Σταματήστε την εξάπλωση της γρίπης

Σταματήστε την εξάπλωση της γρίπης

Πέντε τρόποι για την πρόληψη μετάδοσης της γρίπης

Αν το μικρό σας κολλήσει γρίπη, καθόλου σπάνιο όταν πηγαίνει στον παιδικό σταθμό ή στο σχολείο, στόχος είναι αφενός να το φροντίσετε ώστε να γίνει καλά σύντομα και αφετέρου να αποφύγετε την εξάπλωση της γρίπης στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας και στα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου του. Μερικοί περιορισμοί και ορισμένοι βασικοί κανόνες υγιεινής είναι αρκετοί για να προλάβετε τη μετάδοση του ιού. 

Περιορίστε το μικρό σας.Κρατήστε το μικρό σας μακριά από οποιονδήποτε άλλο όσο είναι δυνατόν. Για να το στείλετε στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό, περιμένετε να μην έχει πυρετό χωρίς αντιπυρετικά για τουλάχιστον ένα 24ωρο και ο βήχας να έχει μειωθεί σημαντικά.

Συχνό πλύσιμο και καθαρισμός των χεριών. Αν μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι φροντίστε να πλένετε τα χεράκια του με σαπούνι και νερό, ειδικά αν φτερνιστεί, βήξει ή σκουπίσει τη μύτη του και πριν φάει. Αν παραμένει στο κρεβάτι έχετε δίπλα του μαντηλάκια καθαρισμού φιλικά προς τα παιδιά για να καθαρίζει τα χεράκια του.

Φτέρνισμα και βήχας με προστασία. Για να μην αρχίσει η γρίπη να «ταξιδεύει» παντού μέσα στο σπίτι με τη βοήθεια των σταγονιδίων από τον βήχα και το φτέρνισμα, μάθετε στο μικρό σας να βήχει και να φτερνίζεται σε ένα χαρτομάντηλο που μετά θα πετάει ή στην εσωτερική καμπύλη του αγκώνα του. Αν απλά βάζει το χέρι του στο στόμα τότε τα σταγονίδια είναι εύκολο να μεταδοθούν όταν πιάσει κάτι.

Πετώντας τα χαρτομάντηλα. Θα πρέπει επίσης να του υπενθυμίζετε διαρκώς να πετάει τα χαρτομάντηλα που χρησιμοποιεί για να φυσήξει τη μύτη, να βήξει ή να φτερνιστεί. Για να το ενθαρρύνετε έχετε δίπλα του ένα καλάθι ώστε να τα ρίχνει εκεί αμέσως μόλις τα χρησιμοποιήσει αντί να τα στοιβάζει στο πάτωμα ή στο κομοδίνο.

Απολύμανση.Θα χρειαστεί να απολυμαίνετε συχνά τις επιφάνεις που πιάνει το μικρό σας και να βεβαιωθείτε πως δεν μοιράζεται με το αδερφάκι του ή με εσάς πετσέτες, μαξιλάρια, σκεπάσματα, ποτήρια και μαχαιροπήρουνα.