Πώς θα ενισχύσετε το ανοσοποιητικό του σύστημα για να θωρακίσετε τον οργανισμό του απέναντι στις αρρώστιες
Δεν μπορείτε ούτε το κλείσετε μέσα στο σπίτι ούτε να το απομονώσετε για να μην συναντά άλλα παιδιά της ηλικίας του. Απλά πάρτε το απόφαση ότι δεν πρόκειται να αποφύγετε εξ ολοκλήρου τις ασθένειες – άλλωστε καλό είναι να αρρωστήσει κάποιες φορές για να ωριμάσει το ανοσοποιητικό του σύστημα. Μπορείτε όμως να μειώσετε τις πιθανότητες. Δείτε πώς!
Διατροφή. Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε σίδηρο και βιταμίνη C. Αν το μικρό σας δεν συμπαθεί και πολύ τα λαχανικά, φροντίστε να τα αντικαταστήσετε με φρούτα, ειδικά με όσα έχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνες C (ακτινίδιο, πορτοκάλι). Ένας εύκολος τρόπος για να εξασφαλίσετε ότι το εφοδιάζετε με όλη την γκάμα των βιταμινών είναι να του σερβίρετε μια ποικιλία από χρώματα σε λαχανικά και φρούτα. Καλές επιλογές ακόμα είναι το σκόρδο και το γιαούρτι (καθώς περιέχει προβιοτικά) ενώ είναι προτιμότερο να αποφύγετε τη ζάχαρη και τις πολύ επεξεργασμένες τροφές.
Γάλα. Αν θηλάζετε αποφύγετε να προχωρήσετε σε αποθηλασμό πριν έρθει η άνοιξη. Ακόμα και αν θηλάζετε μια φορά την ημέρα τότε εξασφαλίζετε ότι το μωρό σας λαμβάνει όλα τα απαραίτητα αντισώματα από εσάς.
Extra βιταμίνες. Για να το εφοδιάσετε με έξτρα βιταμίνες, σερβίρετε μπρόκολο, ντομάτα, ψάρι και φρούτα αλλά αν αντιστέκεται σε όλα τα παραπάνω σκεφτείτε το ενδεχόμενο να του δώσετε ένα φυσικό συμπληρώματα βιταμινών σε συνεννόηση πάντα με τον γιατρό του και κάποιον διατροφολόγο που θα ελέγξει τις ανάγκες του..
Καλός ύπνος. Φροντίστε ώστε το παιδί σας να πέφτει στο κρεβάτι νωρίς το βράδυ και να κοιμάται αρκετές ώρες (τουλάχιστον 10), ενώ είναι καλό να μην παραλείπετε τον ημερήσιο υπνάκο του (1 με 2 ώρες). Διαφορετικά ο οργανισμός του θα καταπονηθεί και θα είναι πιο αδύναμος στην αντιμετώπιση ενδεχόμενων κινδύνων από μικρόβια-εισβολείς.
Ναι στην κίνηση.Φοβάστε να το αφήσετε να βγει γιατί θεωρείτε πως έξω από την πόρτα σας καραδοκούν ιώσεις και κρυολογήματα; Ακόμα και τον χειμώνα αφενός είναι καλό να το βλέπει ο ήλιος (για την παραγωγή βιταμίνης D) και αφετέρου η φυσική άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Οπότε, μια βόλτα στο πάρκο και τη παιδική χαρά είναι μια καλή λύση για να έχει φυσική δραστηριότητα. Αντίθετα, είναι καλό να αποφεύγετε τους κλειστούς χώρους όπου συνωστίζονται παιδιά σε περιόδους έξαρσης γρίπεων, όπως είναι για παράδειγμα οι παιδότοποι.
Υγιείς συνήθειες.Το πλύσιμο των χεριών μόλις μπει στο σπίτι, αμέσως μετά την χρήση της τουαλέτας ή του γιογιό και αμέσως πριν το φαγητό είναι ένα από τα πιο ισχυρά όπλα ενάντια στα μικρόβια.
Απολύμανση: Η καθαριότητα είναι λένε η μισή αρχοντιά, αλλά ως γονείς θέλουμε καθολική προστασία για τα μικρά μας. Καλό, λοιπόν, είναι να τινάζετε τακτικά- μέρα παρά μέρα- τα χαλάκια του δωματίου του και τα σκεπάσματά του, να βάζετε συχνά σκούπα στο δωμάτιο που παίζει και κοιμάται, να προσέχετε πολύ την καθαριότητα της κουζίνας και να πλένετε τακτικά τα παιχνίδια του, ειδικά εάν έχει προηγηθεί κοινό παιχνίδι με άλλα παιδιά.
Extra tips:
- Αν το μικρό σας τελικά αρρωστήσει, φροντίστε να το κρατήσετε σπίτι και λίγο περισσότερες ημέρες για να ξεκουραστεί, να δυναμώσει και να επανέλθει. Αν παρακολουθεί μαθήματα στον παιδικό σταθμό, φροντίστε να απέχει για μια εβδομάδα τουλάχιστον για να μην μεταδώσει τα μικρόβια και στα άλλα παιδιά.
- Αν το μικρό σας αρρωσταίνει πολύ συχνά ή μοιάζει άρρωστο για μεγάλο χρονικό διάστημα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.