Όταν το τραπέζι μετατρέπεται σε πεδίο μάχης, έχει έρθει η ώρα να χρησιμοποιήσετε τα πιο αποτελεσματικά όπλα. Μην ανησυχείτε, είναι όλα ακίνδυνα και ευγενικά!
*Με την συνεργασία της διαιτολόγου-διατροφολόγου, εξειδικευμένης στα προβλήματα διατροφής παιδιών-εφήβων, Μαρίας-Χριστίνας Αλεξοπούλου
Οι γονείς που έχουν αγωνιστεί να ανταπεξέλθουν με πολύ περιορισμένες διατροφικές επιλογές του παιδιού τους, μπορεί να δοκίμασαν αμέτρητες τακτικές και τρόπους να παροτρύνουν το παιδί τους να φάει. Αρκετά συχνά το αποτέλεσμα είναι οι ώρες των γευμάτων να γίνονται πεδία μάχης, με το παιδί, τους γονείς ή και τις δύο μεριές να αναστατώνονται. Για μερικές οικογένειες αυτό γίνεται τόσο εξαντλητικό, ώστε τα γεύματα να θεωρούνται τρομακτικά και να αρχίζουν άσχημα ακόμα και πριν σερβιριστεί το φαγητό, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος άγχους, που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τις υγιεινές συνήθειες διατροφής. Οι ακόλουθες ιδέες μπορεί να βοηθήσουν να διακόψετε αυτόν το φαύλο κύκλο και να κάνετε τις ώρες των γευμάτων πιο ήρεμες και χαρούμενες.
- Τα παιδιά που αρνούνται να φάνε χρειάζονται συνεχή διαβεβαίωση ότι οι γονείς συμφωνούν και εγκρίνουν τα πράγματα που το παιδί νιώθει ικανό να φάει.
- Ενώ διαβεβαιώνετε το παιδί ότι τα φαγητά που προτιμάει θα υπάρχουν πάντα, συζητήστε για την προσθήκη στο πιάτο του μικρών ποσοτήτων και από άλλες τροφές, γιατί αυτές είναι απαραίτητες για την καλή υγεία του.
- Μπορείτε να δοκιμάσετε να σερβίρετε το φαγητό με διαφορετικούς τρόπους- πάνω σε ένα δίσκο, σε τσάντα κολατσιού, σε κουβέρτα για πικνικ- για να μπορέσετε να διακόψετε τη συσχέτιση με το στρες στο τραπέζι.
- Δείχνετε πόσο πολύ υπολογίζετε το παιδί, ρωτώντας το τι θα ήθελε να φάει και στη συνέχεια ακολουθήστε την επιλογή του. Συζητήστε σχετικά με το πώς κάποιοι άνθρωποι προσθέτουν και ορισμένα άλλα συστατικά στο γεύμα, ώστε να τους βοηθήσουν να παραμένουν υγιείς και γιατί οι γεύσεις είναι πολύ ευχάριστες.
- Αρχίστε να κάνετε μικρές τροποποιήσεις σε γνώριμα αγαπημένα φαγητά, ώστε να βοηθήσετε το παιδί να αρχίσει να αποδέχεται μεγαλύτερη ποικιλία. Κόψτε τα διάφορα συστατικά σε ποικίλα σχήματα, μαγειρέψτε τα με κάπως διαφορετικό τρόπο, προσφέρετε διάφορες σάλτσες και συνδυάστε αγαπημένα του φαγητά με παράξενους τρόπους.
- Καθιερώστε μερικές απλές συνήθειες κατά τη διάρκεια των γευμάτων, τις οποίες το παιδί θεωρεί επιβεβαιωτικές. Ωστόσο, πρέπει να προσέξτε να μην εξελιχθεί η κατάσταση σε ένα σύνθετο τελετουργικό, γιατί η ζωή σας δε θα διευκολυνθεί καθόλου. Σχετικά παραδείγματα περιλαμβάνουν το στρώσιμο του τραπεζιού με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο, τη χρήση ειδικών σκευών, κάποια οικογενειακή προσευχή, το παιχνίδι του πλυσίματος των χεριών πριν από το γεύμα ή την πρόσκληση των αγαπημένων κουκλών ή παιχνιδιών να καθίσουν μαζί σας στο τραπέζι.
- Εάν, περιστασιακά, δεν υπάρχουν στο τραπέζι τα γνωστά αγαπημένα φαγητά, τότε θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι προσφέρετε εναλλακτικές επιλογές. Τουλάχιστον προσφέροντας κάποια περιθώρια επιλογής, είναι πιθανό να αποφύγετε τον καυγά.
- Αρπάξτε την ευκαιρία όταν το παιδί σας είναι απασχολημένο, για να προσφέρετε νέες τροφές. Τα πάρτυ και οι επισκέψεις σε σπίτια φίλων είναι ιδανικές ευκαιρίες για να προσθέσετε μερικές νέες γεύσεις και συστατικά στο πιάτο του παιδιού.
Διαβάστε ακόμα: "Τι πάει να πει δεν θες μάμ" και "Σήμερα θα φάμε κάτι καινούργιο"