Ώρα για το φάρμακό σου!

Κάνε α για να πιεις το σιροπάκι!

Χάπι; Σιρόπι; Σταγόνες; Υπόθετο; Αναλυτική ενημέρωση για το πως θα χορηγήσετε με ευκολία κάθε είδους φάρμακο στο μικρούλι σας. Plus 21 tips για να αποφύγετε τις αναποδιές!

Τα φάρμακα μπορούν να χορηγηθούν από το στόμα (σε μορφή σκόνης, σε χάπια, σταγόνες, σιρόπι), με εντριβή στο δέρμα (αλοιφές, διαλύματα), να εγχυθούν με ένεση (αμπούλες) ή να εισαχθούν στο έντερο με μορφή υπόθετου. Είναι πάντα απόφαση του γιατρού να αποφασίζει αν είναι αναγκαία η λήψη φαρμάκων. Ο ίδιος, επίσης, είναι υποχρεωμένος να καθορίζει την ακριβή δοσολογία και να τη σημειώνει στη συνταγή, ενώ είναι και ο μόνος αρμόδιος για να σας ενημερώσει για τον τρόπο χορήγησης ενός φαρμάκου.

Αναλυτικότερα:

* Σταγόνες ή αλοιφή για τα μάτια: Πλύνετε τα χέρια σας και μετά πλύνετε τα μάτια του παιδιού με βαμβάκι και χλιαρό νερό. Ξαπλώστε το παιδί ανάσκελα με το κεφάλι του στην αγκαλιά σας. Βάλτε το χέρι σας γύρω από το κεφάλι του και την παλάμη σας στο μάγουλό του. Γείρετε το κεφάλι του και τραβήξτε απαλά τα βλέφαρά του με το δείκτη και τον αντίχειρά σας. Αν χρειαστεί, ζητήστε από κάποιον να κρατήσει το κεφάλι του παιδιού. Ρίξτε όσες σταγόνες πρέπει ή βάλτε την αλοιφή στη γωνία του ματιού, προσέχοντας να μην αγγίξετε το μάτι. Κρατήστε το παιδί ακίνητο για δύο λεπτά και επαναλάβετε στο άλλο μάτι. Παράλληλα, μιλάτε γλυκά στο παιδί σας ώστε να του αποσπάτε την προσοχή όταν ρίχνετε τις σταγόνες.

* Σταγόνες για τα αφτιά: Στα παιδιά, συνήθως, δεν αρέσει να τους βάζουν μια κρύα ουσία στο αφτί. Αν ο γιατρός πει ότι μπορείτε να το ζεστάνετε, βάλτε το μπουκάλι με το φάρμακο σε ένα μπολ με χλιαρό νερό. Δοκιμάστε τη θερμοκρασία στον καρπό σας πριν το χρησιμοποιήσετε. Ξαπλώστε το παιδί σε μια σταθερή επιφάνεια με το αφτί που θα ρίξετε τις σταγόνες προς την πλευρά σας. Ρίξτε τις σταγόνες που πρέπει. Περιμένετε ένα με δύο λεπτά πριν επαναλάβετε στο άλλο αφτί.

* Σταγόνες για τη μύτη: Αν το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο, πείτε του πρώτα να φυσήξει τη μύτη του. Ξαπλώστε το σε μια σταθερή επιφάνεια και βάλτε το μαξιλάρι έτσι ώστε το κεφάλι του να γείρει προς τα πίσω. Ρίξτε όσες σταγόνες χρειάζεται και ζητήστε του να πάρει βαθιά αναπνοή από τη μύτη ή περιμένετε ένα με δύο λεπτά πριν επαναλάβετε στο άλλο ρουθούνι. Είναι προτιμότερο να πείτε σε κάποιον να του κρατάει το κεφάλι.

* Χορήγηση από το στόμα: Καμιά φορά η χορήγηση από το στόμα δημιουργεί δυσκολίες στα βρέφη και τα μικρά παιδιά. Γι’ αυτόν το λόγο καλό είναι να ρωτήσετε το γιατρό σας αν μπορείτε να διαλύσετε το φάρμακο, πριν τη χορήγηση, σε έναν γευστικό χυμό, όπως είναι ο χυμός πορτοκαλιού ή βατόμουρου, ή σε μικρή ποσότητα γάλακτος. Προσοχή, όμως, το φάρμακο πρέπει να το διαλύετε πάντα σε μικρές ποσότητες υγρού και όχι σε ένα γεμάτο μπιμπερό, όπου συχνά δεν καταναλώνεται όλη η ποσότητα.

