Ποια παιχνίδια είναι ασφαλή;

Ποια παιχνίδια είναι ασφαλή;

Ποια παιχνίδια πρέπει να αποφεύγετε και ποια είναι πιο ασφαλή για το παιδί σας

Πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι ένα παιχνίδι; Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την αθώα επιφάνεια; Πριν κάνετε την τελική επιλογή ελέγξτε τη συσκευασία για να είστε σίγουροι ότι τα παιχνίδια που αποφασίζετε να εγκατασταθούν στο παιδικό δωμάτιο είναι ασφαλή.

Ποια να αποφεύγετε

Μόλυβδος.Παρόλο που ο μόλυβδος έχει σταματήσει να χρησιμοποιείται σε χρώματα για βαφές σπιτιού, υπάρχει πιθανότητα να υπάρχει μόλυβδος και σε παιχνίδια. Ο μόλυβδος είναι ένα επικίνδυνο χημικό, που μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες στα νεφρά, να προκαλέσει μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα στη συμπεριφορά.  Εκτός από μόλυβδο υπάρχει η πιθανότητα να περιλαμβάνουν και άλλα επικίνδυνα χημικά όπως κάδμιο και υδράργυρο. Στην πραγματικότητα δεν μπορείτε να δείτε αν ένα παιχνίδι έχει μόλυβδο, ωστόσο αν γίνει εργαστηριακός έλεγχος τα παιχνίδια αυτά αποσύρονται.  Δώστε προσοχή σε παιχνίδια που κατασκευάζονται στην Κίνα καθώς πολλά από αυτά έχουν ανακληθεί λόγω ύπαρξης μολύβδου.

Παιχνίδια με πλαστικό PVC. Το εν λόγω πλαστικό περιλαμβάνει βλαβερές χημικές ουσίες, που συνδέονται με το άσθμα, διάφορες αλλεργίες και προβλήματα στην αναπαραγωγή. Πιο συγκεκριμένα, ένοχα είναι τα φθαλικά άλατα που χρησιμοποιούνται ως πλαστικοποιητές στα αντικείμενα από PVC.Επειδή το PVC είναι αρκετά συχνό στα παιχνίδια μην αγοράσετε μια συσκευασία αν δεν αναγράφεται ότι δεν περιέχει αυτό το πλαστικό ή αν υπάρχει η ένδειξη 3 μέσα σε τρίγωνο με βέλη ανακύκλωσης.

BPA (δισφαινόλη Α). Το χημικό αυτό υπάρχει σε πολλά πλαστικά προϊόντα, όπως σε παιχνίδια ή σε αντικείμενα οικιακής χρήσης με βλαβερή επίδραση στον οργανισμό αφού συνδέεται με διαταραχές, καρκινογενέσεις και παχυσαρκία. Αν δείτε την ένδειξη του τριγώνου με τα βελάκια ανακύκλωσης και στο κέντρο τον αριθμό 7 σημαίνει πως περιέχει BPA, επομένως αποκλείστε το.  

Ποια παιχνίδια να επιλέξετε

Όσα δεν περιέχουν PVC. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι το πλαστικό από το οποίο είναι φτιαγμένο το παιχνίδι δεν περιέχει επικίνδυνες χημικές ουσίες. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει τέτοια ένδειξη αναζητήστε για τις ενδείξεις με τους αριθμούς 1, 2 ή 4, που φανερώνουν ότι το πλαστικό δεν περιέχει PVC και BPA, επομένως είναι ασφαλές να το μεταφέρετε σπίτι σας.

Ξύλινα ή παιχνίδια από μπαμπού. Τα οικολογικά, ξύλινα παιχνίδια και τα παιχνίδια από μπαμπού είναι τα πιο ασφαλή ειδικά αν δεν περιέχουν χρώματα.

Παιχνίδια από οργανικό βαμβάκι. Είναι πολύ πιο ασφαλές από το συμβατικό βαμβάκι μιας και στο οργανικό βαμβάκι δεν χρησιμοποιούνται τοξικά χημικά για την επεξεργασία του, ενώ παράγεται σε χωράφια που δεν έχει γίνει χημικών παρασιτοκτόνων, φυτοκτόνων και λιπασμάτων.

Διαβάστε ακόμα: «Μπορούν τα παιχνίδια να προκαλέσουν βλάβη στην ακοή του;» και «Ποια πλαστικά είναι ασφαλέστερα;»