7 εμπόδια στον δρόμο της υγιεινής διατροφής!

7 εμπόδια στον δρόμο της υγιεινής διατροφής!

Στην προσπάθειά σας να μάθετε το μικρό σας να τρώει υγιεινά, αποφύγετε 7 συχνά λάθη

Ανησυχείτε για το τι τρώει, για το αν τρώει και για το πόσο τρώει. Και ενώ μέσα στο σπίτι έχετε τον έλεγχο τόσο της ποιότητας όσο και της ποσότητας της τροφής, όταν είναι στο σχολείο ή σε ένα φιλικό σπίτι, αισθάνεστε ανασφάλεια για το αν θα συνεχίσει να ακολουθεί τους κανόνες υγιεινής διατροφής που έχετε θεσπίσει.

Ακόμα και αν το μικρό σας έχει φυσιολογικό βάρος, το θέμα του φαγητού σας δημιουργεί κατά καιρούς προβληματισμό. Τρώει θρεπτικά; Αποφεύγει τα γλυκά; Λαμβάνει όλες τις βιταμίνες που χρειάζεται; Από την πλευρά σας κάνετε ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσετε ένα υγιεινό και θρεπτικό μενού, ωστόσο έχετε υπόψη σας μερικά συχνά λάθη που γίνονται για να μην βάζετε τρικλοποδιές στην ίδια σας την προσπάθεια.

Το πιέζετε να αδειάσει το περιεχόμενο του πιάτου του. Κάθε άνθρωπος έχει το αίσθημα του κορεσμού, όπως και της πείνας και αυτό φυσικά δεν αποτελεί εξαίρεση για ένα νήπιο ή ένα παιδί προσχολικής ηλικίας. Όταν, λοιπόν, το πιέζετε να αδειάσει το πιάτο του, ζητώντας του στην ουσία να αντισταθεί στα σημάδια του σώματός του που του “φωνάζουν” να σταματήσει, εκείνο σταδιακά αρχίζει να χάνει το αίσθημα κορεσμού και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην αναπτύσσει υγιείς συνήθειες γύρω από την κατανάλωση τροφής. Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο μην το επιβραβεύετε για να αδειάσει το πιάτο του και φροντίστε να σερβίρετε μικρές προς κανονικές μερίδες, συμπληρώνοντας αν σας ζητηθεί.

Το βραβείο του είναι γλυκίσματα.Μπορεί να κάνετε αγώνα για να φάει τα λαχανικά και η επιβράβευση με ένα γλύκισμα να είναι η εύκολη λύση, αλλά έτσι εκείνο μαθαίνει πως τα γλυκά έχουν μεγαλύτερη αξία από την υγιεινή διατροφή. Έρευνες μάλιστα έχουν δείξει ότι τα παιδιά παύουν να έχουν προτίμηση για φαγητά για τα οποία επιβραβεύονται αν τα φάνε. Μην υπόσχεστε βραβεία για να φάει το φαγητό του και μην συζητάτε για το επιδόρπιο ή για γλυκά γενικότερα όταν το θέμα σας είναι το κυρίως γεύμα.

Δεν επιτρέπετε καθόλου τα γλυκά. Ο φόβος για τις ανθυγιεινές επιλογές, για τα γλυκά και τα συσκευασμένα snacksοδηγεί πολλές φορές τους γονείς σε πλήρη και αυστηρή απαγόρευσή τους. Ωστόσο η καλύτερη λύση είναι να κρατήσετε μια μετριοπαθή στάση. Η αυστηρή απαγόρευση αυξάνει την επιθυμία και είναι πολύ πιθανό να τρώει κρυφά ή να τα καταβροχθίζει ασταμάτητα όταν πηγαίνει σε πάρτι ή σε φιλικά σπίτια. Από τη στιγμή που μπορείτε να ελέγξετε τα υλικά, φτιάχνοντας ένα γλύκισμα στο σπίτι, ή να επιλέξετε ένα συσκευασμένο γλυκό με τα λιγότερα συντηρητικά, μπορείτε να βρείτε μια ισορροπία ώστε και το μικρό σας να μην τα στερείται αλλά ούτε και να καταναλώνει χωρίς όριο.

