Υγιής διατροφή: Ένα βήμα πέρα από φρούτα και λαχανικά!

Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή του νηπίου εκτός από φρούτα και λαχανικά;

Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή του νηπίου εκτός από φρούτα και λαχανικά;

Το στοίχημα με το φαγητό του νηπίου δεν είναι άλλο από το να καταφέρετε να συνδυάσετε τροφές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του οργανισμού του για επαρκή πρόσληψη θρεπτικών στοιχείων αλλά ταυτόχρονα είναι ελκυστικά για να τα δοκιμάσει.

Κι εδώ φυσικά δεν μιλάμε μόνο για φρούτα και λαχανικά, μιας και αυτά αποτελούν μόνο μερικά από τα είδη τροφής που πρέπει να περιλαμβάνονται στο πιάτο του ώστε να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξή του. Αν ο αγώνας που κάνετε για να φάει, περιορίζεται στις παραπάνω τροφές ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείτε βελτιώνοντας περισσότερο τη διατροφή του (και κατ’ επέκταση τη δική σας).

Αναζητήστε τις ιδανικές για την οικογένειά σας τροφές που είναι πλούσιες σε DHA. Το DHA που ανήκει στην οικογένεια των ω-3 λιπαρών οξέων είναι απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του, επομένως φροντίστε να αυξήσετε την πρόσληψή του προσθέτωντας στο πιάτο τροφές που το περιλαμβάνουν, όπως λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς (με κορυφαία τα καρύδια), σπόρους (με κορυφαίο τον λιναρόσπορο), λαχανικά (κυρίως λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο και κουνουπίδι) και εμπλουτισμένα τρόφιμα (στην Ελλάδα συναντάμε κυρίως αυγά και μαργαρίνες).

Τυρί και γάλα. Για δυνατά κόκκαλα και δόντια συνίσταται το νήπιο να καταναλώνει 2 με 3 πηγές ασβεστίου την ημέρα. Λογικά δεν θα έχετε πρόβλημα με αυτό, μιας και το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι δεν είναι από τα φαγητά στα οποία αντιστέκεται.

Ανακαλύψτε άλλες πηγές πρωτεϊνών. Αν το μικρό σας δεν συμπαθεί ιδιαίτερα τις κλασικές πηγές πρωτεΐνης, όπως είναι το κρέας λόγου χάρη, δοκιμάστε να σερβίρετε εναλλακτικές πηγές όπως τα αυγά, τα προϊόντα σόγιας ή τα φασόλια. Ακόμα και αν το μικρό σας δεν είναι εκλεκτικό, είναι καλή ιδέα να συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή του όλα τα παραπάνω.

Εστιάστε στις καλές διατροφικές συνήθειες. Αντί πρώτο σας μέλημα να είναι η ποσότητα της τροφής που θα καταναλώσει, εστιάστε καλύτερα την προσοχή σας στις υγιείς διατροφικές συνήθειες, όπως λόγου χάρη στην ποιότητα, προκειμένου αυτές να το ακολουθούν σε όλη του τη ζωή.

Προσφέρετε ποικιλία. Εκτός από τα αγαπημένα του πιάτα που καταναλώνει χωρίς διαμαρτυρίες, δοκιμάστε να εισάγετε μια ποικιλία φαγητών, όπως ίδιας κατηγορίας τροφές μαγειρεμένες με λίγο διαφορετικό τρόπο προκειμένου να αυξήσετε τις πιθανότητες να τα δοκιμάσει. Μην εγκαταλείψετε την προσπάθεια γρήγορα, πολλές φορές χρειάζεται να δοκιμάσει μια νέα γεύση έως και 10 φορές προτού την εντάξει στη λίστα με τα φαγητά που του αρέσουν.