Τι να κάνετε εάν το μικρό σας παρουσιάσει δυσανεξία στην λακτόζη ή στο αγελαδινό γάλα;
*Με την συνεργασία της διαιτολόγου-διατροφολόγου, εξειδικευμένης στα προβλήματα διατροφής παιδιών-εφήβων, Μαρίας-Χριστίνας Αλεξοπούλου
Η δυσανεξία στη λακτόζη ή στο αγελαδινό γάλα είναι κατάσταση διαφορετική από την αλλεργία στο γάλα της αγελάδας. Η λακτόζη είναι το κύριο σάκχαρο του γάλακτος και μεταβολίζεται από τον οργανισμό με ένα ένζυμο που ονομάζεται λακτάση. Στη δυσανεξία στη λακτόζη, το ένζυμο αυτό παρουσιάζει μερική ή ολική έλλειψη, με αποτέλεσμα την αδυναμία πέψης του γάλακτος. Η δυσανεξία στη λακτόζη αποτελεί κατάσταση συνηθισμένη και δεν είναι απειλητική για τη ζωή.
Η ποσότητα λακτάσης που παράγει ο άνθρωπος ελαττώνεται μετά την ηλικία των 2 ετών, αν και στη Δύση πολλοί ενήλικες παράγουν αρκετή λακτάση ώστε να μπορούν να πέψουν το γάλα.
Συμπτώματα δυσανεξίας
Η δυσανεξία στη λακτόζη προκαλεί:
- ναυτία
- κοιλιακές κράμπες
- μετεωρισμό (φούσκωμα)
- αέρια και διάρροια.
Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται συνήθως σύντομα μετά την κατανάλωση γάλακτος, μπορεί όμως να παρατηρηθούν και αρκετές ώρες αργότερα. Εάν ένα άτομο παράγει μικρές ποσότητες λακτάσης, συνήθως είναι σε θέση να ανεχτεί μικρές ποσότητες γάλακτος και θα παρουσιάσει συμπτώματα μόνο μετά την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων.
Διάγνωση
Η διάγνωση της δυσανεξίας στη λακτόζη μπορεί να γίνει με διάφορες δοκιμασίες και αναλύσεις ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Σε μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να εφαρμοστεί η δοκιμασία εισπνοής-εκπνοής υδρογόνου. Επειδή η δοκιμασία αυτή απαιτεί από το παιδί να πιει γάλα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει διαρροϊκό επεισόδιο, δεν είναι κατάλληλη για μικρά παιδιά ή βρέφη, αφού αυτά μπορεί να εμφανίσουν σοβαρή αφυδάτωση από τη δοκιμασία. Για τα βρέφη συγκεκριμένα, ενδείκνυται μια δοκιμή με διατροφή χωρίς γάλα, αντικαθιστώντας το με κάποια εγκεκριμένη σύνθεση σόγιας, για να παρατηρηθεί εάν αυτό λύνει το πρόβλημα.
Γαλακτοκομικά που δημιουργούν πρόβλημα
- Απλό γάλα
- Βούτυρο γάλακτος
- Γάλα οξεόφιλης καλλιέργειας
- Τυρί
- Βούτυρο
- Γιαούρτι που έχει υποστεί θερμική κατεργασία
- Τυρόγαλα
- Όλα τα γαλακτοκομικά που χρησιμοποιούνται στα τυποποιημένα τρόφιμα (γαλακτοματοποιητές, γάλα σε σκόνη κλπ)
Γαλακτοκομικά που δε δημιουργούν πρόβλημα
Γιαούρτι που δεν έχει υποστεί θερμική επεξεργασία
Σοκολατούχο γάλα (αν και η κατανάλωσή του πρέπει να αποφεύγεται)
Τι να κάνετε;
Τα συμπτώματα από την κατανάλωση γάλακτος ενδέχεται να είναι πιο ήπια αν:
- Το παιδί σας καταναλώνει μικρότερες ποσότητες γάλακτος πιο συχνά
- Καταναλώνει το γάλα σε συνδυασμό με τα γεύματα
- Προτιμάει το πλήρες γάλα έναντι του αποβουτυρωμένου
- Αποφεύγει το βούτυρο γάλακτος, το γάλα οξεόφιλης καλλιέργειας, το τυρί, το τυρόγαλα, καθώς και το γιαούρτι που έχει υποστεί θερμική κατεργασία
- Μπορείτε να προσθέσετε στο γάλα Lactaidή άλλα δίσκια με παρόμοια δράση, τα οποία παρέχουν το ένζυμο που απουσιάζει από τον οργανισμό ή να δώσετε στο παιδί σας να καταναλώσει ειδικά γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία περιέχουν μειωμένη ποσότητα λακτόζης.