Πόσο «αθώες» είναι οι μπατονέτες;

Πόσο «αθώες» είναι οι μπατονέτες;

Τελικά να χρησιμοποιώ μπατονέτες για τον καθαρισμό του αυτιού του;

Έχετε σκεφτεί ποτέ πως η συνήθεια να καθαρίζετε το εσωτερικό των αυτιών του παιδιού σας μετά το μπάνιο μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβής; Η αλήθεια είναι ότι οι μπατονέτες δεν είναι καθόλου αθώες, αν αναλογιστεί κανείς ότι μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και ρήξη τυμπάνου. Συνεπώς την επόμενη φορά που θα θέλετε να αφαιρέσετε το κερί από τα αυτάκια του είτε με μπατονέτα είτε με κάποιο άλλο αντικείμενο, ξανασκεφτείτε το όχι μία αλλά δύο φορές.

  • Η κηρώδης ουσία, το κερί, που δημιουργείται στο εσωτερικό του αυτιού είναι ένα μέσο φυσικής προστασίας κι έτσι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει λόγος να το αφαιρέσετε.
  • Εκτός από τον κίνδυνο της ρήξης τυμπάνου, η μπατονέτα μπορεί να σπρώξει τα κερί προς τα μέσα αντί να το αφαιρέσει.
  • Σε περίπτωση που παρατηρήσετε μεγάλη συσσώρευση κεριού στα αυτιά του μικρού σας, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο. Εκείνος θα το απομακρύνει με ασφάλεια ή θα σας συστήσει κάποιες ειδικές σταγόνες καθαρισμού. Χωρίς να σας έχουν δοθεί οδηγίες από τον γιατρό μην επιχειρήσετε να απομακρύνετε το κερί μόνοι σας στο σπίτι με τον τρόπο που θα θεωρούσατε εσείς καταλληλότερο. 
  • Μπορείτε να καθαρίσετε τα αυτιά του μικρού σας εξωτερικά χρησιμοποιώντας ένα πανί που θα έχετε μουσκέψει σε ζεστό νερό.