Ηλεκτρική ή συμβατική οδοντόβουρτσα;

Ηλεκτρική ή συμβατική οδοντόβουρτσα;

Ποια είναι κατάλληλη για το νήπιο και τι να προσέξετε όταν αγοράσετε την πρώτη οδοντόβουρτσα που θα χρησιμοποιεί μόνο του.

Όταν το νήπιο αρχίσει να πλένει μόνο του τα δοντάκια του, πιθανόν να αναρωτηθείτε ποια οδοντόβουρτσα είναι ιδανική για τον μικρό σας αρχάριο, η ηλεκτρική ή η συμβατική. Με ποια κριτήρια να επιλέξετε και τι να προσέξετε όταν αγοράσετε την πρώτη οδοντόβουρτσα που θα χρησιμοποιεί μόνο του;

Καταρχάς και τα δύο είδη οδοντόβουρτσας είναι κατάλληλα για το πλύσιμο των δοντιών, ενώ θα βρείτε ειδικές οδοντόβουρτσες για παιδιά τόσο συμβατικές όσο και ηλεκτρικές.

Μια βασική αρχή για να κάνετε την επιλογή σας είναι ότι για το βούρτσισμα των δοντιών του ιδανική οδοντόβουρτσα είναι εκείνη που κινητοποιεί περισσότερο το ενδιαφέρον του για τη διαδικασία. Αν λόγου χάρη η χρήση της συμβατικής οδοντόβουρτσας του φαίνεται βαρετή, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε μια ηλεκτρική, που πιθανόν να το ενθουσιάσει ή να το δελεάσει μετατρέποντας το βούρτσισμα των δοντιών σε παιχνίδι. Αντίστοιχα, εάν ο ήχος της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας το τρομάζει μπορείτε να προμηθευτείτε μια συμβατική με ελκυστική εμφάνιση, όπως πολλά χρώματα ή με σχέδιο τον αγαπημένο του ήρωα.

Λάβετε ακόμα υπόψη σας την ιδιοσυγκρασία του μικρού σας. Αν το μικρό σας έχει υπομονή, τότε μπορεί να χρησιμοποιήσει την ηλεκτρική οδοντόβουρτσα για καλό πλύσιμο, μιας και αυτές που η κεφαλή τους είναι στρογγυλή καλύπτουν την επιφάνεια κάθε δοντιού ξεχωριστά, σε αντίθεση με τη συμβατική που καλύπτει μεγαλύτερη επιφάνεια και πιθανόν να είναι πιο εύχρηστη για το μικρό σας (ειδικά αν του φαίνεται ενοχλητική η δόνηση που προκαλεί η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα στο στόμα).

Γενικά όποιον από τους δύο τύπους οδοντόβουρτσας επιλέξετε, θα πρέπει αυτός να πληρεί τουλάχιστον κάποιες προϋποθέσεις:

Επιλέξτε τις μαλακές οδοντόβουρτσες. Αποκλείστε τις σκληρές και αποφύγετε τις μέτριες, αφού οι μαλακές οδοντόβουρτσες είναι πιο κατάλληλες για τα δοντάκια και τα ούλα του μικρού σας.

Επιλέξτε παιδική οδοντόβουρτσα. Το μέγεθος και η κεφαλή της οδοντόβουρτσας θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να τη χρησιμοποιεί με άνεση. Αφενός η κεφαλή να μην είναι πολύ μεγάλη και αφετέρου η λαβή της να είναι αρκετά μακριά ώστε να μπορεί εύκολα να την κρατήσει και να ελέγξει την κίνησή του.

Επιτρέψτε του να σας πει τη γνώμη του. Είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσει χωρίς διαμαρτυρίες μια οδοντόβουρτσα που έχει επιλέξει το ίδιο, επομένως επιτρέψτε του να διαλέξει, αφού του δείξετε 2-3 υποψήφιες οδοντόβουρτσες.