Πώς και γιατί να αντισταθείτε στο να δώσετε άμεση λύση σε μια δυσκολία που συναντά το παιδί σας
Με την πρώτη δυσκολία, είστε πάντα εκεί για να προσφέρετε βοήθεια και λύσεις. Πρόκειται για μια φυσιολογική αντίδραση κάθε γονιού που δεν θέλει να βλέπει το παιδί του να δυσκολεύεται, αλλά έχετε σκεφτεί όμως πως στη λαχτάρα σας να κάνετε τα πάντα για το μικρό σας, βάζετε τρικλοποδιές στην ικανότητά του να σταθεί στα πόδια του μακροπρόθεσμα; Μπορεί αρχικά να ακούγεται οξύμωρο αλλά αυτού του είδους η άμεση βοήθεια, κρύβει μέσα της μεγάλες ποσότητες αποθάρρυνσης και λανθασμένα μηνύματα. Ας δούμε γιατί συμβαίνει αυτό και πώς να περιορίσετε την εν λόγω παρόρμηση.
Οι έτοιμες λύσεις καταρχήν στέλνουν το μήνυμα ότι το παιδί είναι ανίκανο να διαχειριστεί την κατάσταση μόνο του ή να ξεπεράσει με κάποιο τρόπο τη δυσκολία που προέκυψε. Εκείνο θεωρεί πως ο γονιός θέλει να διορθώσει το ίδιο και όχι το πρόβλημα και επιπλέον διαμορφώνει την εικόνα ότι ο κόσμος είναι γεμάτος προβλήματα που δεν μπορεί να επιλύσει, νιώθοντας έτσι αποθαρρυμένο.
Ίσως να μην μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα με τον τρόπο που ένας ενήλικας – και δη ο γονιός - θα το έκανε, ίσως να κάνει τα πράγματα χειρότερα, αλλά σημασία έχει ότι θα δοκιμάσει. Και οι πολλές δοκιμές είναι αυτές που θα το μάθουν να διαχειρίζεται τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της ζωής και θα το βοηθήσουν να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και κουράγιο για να διαχειρίζεται τις δυσκολίες που θα προκύψουν και αργότερα στη ζωή του.
Πολλές φορές ο κόσμος για ένα παιδί είναι γεμάτος ενήλικες (από τους γονείς μέχρι τους δασκάλους του) που συνήθως του υπαγορεύουν τι να κάνει, που του δείχνουν πώς να κάνει κάτι σωστά, που του δίνουν κατευθύνσεις και του ζητούν να ακολουθήσει κανόνες. Σπάνια, λοιπόν, βρίσκει την ευκαιρία να μοιραστεί τις γνώσεις του και να δείξει τις ικανότητές του. Το να προσπαθήσει να βρει μια λύση στο πρόβλημά του είναι μια ευκαιρία να δείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει.
Τέλος, τα παιδιά επειδή δεν φοβούνται να κάνουν λάθος ούτε έχουν έναν προκαθορισμένο τρόπο για να υπερπηδούν τα εμπόδια μπορούν να γίνουν πού δημιουργικά. Οι επεμβάσεις σας, επομένως, ίσως να εμποδίσουν το μικρό σας το να βρει πολλαπλούς –ίσως και καινοτόμους τρόπους- να επιλύσει κάποιο πρόβλημα. Δεν είναι κρίμα;
Τι να κάνετε
Κάντε ένα βήμα πίσω. Μπορεί να έχετε έτοιμη τη λύση και να σας φαίνεται πολύ απλή, αλλά αντισταθείτε στην παρόρμηση να τη χρησιμοποιήσετε. Αντ' αυτού ακούστε το μικρό σας με προσοχή και προσπαθήστε να κατανοήσετε πλήρως τι συμβαίνει.
Καλλιεργήστε την ενσυναίσθηση. Αναγνωρίστε το πρόβλημα και τα συναισθήματα που του προκαλεί και δείξτε εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να διαχειρίζεται μια πρόκληση.
Κάντε ερωτήσεις, για να μάθετε πώς αισθάνεται, τι θα μπορούσε να κάνει για να αντιμετωπίσει την κατάσταση και αν θέλει να αναζητήσετε μαζί λύσεις.
Ενθαρρύνετε το παιδί σας, θυμίζοντάς του τις προηγούμενες του επιτυχίες. Θυμίστε του πώς είχε διαχειριστεί ένα προηγούμενο πρόβλημα (π.χ. όταν ο φίλος του του χάλασε το παιχνίδι ή όταν κάποιο παιδάκι αρνήθηκε να παίξει μαζί του στην παιδική χαρά) και εξηγήστε του πως με παρόμοιο τρόπο θα τα καταφέρει ξανά.
Γιορτάστε τις προσπάθειές του και κατ' επέκταση την ανεξαρτησία του. Εκτιμήστε το γεγονός ότι προσπαθεί και δοκιμάζει, γιορτάζοντας έτσι κάθε μικρό βήμα ανεξαρτησίας, που σημαίνει ότι το μικρό σας αναπτύσσεται, αποκτά αυτοπεποίθηση, κουράγιο και ικανότητες.