Με ποιες εστίες μικροβίων έρχεται συχνά σε επαφή το μικρό σας;
Τα παιδικά χεράκια μπορούν να φτάσουν στα πιο απίθανα μέρη και, κυρίως, στα σημεία που τείνουν να μαζεύουν τα περισσότερα μικρόβια. Κι επειδή στην συνέχεια θα προσγειωθούν στις μυτούλες ή θα χωθούν σε ορθάνοιχτα στοματάκια επιτρέποντας την είσοδο των μικροβίων στον οργανισμό, ελάτε να δούμε πως να απομακρύνετε το μικρό σας από τις εστίες μικροβίων αλλά και τα μικρόβια από τις φωλίτσες τους.
- Βάση για οδοντόβουρτσες. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2011, η βάση για τις οδοντόβουρτσες είναι το τρίτο σημείο στο σπίτι με τα περισσότερα μικρόβια. Φροντίστε να την πλένετε στο πλυντήριο πιάτων ή να την καθαρίζετε μια φορά την εβδομάδα με ζεστό νερό και να την απολυμαίνετε με ένα πανάκι καθαρισμού. Επίσης, διδάξτε το μικρό σας να πλένει τα χέρια του μετά την χρήση της.
Διαβάστε ακόμα: «Παγίδες μικροβίων στο μπάνιο»
- Κατοικίδια ζώα. Τα ζώα μπορούν να μεταφέρουν βακτήρια, ιούς και παράσιτα στον άνθρωπο μέσα από τα περιττώματα ή το σάλιο, ενώ τα παιχνίδια του σκύλου λόγου χάρη μπορεί να μεταδώσουν σαλμονέλα και το βακτήριο E. coli. Μάθετε στο παιδί σας να πλένει πάντα τα χέρια του αφού χαϊδέψει το κατοικίδιο ζωάκι σας, αφού έχει αγγίξει τη ζωοτροφή ή τα παιχνίδια του και ζητήστε του να αποφεύγει τα «φιλιά» μαζί του.
- Εξωτερικοί χώροι. Φυσικά και είναι καλό το μικρό σας να παίζει σε εξωτερικούς χώρους και δεν βλάπτει σε τίποτα να λερώσει και να λερωθεί! Ωστόσο φροντίστε να είστε προσεκτικοί σε σημεία που υπάρχουν περιττώματα ζώων ή παλιά, σκουριασμένα σίδερα. Προσοχή επίσης πρέπει να δοθεί στους παιδότοπους όπου υπάρχουν σημεία με άμμο ή στα παιχνίδια στις παιδικές χαρές. Συμβουλέψτε το να μη βάζει στο στόμα του ό,τι δεν αποτελεί φαγητό, όπως χώμα, άμμο, ξύλα, κοχύλια και, φυσικά, να μην μασουλάει τα βρώμικα χεράκια του.
- Για να μάθετε γιατί είναι ωφέλιμο το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους διαβάστε το άρθρο μας «Λερωθείτε, κάνει καλό!»
- Ψυγείο. Το ψυγείο μπορεί να μετατραπεί σε εστία μικροβίων, ειδικά αν χαλάσει κάποιο τρόφιμο ή αν τρέξουν υγρά από τη συσκευασία του κρέατος καθώς ξεπαγώνει. Για να αποφύγετε τις αλλοιώσεις, αποθηκεύστε σωστά τις τροφές που είναι περισσότερο ευάλωτες και φροντίστε να πλένετε και να απολυμαίνετε τα ράφια και τα τοιχώματα του ψυγείου σας. Το ξύδι είναι το απόλυτο καθαριστικό για την δουλειά αυτή!
- Χώροι με ζώα. Τα ζωολογικά πάρκα ή κάποιος χώρος όπου φυλάσσονται ζώα είναι μέρη που βρίθουν από βακτήρια για αυτό και τα παιδιά δεν πρέπει να μεταφέρουν στους συγκεκριμένους χώρους φαγητά, ροφήματα, μπιμπερό, πιπίλες ή παιχνίδια. Επίσης είναι σημαντικό να πλένουν τα χέρια τους αφού χαϊδέψουν τα ζώα.
- Πάτωμα σπιτιού. Υπολείμματα από τρόφιμα, από τα παπούτσια των ανθρώπων και τα πόδια των κατοικίδιων στο πάτωμα της κουζίνας αλλά και του υπόλοιπου σπιτιού δημιουργούν ένα όχι και τόσο ιδανικό περιβάλλον για παιχνίδι. Η σκόνη και η μούχλα κάτω από τις μοκέτες και τα χαλιά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, πιθανόν να προκαλέσουν αλλεργίες και άσθμα. Φυσικά, η λύση δεν είναι να περιορίσετε το παιδί σας και να μην το αφήνετε να παίζει ελεύθερο στο πάτωμα. Η λύση είναι να ανοίγετε καθημερινά τα παράθυρα και να αερίζετε, να σκουπίζετε και να σφουγγαρίζετε σε καθημερινή βάση και, εάν γίνεται, να βγάζετε τα χαλιά και να τα τινάζετε.
- Στάσιμα νερά. Μπορεί να κάνει τα πιο απίθανα παιχνίδια πηδώντας μέσα σε μια λακκούβα με στάσιμο νερό ή κλοτσώντας τα νερά με τα πόδια του, αλλά η τεχνητή λιμνούλα είναι αγαπημένη φωλιά μικροβίων και φυσικά κουνουπιών. Επιβλέπετε στενά την αγαπημένη δραστηριότητα και, φυσικά, βρείτε τρόπους να το κρατάτε προστατευμένο από τα έντομα. Διαβάστε μερικούς τρόπους εδώ.
- Πολυκατάστημα. Σημεία γεμάτα μικρόβια είναι πιθανό να βρείτε σε πολυκαταστήματα και ειδικά στις κυλιόμενες σκάλες, στα κουμπιά του ασανσέρ αλλά και στους χώρους με video games ή παιχνίδια που χρησιμοποιούν πολλά παιδιά καθημερινά.
Extra tips
- Ενθαρρύνετε το πλύσιμο των χεριών πριν το φαγητό, μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα και έπειτα από βήχα, φτέρνισμα ή φύσημα της μύτης. Μάθετε στο μικρό σας να χρησιμοποιεί ζεστό νερό και σαπούνι και να πλένει τα χέρια του εσωτερικά, εξωτερικά, ανάμεσα στα δάχτυλα και κάτω από τα νύχια. Μια καλή εναλλακτική λύση είναι τα απολυμαντικά χεριών με τουλάχιστον 60% οινόπνευμα, σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε νερό και σαπούνι.
Διαβάστε ακόμα: «Σωστό πλύσιμο χεριών» και «Έπλυνες τα χέρια σου;»