Μαύρα μου μάτια

Μαύρα μου μάτια

Πώς να φροντίσετε το …μαυρισμένο μάτι του μικρού σας

*Με την συνεργασία του παιδιάτρου, Ευάγγελου Κάνταρου

Είναι πολύ μικρό για να ανησυχείτε ότι μπλέχτηκε σε καβγά και έφαγε μπουνιά κι όμως έχει ένα μαυρισμένο μάτι. Τι συνέβη; Προφανώς το καμάρι σας τραυματίστηκε στο μάτι ή χτύπησε στο μέτωπο καθώς έπαιζε. Έτσι, το αίμα συγκεντρώθηκε κάτω από το λεπτό δέρμα στα βλέφαρα και γύρω από το μάτι και δημιούργησε μελανιά.

Δεν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό, άλλωστε συμβαίνει σε όλα τα παιδιά ανά τον κόσμο. Ωστόσο, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να σας επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για μια απλή μελανιά.

Φροντίδα

Σε περίπτωση που πρόκειται για μελανιά τι μπορείτε να κάνετε για τη φροντίσετε;

  • Εάν το παιδί παραπονιέται πως πονάει, μπορείτε να του δώσετε ένα παιδικό αναλγητικό που σας έχει συστήσει ο γιατρός του.
  • Αν το σημείο είναι πρησμένο θα χρειαστεί να τοποθετήσετε πάγο για περιόδους των 15 λεπτών αρκετές φορές την ημέρα ειδικά τις πρώτες 48 ώρες. Γεμίστε μια πλαστική σακούλα με παγάκια, τυλίξτε τη εξωτερικά με μια πετσέτα ή πανί και ακουμπήστε τη ελαφρά γύρω από το μάτι του μικρού σας (όχι ακριβώς πάνω στο μάτι) καθώς ασχολείται με κάτι. 
  • Μπορεί ο πάγος να βοηθάει στο πρήξιμο αλλά δεν μπορείτε να κάνετε πολλά περισσότερα πράγματα εκτός από υπομονή. Το μαύρισμα θα φύγει περίπου σε μια εβδομάδα με δέκα ημέρες. Αν δεν έχει περάσει εντός 14 ημερών επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Προσοχή!

Σε περίπτωση που και τα δύο μάτια είναι μαυρισμένα, έχει αιμορραγία στη μύτη ή στο λευκό των ματιών τότε πιθανόν να χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις. Ιατρική βοήθεια θα χρειαστείτε άμεσα αν το παιδί σας παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα στην όραση, δεν μπορεί να μετακινήσει το μάτι του όπως πριν ή πονάει πάρα πολύ.