Τα δισκία βιταμίνης D πρέπει επίσης να δίνονται στο παιδί πριν το γεύμα, διαλυμένα σε ένα κουταλάκι γάλα. Δεν πρέπει να επηρεάζεστε από την αντίσταση του παιδιού να πάρει το φάρμακο που του έχει γράψει ο γιατρός. Για να κάνετε πιο εύκολο το… έργο σας ακολουθήστε τα εξής:

  • Ζητήστε από τον σύντροφό σας ή κάποιο άλλο άτομο να κρατήσει το παιδί στην αγκαλιά του, ενώ παράλληλα θα κρατάει τα χέρια του. Εσείς ακινητοποιήστε με το αριστερό σας χέρι το σβέρκο του παιδιού και βάλτε το κουταλάκι με το φάρμακο στο στόμα του, έτσι ώστε οι άνω κοπτήρες να αγγίζουν την άκρη του κουταλιού. Το κουταλάκι αδειάζεται σιγά-σιγά, ενώ βρίσκεται ακόμα σε επαφή με τους κοπτήρες. Το παιδί δε μπορεί έτσι να πνιγεί ακόμα και όταν φωνάζει ή αντιστέκεται.

* Ενέσεις: Οι ενέσεις γίνονται κατά κανόνα από το γιατρό ή την ειδικευμένη νοσοκόμα. Σε δύστροπα παιδιά χρειάζεται η βοήθεια ενός δεύτερου ατόμου, διότι το παιδί πρέπει να κρατηθεί γερά, ώστε να μην μπορεί να φτάσει με τα χέρια του το σημείο της ένεσης ή την ίδια τη σύριγγα.

* Παιδικά υπόθετα: Η απλή χρήση τους συντελεί στην αποδοχή τους από τα μικρά παιδιά. Επίσης, δεν επιβαρύνουν το στομάχι. Τα υπόθετα τοποθετούνται ενώ το παιδί είναι ξαπλωμένο στο πλάι με λυγισμένα τα γόνατα. Πρέπει να εισάγονται βαθύτερα από το σφιγκτήρα του ορθού, ώστε να μην μπορούν να βγουν από μόνα τους.

Το αρκουδάκι θα γίνει γρηγορότερα καλά, αν δεν πάρεις το φάρμακό σου!

21 tips για τα φάρμακα!

