Εκλεκτές τροφές με μεγάλη θρεπτική αξία στο πιάτο του παιδιού σας
Έχουν μεγάλη θρεπτική αξία και προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό. Είναι τα 7 superfoods που καλό θα ήταν να βρουν μία θέση στο πιάτο του!
Αβοκάντο. Είναι πλούσιο σε «καλά» λιπαρά, αποτελεί πηγή διαλυτών φυτικών ινών, που βοηθούν στη σταθεροποίηση του ζαχάρου αλλά και βιταμίνης Ε, που προστατεύει από τη βλαβερή δράση των ελεύθερων ριζών. Μια απλή συνταγή για να εντάξετε το αβοκάντο στην διατροφή του είναι να το πολτοποιήσετε και να το ανακατέψετε με γιαούρτι προσθέτοντας χυμό λεμονιού. Αυτό θα είναι ένα γευστικό και υγιεινό ντιπ για τα λαχανικά του ή για τα κριτσίνια του.
Μούρα. Βατόμουρα, φράουλες, μύρτιλα, redberries, goji berries κ.ο.κ. Πλούσια σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και με αντιοξειδωτική δράση είτε φρέσκα είτε κατεψυγμένα. Θέλετε και άλλα; Πολτοποιήστε τα και συνδυάστε τα με τηγανίτες, μπισκότα ή τάκος.
Βρώμη. Ανάμεσα στα πολλά του ωφέλει είναι πως θα το βοηθήσει να νιώθει χορτάτο για περισσότερο αλλά και θα συμβάλλει στην καταπολέμηση των «κακών» λιπαρών. Σερβίρετε τη βρώμη για πρωινό μαζί με γάλα ή γιαούρτι προσθέτοντας και λίγα μούρα για να του δώσετε την ενέργεια που χρειάζεται το πρωί ή αντικαταστήστε με αυτήν το ψωμί όταν φτιάχνετε μπιφτέκια ή κεφτέδες. Δείτε ακόμα μια πεντανόστιμη συνταγή με βρώμη εδώ.
Σολομός. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα ω-3 και ω-6 που περιέχει έχουν πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό, ενώ βοηθούν στη βελτίωση της διάθεσης και αποτρέπουν την απώλεια της μνήμης. Επιλέξτε σολομό ελευθέρας βοσκής και ετοιμάστε ένα γευστικό πιάτο.
Σπανάκι. Πρόκειται για μια εξαιρετική πηγή σιδήρου, ασβεστίου και φολικού οξέως, βιταμινών Α και C, ιδανικό για την ανάπτυξη των οστών και του εγκεφάλου. Προσθέστε το σε σούπες ή σε κόκκινη σάλτσα για ζυμαρικά. Αγαπημένη συνταγή με σπανάκι είναι το «σπανακοπλίγουρο», η γνωστή συνταγή για σπανακόρυζο στην οποία το ρύζι έχει αντικατασταθεί με πλιγούρι για περισσότερη τραγανότητα και γεύση.
Γλυκοπατάτα. Δεν είναι μόνο πλούσια σε υδρογονάνθρακες και φυτικές ίνες, που βοηθούν στην πέψη, αλλά και σε βιταμίνες B,C και E, ασβέστιο, σίδηρο και κάλιο. Μπορείτε να τη σερβίρετε με εκατοντάδες τρόπους, ψητή, βραστή, σε μορφή πουρέ, ως ντιπ, ως συστατικό που θα δώσει γλύα στις σάλτσες σας κ.ο.κ. Δείτε ακόμα μια συνταγή για υγιεινά chips γλυκοπατάτας εδώ.
Γιαούρτι. Θα το βοηθήσει να χτίσει γερά κόκκαλα και δόντια, ενώ αποτελεί μια καλή πηγή πρωτεΐνης και βοηθάει στην πέψη. Αποφύγετε τα γιαούρτια με γεύσεις και προτιμήστε το στραγγιστό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. Για να το κάνετε πιο ελκυστικό προσθέστε κομμάτια από φρέσκα φρούτα ή βρώμη και μέλι.