Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει πως κάποια παιχνίδια που βγάζουν ήχο μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και μόνιμη ακουστική βλάβη εάν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά. Δείτε τι πρέπει να κάνετε!
Τι είναι πιο δυνατό -ο Tickle Me Elmo ή ο προαστιακός σιδηρόδρομος; Αυτό αναρωτήθηκαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Irvine, και έπιασαν αμέσως δουλειά. Και μπορεί να μην έχετε δει ποτέ από κοντά αυτή την κόκκινη κούκλα- αγαπημένη των παιδιών εις την αλλοδαπή- αλλά σίγουρα ποτέ δεν σκεφτήκατε πως μπορεί να υπάρξει παιχνίδι που όταν τοποθετηθεί δίπλα στο αυτί παράγει ήχο 100 decibel, ίσο με εκείνο του προαστιακού σιδηροδρόμου.
«Παρότι τα παιχνίδια που εξετάσαμε είναι απόλυτα ασφαλή εάν παίζει το παιδί με αυτά σωστά», παραδέχεται ο ερευνητής Hamid Djalilian, MD, διευθυντής του Κέντρου Ακοής και Ισορροπίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Irvine, «τα περισσότερα παιδιά δεν γνωρίζουν πώς να το κάνουν αυτό. Έτσι η παρατεταμένη έκθεση σε ήχο μεγαλύτερο των 90 decibels μπορεί να προκαλέσει μόνιμη ακουστική βλάβη στο μέλλον».
Πώς θα το προφυλάξω;
Πριν σπεύσετε να βγάλετε τα παιχνίδια με ήχο από την ζωή του, δοκιμάστε πόσο δυνατά είναι:
- Βάλτε το παιχνίδι στο αυτί σας πατήστε το κουμπί για να ξεκινήσει ο ήχος. Εάν το αυτί σας σφυρίζει ή πονάει, τότε μάλλον παράγει ένταση ήχου ικανή να προκαλέσει ακουστική βλάβη.
- Απομακρύνετέ το περίπου 30 εκατοστά από το αυτί σας και επαναλάβετε. Εάν το αυτί σας συνεχίζει να ενοχλείται, τότε δεν είναι συνετό να το δώσετε στο παιδί σας, εκτός κι αν μπορείτε να χαμηλώσετε την ένταση ή να βγάλετε τις μπαταρίες.
- Σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν να μάθετε στο παιδάκι σας πως δεν πρέπει να ακουμπάει το παιχνίδι στο αυτί του και πως αν νιώθει ότι ο ήχος το ενοχλεί να μην συνεχίζει το παιχνίδι με το συγκεκριμένο αντικείμενο.
Να ανησυχήσω;
Το μωράκι σας προφανώς εξετάστηκε από ειδικό γιατρό πριν φύγει από το μαιευτήριο, ενώ ο παιδίατρος ελέγχει τα αυτάκια του σε κάθε επίσκεψη. Τα παιδιά από 3 έως 6 καλό θα ήταν να εξετάζονται από ωτορινολαρυγγολόγο μια φορά τον χρόνο και κάθε δύο χρόνια από τα 6 έως τα 18. Τέλος, εάν στην οικογένειά σας υπάρχει ιστορικό μπορεί να σας προταθεί να τρέξετε μερικές επιπλέον εξετάσεις.
Εν κατακλείδι, παρόλο που η απώλεια ακοής δεν έχει ξεκάθαρες ενδείξεις και γίνεται τόσο σταδιακά που το πάσχον άτομο δεν κατανοεί την διαφορά, επαγρυπνάτε για σημάδια όπως:
- Το παιδί παραπονιέται συχνά πως τα αυτιά του πονάνε ή σφυρίζουν.
- Ρωτάει πολύ συχνά «Τι;».
- Ζητάει να αυξήσετε την ένταση της τηλεόρασης.