8 βήματα για να τρώει το φαγητό του

8 βήματα για να τρώει το φαγητό του

Τρόποι για να κάθεται στο τραπέζι και να τρώει με όρεξη

Η σχέση του μικρού σας με το φαγητό σας προκαλεί πονοκέφαλο ή σας δημιουργεί άγχος; Ακόμα και όταν δεν τρώει σχεδόν τίποτα, παίζει με το φαγητό ή αρνείται να καθίσει στο τραπέζι υπάρχει τρόπος να το πείσετε τουλάχιστον να δοκιμάσει το περιεχόμενο του πιάτου του. Επιστρατεύστε φαντασία, υπομονή και αντισταθείτε στον πειρασμό να το πιέσετε ή να το τιμωρήσετε. Έτσι θα δώσετε ένα τέλος στα παρακάλια ή τους τσακωμούς για να φάει και θα το βοηθήσετε να αποκτήσει σωστές διατροφικές συνήθειες.

  1. Αν δεν θέλει μπορεί να μην φάει. Σερβίρετε το φαγητό που έχετε ετοιμάσει και αν δεν αρέσει στο παιδί σας απλά πείτε του ότι υπάρχει η δυνατότητα να μην φάει. Φυσικά ό,τι και να ετοιμάσετε φροντίστε να συνοδεύεται από κάτι που αποδεδειγμένα αρέσει στο παιδί σας ή να έχετε εναλλακτικές λύσεις, όπως π.χ. να σερβίρετε υγιεινό snackμετά από λίγες ώρες. Αν παρόλα αυτά το παιδί σας απειλεί να κάνει απεργία πείνας αντί να φάει τα γεύματα που ετοιμάζετε μεταπηδήστε απευθείας στα tips5 και 6.
  2. Απογειώστε τη γεύση. Το ότι είναι παιδί δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τρώει άνοστα ή νερόβραστα φαγητά. Βελτιώστε τη γεύση των γευμάτων σας προσθέτοντας μπαχαρικά, φρέσκα μυρωδικά και σκόρδο αλλά αποφύγετε τις πολύ πικάντικες γεύσεις. Μια μικρή ποσότητα π.χ. σκόρδου ή κάποιου άλλου καρυκεύματος μπορεί να απογειώσει τη γεύση ενός συνηθισμένου πιάτου πείθοντας το μικρό σας να το δοκιμάσει.
  3. Λαχανικά. Τα λαχανικά αποτελούν συνήθως τη βασική αιτία των καβγάδων που σχετίζονται με το φαγητό. Για να πείσετε το μικρό σας να τα φάει, φροντίστε να αποτελούν συστατικά σάλτσας για μακαρόνια, μέρος του μείγματος για τα μπιφτέκια ή να συνοδεύονται από κάποιο ντιπ. Ακόμα, επιλέξτε συνταγές που περιλαμβάνουν πολλά ψιλοκομμένα και ανακατεμένα λαχανικά. Φροντίστε ακόμα να τα σερβίρετε πρώτα στο τραπέζι όταν το παιδί σας πεινάει, πριν καταφθάσει το κυρίως πιάτο.
  4. Προσπαθήστε να τρώτε όλοι μαζί. Θα έχετε ακούσει για τα αποτελέσματα ερευνών που έχουν δείξει ότι τα παιδιά που τρώνε μαζί με τους γονείς τους ακολουθούν πιο υγιεινή διατροφή, έχουν πιο πλούσιο λεξιλόγιο κ.λπ. Ακόμα και αν δεν είναι δυνατόν να κάθεστε καθημερινά οικογενειακώς γύρω από το τραπέζι, προσπαθήστε τουλάχιστον να τηρείτε την «παράδοση» συχνά. Φυσικά φροντίστε να έχετε λογικές προσδοκίες από το παιδί σας, μην περιμένετε δηλαδή ότι θα παραμείνει στο τραπέζι όσο ένας ενήλικας. Αν ένα από τα παιδιά σας τελειώσει το φαγητό του μπορεί να φύγει από το τραπέζι αλλά με την προϋπόθεση να πάει στο δωμάτιό του ή σε άλλο χώρο για να μην αποσπά την προσοχή των υπολοίπων. Θα δείτε πως αυτό που θέλει είναι η παρέα και η προσοχή των γονιών άρα το πιθανότερο είναι ακόμα και όταν τελειώσει το φαγητό να παραμείνει στη θέση του.  
  5. Πείτε του ότι πρέπει να φάει μια μπουκιά. Αν το φαγητό του προκαλεί αποστροφή και αυτό φαίνεται ζητήστε του απλά να φάει μια μπουκιά και τίποτα παραπάνω. Δενυπάρχειλόγοςνατοπιέζετε.   
  6. Αν τα παραπάνω αποτύχουν, μην καταφύγετε στην δωροδοκία, ειδικά σε εκείνη που περιλαμβάνει υπόσχεση ή απαγόρευση για γλυκό (εάν το κάνετε δίνετε την λανθασμένη εντύπωση πως το γλυκό είναι κάτι πολύ σημαντικό, σημαντικότερο και από το φαγητό). Αποδεχθείτε την άρνησή του και έχετε έτοιμο ένα υγιεινό σνακ για όταν πεινάσει. Εάν ανησυχείτε ότι υποσιτίζεται διαβάστε το άρθρο μας «Πόσο ανησυχητική είναι η ιδιοτροπία του στο φαγητό» για να μάθετε αν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο.
  7. Αντιθέτως, μην διστάσετε να χρησιμοποιήσετε τον έπαινο για την θετική του επαφή με το φαγητό. Μην ξεχάσετε, με άλλα λόγια να επισημάνετε, πόσο περήφανη είστε που έφαγε τα λαχανικά του και πόσο γενναίο είναι που δοκίμασε μια καινούργια γεύση!
  8. Αφήστε χώρο για επιδόρπιο. Γνωρίζετε καλά και εσείς οι ίδιοι ότι το παγωτό και κάποια άλλα γλυκά είναι τόσο νόστιμα όσο τίποτα στον κόσμο. Ένα ολοκληρωμένο γεύμα μπορεί να έχει το δικό του μερίδιο στη γλύκα, αρκεί η επιλογή να είναι υγιεινή (φρούτα ή γιαούρτι με μέλι, μαύρη σοκολάτα, χειροποίητο κείκ με προσεγμένα υλικά κοκ), να μην περιέχει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και οι μερίδες να είναι μικρές.