  1. Αν το παιδί κάνει τακτικά εμετό και βγάζει το φάρμακο ή αρνείται πεισματικά να το πιει, συμβουλευτείτε οπωσδήποτε τον παιδίατρο. Ίσως σας συστήσει να του δώσετε το ίδιο φάρμακο σε υπόθετο. Στην περίπτωση, όμως, που ο γιατρός έχει χορηγήσει αντιβιοτικό το οποίο δεν υπάρχει σε μορφή υπόθετου, ρωτήστε τον αν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο αντιβιοτικό που να χορηγείται μία φορά την ημέρα. Ίσως το παιδί να δείξει μεγαλύτερη προθυμία αν πρόκειται να αντιμετωπίσει την… κρίσιμη στιγμή μόνο μια φορά την ημέρα.
  2. Στην περίπτωση που το παιδί κάνει εμετό αμέσως μετά τη χορήγηση ενός φαρμάκου από το στόμα, πρέπει να του το ξαναδώσετε έπειτα από μισή ή μία ώρα. Αν όμως έχουν περάσει τουλάχιστον 20 με 25 λεπτά από όταν πήρε το φάρμακο, η δόση έχει αφομοιωθεί και δεν χρειάζεται να επαναλάβετε τη χορήγηση.
  3. Βεβαιωθείτε πόσο φάρμακο πρέπει να δώσετε, πόσες φορές και πότε.
  4. Ρωτήστε το γιατρό αν υπάρχουν παρενέργειες και ενημερώστε τον για τυχόν αντιδράσεις του παιδιού στο φάρμακο.
  5. Τελειώστε τα αντιβιοτικά, ακόμη και αν το παιδί δείχνει να νιώθει καλύτερα.
  6. Ελέγχετε την ημερομηνία λήξης των φαρμάκων και σκευασμάτων.
  7. Διαβάζετε τις οδηγίες χρήσης σε όλα ανεξαιρέτως τα φάρμακα.
  8. Χρησιμοποιείτε πάντα το δοσομετρικό κουταλάκι και όχι αυτό της κουζίνας.
  9. Να βεβαιώνεστε πάντα ότι το μικρό κατάπιε ολόκληρο το χάπι. Αν το μασάει, κάποια κομματάκια μπορεί να μείνουν κολλημένα στα δοντάκια του και η δόση που θα πάρει να μην είναι αρκετή.
  10. Κάντε του μικρά δωράκια: Αυτή η τακτική έχει πάντα αποτελέσματα στα μεγαλύτερα παιδάκια. Κάθε φορά, λοιπόν, που το μικρό σας πίνει χωρίς πείσματα το φάρμακό του, πείτε του ότι θα του χαρίζετε ένα από τα αγαπημένα του αυτοκόλλητα.
  11. Πάντα πρέπει να φροντίζετε ώστε να πλένετε μετά τη χορήγηση σιροπιού τα δόντια του παιδιού, γιατί τα σιρόπια περιέχουν αρκετή ζάχαρη και μπορεί να χαλάσουν τα δοντάκια του παιδιού σας.
  12. Ρωτήστε τον παιδίατρο αν επιτρέπεται η λήψη του φαρμάκου μαζί με άλλα, πόσο σύντομα πρέπει να δείτε βελτίωση, καθώς και πότε πρέπει να επικοινωνήσετε πάλι μαζί του.
  13. Ανακινείτε καλά το μπουκάλι πριν δώσετε το φάρμακο στο παιδί, γιατί τα ενεργά συστατικά που περιέχει το φάρμακο πρέπει να διασκορπιστούν σωστά.
  14. Μη δίνετε στο παιδί σας μεγαλύτερη δόση από εκείνη που συνέστησε ο γιατρός, αλλά ούτε μειωμένη δόση φαρμάκου για ενήλικες.
  15. Ποτέ μη δίνετε αντιβίωση στο παιδί σας αν δεν το έχει εξετάσει γιατρός.
  16. Μην του λέτε ότι τα φάρμακα είναι καραμέλες. Είναι τρομερά επικίνδυνο, γιατί μπορεί να το βάλετε στον πειρασμό να τα καταπιεί χωρίς την έγκρισή σας.
  17. Μη χρησιμοποιείτε σκευάσματα που δεν σας τα έχει συστήσει ο παιδίατρος.
  18. Μη δίνετε στο παιδί σας ασπιρίνη για να ρίξετε τον πυρετό. Αν η ασπιρίνη δοθεί σε παιδιά με ανεμοβλογιά ή γρίπη, υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανιστεί το σύνδρομο Reye. Για να μειωθεί ο κίνδυνος του συνδρόμου αυτού είναι σκόπιμο να χρησιμοποιείτε παρακεταμόλη (όπως π.χ. Depon) αντί για ασπιρίνη για να πέσει ο πυρετός.
  19. Μη δίνετε ποτέ κάποιο φάρμακο στο παιδί αν έχει αλλοιωθεί το χρώμα ή η υφή του, είναι θολό ή μυρίζει λίγο περίεργα.
  20. Μην ακουμπάτε το σταγονόμετρο στο μάτι, τη μύτη ή το αφτί του παιδιού, γιατί θα μεταφέρετε τα μικρόβια στο μπουκάλι. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, πλύνετέ το καλά πριν κλείσετε με αυτό το μπουκάλι.
  21. Μην παίρνετε ποτέ φάρμακα μπροστά στα παιδιά σας, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να σας μιμηθούν.

Προσοχή στην ώρα!

Όποια κι αν είναι η μορφή του φαρμάκου που πρέπει να πάρει το παιδί σας, σύμφωνα με τη γνώμη του γιατρού, πρέπει να ακολουθείτε πιστά τις ώρες λήψης του, για να διατηρείται στο αίμα η ίδια πάντα περιεκτικότητα των ενεργών συστατικών του φαρμάκου. Πρέπει, επίσης, να προσέχετε αν το φάρμακο πρέπει να λαμβάνεται πριν ή μετά το φαγητό. Ορισμένα φάρμακα έχουν μια ελαφριά ερεθιστική δράση στα τοιχώματα του στομάχου και γι’ αυτό πρέπει να λαμβάνονται αμέσως μετά το φαγητό, για να αποφεύγονται οι δυσάρεστες παρενέργειες. Άλλα φάρμακα, πάλι, λαμβάνονται πριν τα γεύματα, γιατί μπορούν να απορροφηθούν μόνο αν το στομάχι είναι άδειο.