιπλα, στις κουρτίνες, στα ρούχα) μέχρι και 5 ώρες μετά, επομένως δεν αρκεί απλά να μην καπνίζετε όταν το παιδί σας είναι μπροστά. Χρειάζεται να μην ανάβετε τσιγάρο στους εσωτερικούς χώρους στους οποίους ζει και κινείται. Ποιους κινδύνους στην υγεία εγκυμονεί το παθητικό κάπνισμα και πώς μπορείτε να προστατεύσετε το παιδί σας;
Κίνδυνοι για την υγεία
Σε μεγαλύτερο ρίσκο βρίσκονται τα μωρά και τα παιδιά που δεν έχουν ακόμα ώριμο ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και όσα έχουν στενότερη αναπνευστική οδό. Αυτό σημαίνει ότι αναπνέουν πιο γρήγορα άρα «κατεβάζουν» πιο πολύ καπνό από ότι ένας ενήλικας στον ίδιο χρόνο. Ο καπνός από το τσιγάρο μπορεί να επηρεάσει την αναπνοή και τον καρδιακό σφυγμό του μωρού, αυξάνοντας τον κίνδυνο του ΣΑΒΘ. Αν οι γονείς καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά την γέννηση του παιδιού, ο εν λόγω κίνδυνος αυξάνεται. Ένα παιδί που εκτίθεται στον καπνό τσιγάρου ενδέχεται να αναπτύξει διάφορα προβλήματα υγείας, όπως άσθμα, βρογχιολίτιδα, βρογχίτιδα, λευχαιμία, ωτίτιδα, μηνιγγίτιδα, εξασθενημένη όσφρηση, πνευμονία, μηνιγγόκοκκο, αμυγδαλίτιδα, βήχα. Επίσης το παθητικό κάπνισμα ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά ακόμα και τη συμπεριφορά και τη μαθησιακή ικανότητα ενός παιδιού. Αν ένα παιδί ζει σε ένα σπίτι όπου οι γονείς του καπνίζουν, εκτίθεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο ενώ η πιθανότητες να γίνει και το ίδιο καπνιστής μεγαλώνοντας, διπλασιάζονται.
Προστασία
Ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψετε το παιδί σας από το παθητικό κάπνισμα είναι να κόψετε το τσιγάρο. Αφενός μειώνετε την έκθεση στον καπνό, αφετέρου δίνετε ένα καλό παράδειγμα προς μίμηση. Αν ωστόσο δεν είστε ακόμα έτοιμοι να σταματήσετε το κάπνισμα ή υπάρχει κάποιος άλλος στο σπίτι που καπνίζει, μπορείτε και πάλι να μειώσετε την έκθεση στον καπνό ακολουθώντας τα παρακάτω tips.
- Μην καπνίζετε στον ίδιο χώρο με το παιδί σας και ζητήστε και από τα άλλα μέλη της οικογένειάς σας να καπνίζουν έξω από το σπίτι.
- Όταν επισκέπτεστε φίλους ή κάποιο δημόσιο χώρο με το παιδί σας βεβαιωθείτε ότι είναι χώρος μη καπνιστών. Διαφορετικά, κι επειδή δεν μπορείτε να απαγορεύσετε σε κανέναν να καπνίζει, στείλτε τα παιδιά να παίξουν σε άλλο δωμάτιο.
- Ποτέ μην καπνίζετε στο αυτοκίνητο όταν βρίσκονται και τα παιδιά σας μέσα. Το να ανοίγετε τα παράθυρα δεν είναι αρκετό για να σταματήσετε τη βλαβερή επίδραση του καπνού.
- Δεσμευτείτε ότι στους χώρους που βρίσκονται και κινούνται τα παιδιά σας δεν υπάρχει καπνός.
- Ανοίγετε καθημερινά τα παράθυρα για να αερίζεται το σπίτι, τινάζετε τα κλινοσκεπάσματα και τις φλοκάτες. Επίσης, καλό θα ήταν να αγοράσετε έναν αφυγραντήρα, ο οποίος έκτός από την υγρασία δεσμεύει τον καπνό και την σκόνη.
Μάθετε και αυτό
Ο καπνός του τσιγάρου περιλαμβάνει πάνω από 4000 χημικά, εκ των οποίων τα 60 προκαλούν καρκίνο. Πρόκειται για μια ουσία εξαιρετικά εθιστική, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό καπνιστών αρχίζει το κάπνισμα πριν τα 18 έτη.