Τα καλύτερα snacks για νήπια.

Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα

Γιατί τα snacks έχουν τόσο μεγάλη σημασία στην διατροφή; Ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές για ένα νήπιο;

«Μην το τρως αυτό θα σου κόψει την όρεξη!». Αν κάθε φορά που το λέγατε αυτό, τα παιδιά σας σάς έδιναν ένα ευρώ, τώρα θα είχατε μια μικρή περιουσία! Το να δώσετε το κατάλληλο snack την κατάλληλη στιγμή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο τόσο στο μεταβολισμό του παιδιού σας όσο και στο έλεγχο της όρεξής του. Τα σνακ που δίνονται στο σωστό χρόνο ενδιάμεσα στα κυρίως γεύματα προσφέρουν στο παιδί σας την απαραίτητη ενέργεια ενώ, παράλληλα, κατευνάζουν την πείνα του ώστε να μην πέφτει με τα μούτρα στο φαγητό τρώγοντας τεράστιες μερίδες.

Επιπλέον αν το παιδί σας ανήκει στην κατηγορία «σπουργιτάκι», δηλαδή τσιμπολογάει λίγο στη διάρκεια των κύριων γευμάτων, τα σνακ είναι ένας τρόπος να διασφαλίσετε ότι πήρε όλα τα θρεπτικά συστατικά που του χρειάζονται. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το να δώσετε στο παιδί σας μισή ώρα πριν το φαγητό μους σοκολάτας είναι μια καλή ιδέα! Τα καλύτερα σνακ είναι χαμηλά σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι όπως είναι για παράδειγμα τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι περιεκτικότατα σε βιταμίνες και φυτικές ίνες.

Τι snack να δώσετε σε ένα νήπιο;

Ο τρόπος που τρώνε συνήθως τα μικρά σε ηλικία παιδιά (2-3 ετών) θυμίζει κάτι από τα πουλιά! Τσιμπάνε, χωρίς να μπορούν να φάνε μια ολόκληρη μερίδα ενηλίκου. Τα πολύ μικρά μάλιστα πολλές φορές τρώνε πολύ λίγο όταν κάθονται στο τραπέζι και πεινάνε πριν τα γεύματα. Σε αυτές τις ηλικίες ίσως χρειάζονται 5 με 6 γεύματα την ημέρα, 3 κύρια και 2-3 ενδιάμεσα.

Υπάρχουν δύο συνηθισμένες παγίδες που πρέπει να αποφύγετε καθώς αν γίνουν συνήθεια δύσκολα τις αποβάλλει το παιδί. Η πρώτη είναι να χρησιμοποιείτε τα γλυκά ως επιβράβευση, καθώς του περνάτε το μήνυμα ότι το επιδόρπιο είναι πολυτιμότερο από το φαγητό. Η δεύτερη παγίδα είναι να το αφήνετε να κολατσίζει λίγο πριν το κυρίως γεύμα. Ένα οργανωμένο «σνακ-ολόγιο», σύμφωνα με το οποίο κάθε μέρα την ίδια ώρα τρώει συγκεκριμένα πράγματα, θα μάθει στο παιδί σας να ελέγχει την πείνα του, χωρίς βεβαίως να λιμοκτονεί, ενώ παράλληλα θα του δώσουν να καταλάβει ότι δεν τρώμε τα πάντα οποτεδήποτε!

Δώστε του την ευκαιρία να επιλέξει ανάμεσα σε μερικές υγιεινές προτάσεις όπως :

  • Χαμηλά σε λιπαρά δημητριακά
  • Ψιλοκομμένη φρουτοσαλάτα
  • Κάποιο φρούτο εποχής
  • Κρακεράκια
  • Τυρί κομμένο σε αστεία σχήματα
  • Μπαστουνάκια λαχανικών
  • Σπιτικά chips tortillas φούρνου (προτιμήστε ολικής άλεσης) με τυρί cottage ή ντιπ λαχανικών.

Δείτε ακόμα: «Τα καλύτερα snacks για παιδιά και εφήβους»