Για ένα καθαρό υπνοδωμάτιο

Για ένα καθαρό υπνοδωμάτιο

Tips για να διατηρείτε το υπνοδωμάτιο του μικρού σας καθαρό από βακτήρια

Πού κρύβονται τα μικρόβια που καραδοκούν στο δωμάτιο του μικρού σας και πώς θα τα εξολοθρεύσετε; Μερικές ιδέες καθαριότητες για να κάνετε το χώρο του να λάμπει.

Γενική καθαριότητα. Ξεκινήστε ξεσκονίζοντας τα ράφια, το περβάζι του παραθύρου, το σοβατεπί, τα έπιπλα, την κάσα της πόρτας. Πλύνετε τα σεντόνια, τις κουβερτούλες που χρησιμοποιείτε στο κρεβάτι. Μετακινήστε τα έπιπλα μια φορά το μήνα για να σκουπίζετε και να σφουγγαρίζετε από κάτω. Ζητήστε τη βοήθεια του παιδιού σας, αναθέτοντάς τους εργασίες που θα το διασκεδάσουν, όπως π.χ. να σκουπίσει τις γωνίες ή κάτω από το κρεβάτι του.

Απολύμανση παιχνιδιών. Πρόκειται για μια καλή ιδέα, ειδικά αν σας είχε επισκεφθεί κάποιος φίλος του που ήταν κρυωμένος. Ελέγξτε, αρχικά, εάν μπορείτε να πλύνετε κάποια μικρά παιχνίδια στο πλυντήριο πιάτων. Διαφορετικά διαλύστε ξύδι σε νερό και πλύντε τα με ένα σφουγγάρι. Τα λούτρινα παιχνίδια μπορούν να πλυθούν και στο πλυντήριο ρούχων, εκτός αν το απαγορεύουν οι οδηγίες χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο άρθρο μας «Παιχνίδια:Εμπρός για απολύμανση!».

Προσοχή στα παπούτσια. Τα βακτήρια είναι η κυρίως αιτία της άσχημης μυρωδιάς των παπουτσιών του. Για να απαλλαγείτε τόσο από αυτά όσο και από τη μυρωδιά, φροντίστε να τα αφήνετε να αερίζονται 24 ώρες πριν τα ξαναφορέσει. Προτιμήστε οι κάλτσες του να είναι βαμβακερές και να τις αλλάζει συχνά, πιθανόν και μέσα στην ημέρα. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα πλένετε τα αθλητικά παπούτσια στο πλυντήριο και χρησιμοποιήστε ειδικό απολυμαντικό σπρέι για υποδήματα για να αντιμετωπίσετε τα βακτήρια. Τέλος, σκεφτείτε να διαμορφώσετε ένα σημείο του σπιτιού έτσι ώστε να φιλοξενούνται εκεί όλα τα υποδήματα της οικογένειας. Εάν το κάνετε αυτό, τότε δεν θα μπαίνει στο δωμάτιό του με τα βρώμικα παπούτσια που φορούσε στην βόλτα.

Extra tips

  • Αν χρησιμοποιείτε υγραντήρα τον χειμώνα, καλό είναι να έχετε ακολουθήσει ήδη τις οδηγίες του κατασκευαστή για το πώς να τον καθαρίζετε και να τον διατηρείτε. Θυμηθείτε πως τον χειμώνα θα πρέπει καθημερινά να αδειάζετε το δοχείο και να στεγνώνετε την επιφάνεια. Επίσης δύο φορές την εβδομάδα θα πρέπει να τρίβετε με ένα σφουγγάρι το δοχείο για να απομακρύνετε οτιδήποτε έχει καλύψει την επιφάνεια.   
  • Φροντίστε να βάζετε πάνω στο χαλί, μια καθαρή κουβερτούλα αν πρόκειται το παιδί σας να ξαπλώσει στο πάτωμα, ακόμα και αν το χαλί φαίνεται καθαρό.