Τρώει αρκετά;

Τρώει αρκετά;

Tips που θα σας πείσουν ότι το περιεχόμενο του πιάτου του είναι αρκετό

Έχετε επιλέξει ποιες τροφές θα προσφέρετε στο νήπιο για να τρέφεται υγιεινά αλλά ποια είναι η κατάλληλη ποσότητα για το περιεχόμενο του πιάτου του; Και τι πρέπει να κάνετε αν φάει δύο μπουκιές και έπειτα χάσει κάθε ενδιαφέρον; Γνωρίζετε ότι μπορείτε εύκολα να το μεταφέρετε στο τραπέζι αλλά δεν μπορείτε να το βάλετε να φάει με το ζόρι, κάτι που φυσικά δεν πρέπει να κάνετε. Η μόνη λύση είναι να αφήσετε την όρεξη του μικρού σας να σας καθοδηγήσει και να ακολουθήσετε μερικά βοηθητικά tipsπου θα κάνουν την ώρα του φαγητού πιο απλή για όλη την οικογένεια.

  • Παρόλο που το μικρό σας δεν είναι πια μωρό, δεν σημαίνει ότι είναι έτοιμο για μερίδες ενός ενήλικα. Άρα το περιεχόμενο του πιάτου του θα είναι φυσικά πολύ λιγότερο από το δικό σας αλλά και πολύ λιγότερο από το περιεχόμενο ενός μεγαλύτερου παιδιού.
  • Σερβίρετε μικρές μερίδες και περιμένετε να σας ζητήσει το παιδί σας κι άλλο φαγητό. Προσφέρετε μια επιπλέον κουταλιά φαγητού για κάθε παραπάνω χρόνο στην ηλικία του.posotita-fagito
  • Παρατηρήστε αν υπάρχουν σημάδια κορεσμού. Αν το μικρό σας αρχίζει να παίζει με το φαγητό, δείχνει να κουράζεται, γυρνάει το κεφαλάκι του από την άλλη ή σπρώχνει μακριά το κουτάλι σημαίνει πως έχει χορτάσει και είναι ώρα να σταματήσετε. Αν το πιέζετε να συνεχίσει δεν του δίνετε την ευκαιρία να ακολουθήσει υγιείς διατροφικές συνήθειες.
  • Ξεχάστε το άδειο πιάτο. Αποφύγετε να έχετε ως δείκτη κορεσμού το άδειασμα του πιάτου του γιατί έτσι το ενθαρρύνετε να τρώει παραπάνω από όσο χρειάζεται. Αυτό ενδεχομένως να έχει αρνητικές συνέπειες αργότερα σε ό,τι αφορά το βάρος του, τη σχέση με το φαγητό και τις διατροφικές διαταραχές. 
  • Αν το μικρό σας αφήνει μονίμως φαγητό στο πιάτο του, το πιθανότερο είναι ότι του σερβίρετε πολύ φαγητό. Επομένως, διαμορφώστε ξανά τις μερίδες προσφέροντας μικρότερες στο νήπιο.
  • Φροντίστε εκτός από το φαγητό να προσφέρετε θρεπτικά snacks, όπως φρούτα, λαχανικά, τροφές ολικής αλέσεως […] και όχι έτοιμα συσκευασμένα, ώστε να προσλαμβάνει όλα τα απαραίτητα συστατικά από μια ποικιλία τροφών μέσα στην ημέρα.
  • Επειδή ένα παιδί χρειάζεται αρκετό χρόνο να φάει, μην το πιέζετε να τελειώσει το φαγητό του στο χρονικό διάστημα που θέλετε εσείς. Επιτρέψτε του να φάει αργά και δώστε του τον χρόνο που χρειάζεται για να κατανοήσει πότε έχει χορτάσει. Για να το πετύχετε αυτό αφιερώστε χρόνο στα γεύματα και αποφύγετε να το ταΐζετε βιαστικά λίγο πριν φύγετε από το σπίτι.
  • Αν το μικρό σας παίρνει κανονικά βάρος, είναι υγιές και έχει αρκετή ενέργεια να τρέξει και να παίξει σημαίνει πως τρώει πολύ καλά.