Έπλυνες τα χέρια σου;

Έπλυνες τα χέρια σου;

Κάντε το πλύσιμο των χεριών καθημερινή συνήθεια

Το πλύσιμο των χεριών ειδικά πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας είναι πολύ σημαντικό για την υγεία του οργανισμού. Τι γίνεται όμως αν το μικρό σας αρνείται να πλύνει τα χέρια του και το κυνηγάτε στο σπίτι κάθε φορά που πρέπει να κάτσει στο τραπέζι για φαγητό; Εφαρμόστε τα παρακάτω tips για να είστε σίγουροι πως ακολουθεί τους κανόνες υγιεινής.

  1. Εξηγήστε τα οφέλη. Πρέπει να δώσετε στο μικρό σας να καταλάβει ότι το πλύσιμο των χεριών το προστατεύει από τα μικρόβια και το βοηθά να παραμείνει υγιές. Ωστόσο, φροντίστε να είστε προσεκτικοί ειδικά αν το παιδί σας αγχώνεται γενικά ή θέλει να πλένει τα χέρια του 20 φορές την ημέρα.
  2. Κάντε του παρέα. Ακολουθήστε το παιδί σας στο μπάνιο και πλύνετε και εσείς τα χέρια σας μαζί του.
  3. Διευκολύνετε τη διαδικασία. Βάλτε δίπλα στο νιπτήρα ένα σκαμνάκι για να φτάνει το μικρό σας, χρησιμοποιήστε κρεμοσάπουνο με ωραίο άρωμα σε σκεύος που Πλύσιμο παιδικών χεριώννα μπορεί εύκολα να το χειριστεί (π.χ. να πιέζει το έμβολο με ευκολία). Αν η βρύση στη μπανιέρα ανοίγει με μεγαλύτερη ευκολία από ότι στον νιπτήρα, προτείνετε στο παιδί σας να πλένει τα χέρια του εκεί.
  4. Διδάξτε την τεχνική. Μπορείτε να κολλήσετε στην πόρτα του μπάνιου φωτογραφίες ή εικόνες που δείχνουν πώς θα βρέξει το μικρό σας τα χέρια του, πώς θα βάλει σαπούνι, με ποιον τρόπο να τα πλύνει και να τα σκουπίσει. Εναλλακτικά μπορείτε να του δείξετε εσείς στην πράξη τις απαραίτητες κινήσεις αρκετές φορές πριν ξεκινήσει να τα πλένει μόνο του. Για μεγαλύτερη διάρκεια προτείνετε του να τραγουδάτε ένα τραγουδάκι μέχρι να τελειώσει το πλύσιμο. Για το σωστό πλύσιμο των χεριών δείτε εδώ.
  5. Εφοδιάστε το με τα δικά του πράγματα. Αγοράστε το δικό του υγρό κρεμοσάπουνο σε ειδικό σκεύος μόνο για εκείνο ή δώστε του να έχει το δικό του σαπούνι και κρεμάστε δίπλα στο νιπτήρα μια χρωματιστή πετσέτα για να σκουπίζει τα χεράκια του.
  6. Ψάξτε και βρείτε στην αγορά μπάρες σαπουνιού που στην μέση περιέχουν ένα μικρό παιχνίδι. Για να το αποκτήσει δεν θα ξεχνά ποτέ το πλύσιμο των χεριών του και πριν το καταλάβει η διαδικασία θα έχει γίνει συνήθεια.
  7. Έχετε πάντα μαζί σας μαντηλάκια ή υγρό για απολύμανση. Παρόλο που στο σπίτι το πλύσιμο των χεριών μπορεί να γίνει μια καθημερινή συνήθεια όταν είστε έξω δεν είναι πάντα εύκολο να έχετε πρόσβαση σε τουαλέτα. Συνεπώς φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας υγρά μαντηλάκια ή μωρομάντηλα με ελκυστικό άρωμα για να καθαρίσετε τα χέρια του μικρού σας και τα δικά σας.