Κλείστε την τηλεόραση

Κλείστε την τηλεόραση

Υγιείς διατροφικές συνήθειες, ανάπτυξη στο έπακρο και τηλεόραση δεν πάνε μαζί

Παρόλο που αποτελεί ένα από τα βασικότερα μέσα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας και βρίσκεται σε κάθε σπίτι, η αρνητική της επιρροή στα παιδιά είναι αντικείμενο συζήτησης εδώ και πολλά χρόνια. Δεν είναι μόνο ότι έχει βλαβερές συνέπειες στην ανάπτυξη τους, για αυτό και συστήνεται η απομάκρυνση από την οθόνη των νηπίων κάτω των 2 ετών, αλλά ευθύνεται και για άλλα προβλήματα, όπως είναι η παχυσαρκία.

Αφενός για να το βοηθήσετε να αποκτήσει υγιείς συνήθειες γύρω από το φαγητό και αφετέρου για να του δώσετε τη δυνατότητα να αναπτύξει τις δεξιότητές του στο έπακρο, απλά πατήστε το off.  

Τι δεν κάνει το παιδί σας όταν βλέπει τηλεόραση;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι χάνει το παιδί σας τις ώρες που περνάει μπροστά στην οθόνη; Τι δεν κάνει; Ποιες ικανότητες/δεξιότητες δεν αναπτύσει; Ορίστε μερικά παραδείγματα. Είμαστε σίγουροι ότι μπορείτε να βρείτε πολλά ακόμα!

  1. Δεν κάνει ερωτήσεις
  2. Δεν αναπτύσσει κριτική σκέψη για να επιλύσει μικρά καθημερινά προβλήματα
  3. Δεν καλλιεργεί την δημιουργικότητά του και την ικανότητα να παίρνει πρωτοβουλίες
  4. Δεν εξασκεί τον συντονισμό χεριού – βλέμματος και τις κινητικές του δεξιότητες
  5. Δεν εξασκεί τις επικοινωνιακές δεξιότητες
  6. Δεν παίζει παιχνίδια αλληλεπίδρασης με άλλα παιδιά της ηλικίας του ή μαζί σας που το βοηθούν να αναπτύξει υπομονή, αυτοέλεγχο, την ικανότητα συνεργασίας, τη συντροφικότητα. 

Turn off!

Επομένως:

  • Αποφύγετε να τοποθετείτε το μωρό σας μπροστά στην τηλεόραση, μιας και αυτό εκτός των άλλων μειώνει και το χρόνο που επικοινωνείτε μαζί του. Δείτε κι άλλους λόγους εδώ.
  • Αντί να χρησιμοποιείτε την οθόνη για να απασχολείτε το μικρό σας, μιλήστε του, κοιτάξτε το στα μάτια, κάντε γκριμάτσες και γενικότερα επικοινωνήστε μαζί του.  
  • Απαγορεύστε την τηλεθέαση κατά τη διάρκεια του γεύματος.
  • Σερβίρετε το φαγητό στο τραπέζι της κουζίνας ή στην τραπεζαρία και καθίστε όλοι μαζί σαν οικογένεια για να φάτε και να κουβεντιάσετε. Το οικογενειακό δείπνο είναι βασικό για να αποκτήσει το παιδί σας υγιείς διατροφικές συνήθειες.
  • Περιορίστε την έκθεση στην οθόνη σε 1 με 2 ώρες την ημέρα για τα μεγαλύτερα παιδιά (συμπεριλαμβανομένων του υπολογιστή, των κινητών και των βιντεοπαιχνιδιών).
  • Συζητήστε για τις διαφημίσεις που προβάλλονται στην τηλεόραση, μιλήστε για τα πρότυπα τα οποία προωθούν και εξηγήστε ότι δεν ενθαρρύνουν πάντα υγιείς συνήθειες (π.χ. πολλά είναι τα προϊόντα εκείνα που προάγουν την ανθυγιεινή διατροφή).
  • Προσπαθήστε να δείτε την τηλεόραση περισσότερο ως μια αφορμή για ουσιώδη συζήτηση παρά ως ένα μέσο απομόνωσης και αποχαύνωσης.

Διαβάστε ακόμα: "Παθητική τηλεθέαση: Μια βλαβερή συνήθεια!"