Επιτρέπετε στα μικρότερο παιδί σας να τρώει όπως το μεγάλο του αδερφάκι. Τα παιδιά με μεγαλύτερα αδέρφια είναι πιθανό να τρώνε περισσότερα ανθυγιεινά snacks, επειδή ακριβώς εκτίθενται πολύ πιο συχνά σε αυτά. Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο και επειδή δεν είναι λογικό να απαγορεύσετε εντελώς τα γλυκά σε ένα μεγαλύτερο παιδί, επιτρέψτε στο πρωτότοκο να τρώει κάποιο γλυκό ή snackαλλά όταν δεν είναι το μικρότερο αδερφάκι του μπροστά.  

Προσφέρετε πολλά snacks. Είναι σωστό να προσφέρετε μικρά θρεπτικά snacksανάμεσα στα κυρίως γεύματα, αλλά η κατανάλωση πολλών snacksή μεγάλης ποσότητας έχει σαν αποτέλεσμα να μην τρώει το φαγητό του. Έτσι μειώνονται ακόμα περισσότερο οι πιθανότητες να δοκιμάσει ένα φαγητό που δεν είναι από τα αγαπημένα του αν δεν πεινάει. Η καλύτερη λύση είναι να χτίσετε τις καθημερινές διατροφικές του συνήθειες γύρω από τα κυρίως γεύματα προσφέροντας ενδιάμεσα ελαφρά snackσε μικρές ποσότητες, π.χ. φρούτο ή λαχανικά.

Εισάγετε στη διατροφή του από νωρίς τα αναψυκτικά ή συσκευασμένους χυμούς. Τα αναψυκτικά και οι συσκευασμένοι χυμοί περιέχουν πολλές θερμίδες, μεγάλες ποσότητας ζάχαρης και καμία διατροφική αξία. Επειδή η κατανάλωσή τους δεν δημιουργεί κορεσμό, αλλά εφοδιάζει με έξτρα θερμίδες, το μικρό σας θα αυξήσει πολύ το βάρος του με την πάροδο του χρόνου ακόμα και αν τρώει κανονικά. Επομένως αποφύγετε να εισάγετε από νωρίς στη διατροφή τα παραπάνω ροφήματα και φυσικά αποφύγετε να τα πίνετε και εσείς μιας και αποτελείτε το παράδειγμα για το παιδί σας.  

Συνεχίζετε να τρώτε τις ίδια ακριβώς φαγητά που καταναλώνατε πριν γίνετε γονείς. Εσείς μπορεί να είστε ευχαριστημένοι με μια απλή σαλάτα ή με ένα πιάτο όσπρια απλά μαγειρεμένο, όμως για να πείσετε το μικρό σας να δοκιμάσει τα λαχανικά ή τα όσπρια απαιτεί λίγη παραπάνω δημιουργικότητα και πειραματισμούς στη μαγειρική σας, ίσως περισσότερο από όσο είχατε συνηθίσει μέχρι τώρα. Πιθανόν να χρειαστεί να καμουφλάρετε κάποια συστατικά ή να διαφοροποιήσετε τη γεύση σε κάποια κλασικά φαγητά για να είναι πιο αρεστά στο μικρό σας. Ακόμα και η προετοιμασία τους ίσως χρειαστεί να γίνει διαφορετικά π.χ. να κόψετε τα καρότα ή ένα φρούτο σε πρωτότυπα σχήματα ή να δημιουργήσετε ένα σχήμα στο πιάτο του, π.χ. να σερβίρετε ένα κομμάτι μουσακά σε σχήμα καρδιάς.