6 σκαλοπάτια για υγιεινή διατροφή

Βασικοί κανόνες διατροφής για παιδιά από 2 έως 8 ετών

Βασικοί κανόνες διατροφής για παιδιά από 2 έως 8 ετών

Για να βεβαιωθείτε ότι το μικρό σας από την νηπιακή ηλικία μέχρι τα πρώτα σχολικά χρόνια – αλλά και μετέπειτα – τρέφεται σωστά, χρησιμοποιήστε 6 απλές οδηγίες για την καθημερινή του διατροφή. Δείτε στη συνέχεια ποιες τροφές έχουν μεγάλη αξία και πρέπει να σερβίρονται στο πιάτο του, ποια φαγητά είναι πηγές καλών λιπαρών και τι να αποφεύγετε. 

Δημητριακά.Τα δημητριακά που αγοράζετε φροντίστε να είναι ολικής αλέσεως. Σχετική ένδειξη θα υπάρχει στην ετικέτα της συσκευασίας πάνω από τη λίστα των συστατικών.

Λαχανικά. Φροντίστε να υπάρχει ποικιλία στα λαχανικά που καταναλώνει το μικρό σας. Καταναλώνετε περισσότερα σκουρόχρωμα λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο, κ.ά.), περισσότερα πορτοκαλί λαχανικά και συμπεριλάβετε στην διατροφή του περισσότερα όσπρια (ξερά φασόλια, φακές, ρεβίθια, αρακά).

Φρούτα.Εστιάστε στην κατανάλωση φρούτων. Από μικρό είναι σημαντικό να τρώει μια ποικιλία φρούτων. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα. Τα κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα φρούτα είναι επίσης μια επιλογή αν δεν έχετε πρόσβαση στα παραπάνω. Προτιμήστε τους φρέσκους χυμούς που φτιάχνετε σπίτι και αποφύγετε τους χυμούς του εμπορίου που έχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

Λιπαρά. Μάθετε να ξεχωρίζετε τα «καλά» από τα «κακά» λιπαρά. Για πηγές «καλών» λιπαρών προτιμήστε τα ψάρια, τους ξηρούς καρπούς και το ελαιόλαδο. Περιορίστε την κατανάλωση βουτύρου, μαργαρίνης, του λίπους των γλυκών (ζαχαροπλαστικής) και του ζωικού λίπους (λαρδί).

Σκαλοπάτια υγιεινής διατροφής

Γάλα. Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, αλλά με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς καθόλου λιπαρά. Αν το μικρό σας έχει δυσανεξία στη λακτόζη ή για κάποιον άλλο λόγο δεν μπορεί να καταναλώσει γάλα, επιλέξτε γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη, όπως γιαούρτι και ενισχυμένο γάλα σόγιας, ή άλλα προϊόντα που αποτελούν πηγές ασβεστίου, όπως σπανάκι, ξερά φασόλια, αμύγδαλα, ψάρια που τρώγονται με τα κόκαλα (π.χ. γαύρος, σαρδέλλες, μαρίδα κτλ.).

Κρέας. Επιλέξτε την άπαχη πρωτεΐνη. Προτιμήστε να καταναλώνετε άπαχο ή με χαμηλά λιπαρά κρέας και πουλερικά και να το σερβίρετε βραστό ή ψητό. Φροντίστε ακόμα να υπάρχει μια ποικιλία στις πηγές πρωτεΐνης, καταναλώνοντας ψάρι, φασόλια, καρπούς και σπόρους.