Μυστικά για να αποκτήσει στενή σχέση με την οδοντόβουρτσα

Βούρτσισμα δοντιών νηπίου

Μυστικά που θα κάνουν το βούρτσισμα των δοντιών συνήθεια αλλά και διασκέδαση.

Πώς θα κάνετε το βούρτσισμα των δοντιών μια διαδικασία που δεν θα είναι βαρετή για το μικρό σας; Ακολουθήστε μερικές συμβουλές και αφήστε το παιχνίδι να αρχίσει…

  • Ξεκινήστε νωρίς. Ακόμα και αν το μικρό σας δεν έχει βγάλει ακόμα δοντάκια, δείξτε του τις κινήσεις που χρειάζεται να κάνει με την ειδική παιδική οδοντόβουρτσα. Δεν θα καθαρίζεται αποτελεσματικά, αλλά θα λατρέψει την αίσθηση στα ερεθισμένα ούλα του.
  • Επίσης, επειδή θα είναι στην ηλικία που θα θέλει να γραπώνει ότι βρίσκει μπροστά του, αποφύγετε τις διαμάχες για την οδοντόβουρτσα που χρησιμοποιείτε παίρνοντας μία extra για να του δίνετε να παίζει όσο εσείς κάνετε τη δουλειά σας.
  • Βουρτσίστε συχνά. Ενώ είναι δεδομένο ότι θα πρέπει το μικρό σας να βουρτσίζει τα δόντια του πριν πάει για ύπνο, το πλύσιμο των δοντιών δεν είναι τόσο συχνό – ακόμα και σε ενήλικες – κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μάθετε από νωρίς τα παιδιά σας να πλένουν τα δόντια τους μετά από κάθε γεύμα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Τραγουδήστε ένα τραγούδι. Τραγουδήστε στο μικρό σας όσο χρόνο χρειάζεται να βουρτσίζει τα δόντια του. Μόλις το τραγούδι τελειώσει τότε μπορεί και εκείνο να σιγουρευτεί ότι τα έχει βουρτσίσει αρκετά. Μπορείτε μάλιστα κάθε φορά να επιλέγετε διαφορετικό τραγούδι για να αναμένει τη μικρή έκπληξη. Ακόμα, μπορείτε να πείτε στο παιδί σας να τραγουδάει νοερά το αγαπημένο του τραγούδι και να ακολουθεί τον ρυθμό στις κινήσεις που κάνει.

Ελέγξτε εάν βούρτσισε σωστά τα δόντια

  • Μεγαλώνοντας το βλαστάρι σας θα επιμένει ότι είναι αρκετά μεγάλο για να βουρτσίζει μόνο του τα δόντια του. Αφήστε το! Παραμείνετε, βέβαια, δίπλα του να το επιβλέπετε και ζητήστε στο τέλος να δείτε ένα μεγάλο χαμόγελο για να τσεκάρετε ότι όλα έχουν γίνει όπως πρέπει.
  • Αφήστε το μικρό σας να επιλέξει μια οδοντόβουρτσα με περίεργο σχέδιο και τη γεύση της οδοντόκρεμας που προτιμά αν πρόκειται αυτά τα δύο να το δελεάσουν να βουρτσίζει με όρεξη τα δόντια του.
  • Δώστε προσοχή στα δόντια που είναι δύσκολο να φτάσει η οδοντόβουρτσα. Όταν βοηθάτε το μικρό σας εξηγήστε του ότι τα δόντια του χωρίζονται σε τρεις «παρέες». Εσείς πλένετε τα πλαϊνά δόντια, τα μπροστινά δόντια για ωραίο χαμόγελο και τα δοντάκια που κρύβονται πίσω – πίσω στο στόμα.