Οι δαταραχές ύπνου συνδέονται με προβλήματα συμπεριφοράς

Διαταραχές του ύπνου συνδέονται με προβλήματα συμπεριφοράς

Την κακή ποιότητα ύπνου με τα προβλήματα συμπεριφοράς συνδέει έρευνα

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από το Albert Einstein College of Medicine της Νέας Υόρκης, τα παιδιά που όταν ήταν μωρά ή νήπια παρουσίαζαν διαταραχές στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου (ροχάλιζαν, ανέπνεαν από το στόμα ή παρουσίαζαν άπνοια), είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα συμπεριφοράς ή συναισθηματικής φύσεως μεταξύ των 4 και 7 χρόνων. Οι διαταραχές του ύπνου στους 22 μήνες περίπου αποτελούν ισχυρό παράγοντα πρόβλεψης για προβλήματα συμπεριφοράς σε μεταγενέστερη ηλικία.


Ποια είναι τα πιθανά προβλήματα συμπεριφοράς

Όσον αφορά στα προβλήματα συμπεριφοράς που συνδέονται με την κακή ποιότητα ύπνου, την πρώτη θέση καταλαμβάνει η υπερκινητικότητα και να ακολουθεί η διάσπαση προσοχής. Ωστόσο, υψηλά επίπεδα παρατηρούνται και σε θέματα συναισθηματικής φύσης, όπως λόγου χάρη άγχος, θλίψη, φόβος κτλ.

Στα παιδιά με τις χειρότερες και πιο επίμονες διαταραχές αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, τα συμπτώματα κορυφώνονταν στην ηλικία των 2 με 2,5 χρονών. Όσο πιο άσχημα είναι τα συμπτώματα, σύμφωνα πάντα με την παραπάνω έρευνα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να δημιουργήσουν προβλήματα συμπεριφοράς αργότερα.  

Γιατί οι διαταραχές του ύπνου συνδέονται με προβλήματα συμπεριφοράς;

Οι διαταραχές του ύπνου σε ένα μωρό διακόπτουν τη φυσική ομοιοστασία του νεαρού εγκεφάλου, τη δυνατότητα δηλαδή να διατηρεί σταθερές ορισμένες λειτουργίες, ιδιότητες […] παρά τις μεταβολές του εξωτερικού περιβάλλοντος. Αυτό εμποδίζει την βέλτιστη ανάπτυξη του προμετωπιαίου φλοιού, το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με την επεξεργασία και τον έλεγχο της συμπεριφοράς και της προσοχής. Τα ευρήματα δεν αποτελούν έκπληξη, μιας και ένα παιδί που δεν έχει κοιμηθεί σωστά είναι πιθανό να είναι την επόμενη μέρα πιο υπερκινητικό, δύστροπο και αντιδραστικό απ’ ό,τι συνήθως.

Ωστόσο δεν πρέπει να ανησυχείτε αν το μικρό σας ανά περιόδους ροχαλίζει, καθώς αυτό δεν σημαίνει αυτόματες επιπτώσεις στην ποιότητα του ύπνου του και, κατ’ επέκταση, στην συμπεριφορά του. Εάν, όμως, παρατηρείτε παύσεις μεγαλύτερες από κάποια δευτερόλεπτα, ίσως το μικρούλι σας να παρουσιάζει άπνοια. Αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί με την αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων («κρεατάκια»). Το τακτικό ροχαλητό, πάντως, που δεν φαίνεται να ξυπνάει το παιδί σας, δεν δημιουργεί πιθανόν κάποιο πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση αναφέρετε τα συμπτώματα του παιδιού στον γιατρό του, για να μπορέσει αυτός να αξιολογήσει την κατάσταση.    

Μάθετε κι αυτό: Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Dean Beebe, μίλησε στο επιστημονικό περιοδικό «Pediatrics» και σχολίασε τα αποτελέσματα της έρευνας. Σύμφωνα με τον νευροψυχολόγο, κύριο Beebe, τα μωρά που θηλάζουν είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν κάποια αναπνευστική διαταραχή κατά τη διάρκεια του ύπνου.