Άσχημη ανάσα; Ποτέ ξανά!

Άσχημη ανάσα; Ποτέ ξανά!

Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης της δυσοσμίας του στόματος

Η φτωχή στοματική υγιεινή και άλλα προβλήματα στη στοματική κοιλότητα ενδέχεται να προκαλέσουν δυσοσμία ακόμα και στο μικρό σας αγγελούδι. Δείτε γιατί προκαλείται και πώς να την αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά.

Τι προκαλεί την δυσοσμία του στόματος;

Ακόμα και τα υγιή παιδιά ενδέχεται να έχουν άσχημη ανάσα. Οι πιο πιθανές αιτίες είναι οι εξής:

  • Ξηροστομία. Αν το μικρό σας αναπνέει από το στόμα, επειδή έχει βουλωμένη μυτούλα, τότε είναι πιο πιθανό να αναπτύσσονται βακτήρια στη στοματική κοιλότητα.
  • Ένα ξένο αντικείμενο. Ένα μπιζέλι, ένα φασόλι, ένα μικρό παιχνίδι ή άλλο αντικείμενο που το μικρό σας έχει βάλει στη μυτούλα του μπορεί να προκαλέσει κακοσμία.
  • Φτωχή υγιεινή. Στο στόμα μας υπάρχουν βακτήρια τα οποία αλληλεπιδρούν με τα υπολείμματα των τροφών στα δόντια, τα ούλα και τη γλώσσα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει άσχημη αναπνοή, ειδικά αν έχει παραμείνει το φαγητό για πολλή ώρα στο στόμα του μικρού σας χωρίς να έχει βουρτσίσει τα δόντια του.
  • Άδειο στομάχι. Εάν το μικρό σας είναι νηστικό είναι πιο πιθανό να μυρίζει το στόμα του εξαιτίας του στομαχιού του.
  • Κάποιο πρόβλημα στο δόντι, όπως μία «κουφάλα», πέτρα στα δόντια ή κάποιο απόστημα μπορεί να προκαλέσουν δυσοσμία.
  • Φαγητά με αρκετή περιεκτικότητα σε σκόρδο ή κρεμμύδι μπορούν προσωρινά να επηρεάσουν την ανάσα του.
  • Άσχημη αναπνοή μπορεί να προκληθεί αν πάσχει από κάποια ασθένεια, όπως ρινική μόλυνση, αμυγδαλίτιδα ή ακόμα και αν ταλαιπωρείται από εποχιακή αλλεργία. Πολλά παιδιά με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ενδέχεται να παρουσιάσουν άσχημη αναπνοή.

Στοματική υγιεινή

Πώς θα την αντιμετωπίσετε;

  1. Στις περισσότερες περιπτώσεις η αντιμετώπιση της δυσοσμίας του στόματος αντιμετωπίζεται με την σωστή στοματική υγιεινή. Αν έχετε μωράκι, δοκιμάστε να πλένετε με λίγο νερό τα ούλα του ή τα δοντάκια που έχει βγάλει μετά από κάθε γεύμα και πριν κοιμηθεί. Μπορείτε ακόμα να του βουρτσίζετε απαλά τη γλώσσα του. Σε αυτή την ηλικία δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα. Διαβάστε επίσης το: «Η στοματική υγιεινή του βρέφους»
  2. Καθώς το μικρό σας μεταβαίνει στη νηπιακή ηλικία βουρτσίστε του και στη συνέχεια μάθετέ του πώς να πλένει τα δόντια του τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και σίγουρα πριν τον ύπνο. Μέχρι τα 2 χρησιμοποιείστε παιδική οδοντόκρεμα, φροντίζοντας η ποσότητα πάνω στην οδοντόβουρτσα να είναι όσο το σπυρί του ρυζιού. Μετά τα 2 και μέχρι τα 5 η ποσότητα μπορεί να είναι όσο ένα μικρό φασόλι.
  3. Φροντίστε να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο για έλεγχο ώστε να βεβαιωθείτε ότι όλα τα δόντια του είναι υγιή. Αν δεν υπάρχει πρόβλημα και συνεχίζει να έχει άσχημη ανάσα τότε επισκεφθείτε τον παιδίατρό σας μήπως υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας.
  4. Βεβαιωθείτε ότι το μικρό σας πλένει τα χέρια του συχνά με σαπούνι και νερό αν πιπιλάει τα δάχτυλά του καθώς και ότι εσείς πλένετε τα αντικείμενα που βάζει συχνότερα στο στόμα του. Αν χρησιμοποιεί πιπίλα τότε φροντίστε να την αποστειρώνετε ή σε αποστειρωτή ή σε βραστό νερό. Διαβάστε ακόμα το «Έπλυνες τα χέρια σου;».
  5. Μην κατακρίνετε το μικρό σας και μην το κάνετε να ντρέπεται λόγω της δυσοσμίας. Προσπαθήστε να το αντιμετωπίσετε ως ένα γεγονός, όσο και αν σας κάνει να νιώθετε άβολα.
  1. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιεί στοματικό διάλυμα καθώς έτσι το πρόβλημα θα καλυφθεί χωρίς να λυθεί. Επίσης αν το παιδί σας είναι μικρό πιθανόν να μην μπορεί να ανακινήσει το υγρό μέσα στο στόμα του και στη συνέχεια να το αποβάλλει. Απλά βεβαιωθείτε ότι πλένει σωστά και αρκετές φορές τα δόντια του.

Δείτε ακόμα πώς να το παροτρύνετε να πλύνει τα δόντια του αλλά και πώς να συνεργαστείτε στο βούρτσισμα στο άρθρο «Συνεργαστείτε στο βούρτσισμα των δοντιών».