5 σημάδια που δείχνουν ότι ίσως το ταΐζετε πάρα πολύ!

Μωρό με μεγάλο κομμάτι τυριού

Ανακαλύψτε εάν οι ποσότητες φαγητού στο πιάτο του είναι υπερβολικές με τα επόμενα 5 σημάδια. Επίσης, δείτε μερικά tips για να το βοηθήσετε να χάσει βάρος!

Όταν μαθαίνουμε πως η κανονική μερίδα ζυμαρικών για έναν υγιή ενήλικα είναι όση χωράει σε ένα φλιτζάνι του καφέ βάζουμε τα γέλια και επαναλαμβάνουμε «αποκλείεται, αποκλείεται»! Κι αυτό γιατί έχουμε συνηθίσει από τους γονείς μας, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, τα ελληνικά εστιατόρια […] να έχουμε στο πιάτο μας υπερβολικά μεγάλες ποσότητες φαγητού. Κάποια στιγμή, όμως, αυτή η υπερφαγία πρέπει να σταματήσει, όχι μόνο για λόγους εμφάνισης αλλά, κυρίως, για λόγους υγείας.

Για να διαπιστώσετε εάν ταΐζετε το μικρούλι σας πάρα πολύ τρέξτε ένα απλό διερευνητικό test την επόμενη φορά που θα κάτσετε μαζί στο τραπέζι:

  1. Μήπως το μικρούλι σας κάνει κύκλους το φαγητό του με το πιρούνι χωρίς να αδειάζει όλο το περιεχόμενο του πιάτου του;
  2. Μήπως η ποσότητα που του σερβίρετε μοιάζει σε μέγεθος με την δική σας;
  3. Μήπως δεν αισθάνεται πείνα όταν έρχεται η ώρα για το επόμενο γεύμα ή σνακ;
  4. Μήπως το πρώτο πράγμα που κάνετε για να αντιμετωπίσετε ένα ξέσπασμα είναι να προσφέρετε φαγητό.
  5. Μήπως τα ρούχα του είναι στενά στο στήθος, την μέση και τα οπίσθια την ίδια στιγμή που το μήκος είναι ακόμη μια χαρά;

Όταν ένα παιδί χρειάζεται να χάσει βάρος;

Έκπληξη! Τα υπέρβαρα παιδιά δεν χρειάζονται παραπάνω γυμναστική από τα συνομήλικα τους που έχουν φυσιολογικό βάρος. Η καθημερινή ανάγκη σε άσκηση είναι περίπου η ίδια, παρότι είναι γεγονός πως τα παιδιά με «τσιμπημένα» κιλάκια καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες για να εκτελέσουν την ίδια δραστηριότητα, μιας και διαθέτουν περισσότερη μάζα.

Οπότε μην πλακώσετε το παιδί με υπερβολικές δίαιτες και εξουθενωτική γυμναστική. Άλλωστε, μην ξεχνάτε πως ο υποσιτισμός που επιλέγουν οι ενήλικες ως τρόπο για να αδυνατίσουν, εκτός από αναποτελεσματικός, είναι και άκρως επικίνδυνος.

  1. Οι διατροφικοί κανόνες παραμένουν ίδιοι: Προσφέρετε στο παιδί πολλά φρούτα και λαχανικά, φυτικές ίνες, άπαχο κρέας και ψάρι και μειώστε κατά το δυνατόν περισσότερο το έτοιμο φαγητό, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα γλυκά και τα προϊόντα υψηλής θερμιδικής αξίας, όπως αναψυκτικά, πατατάκια, μπισκότα, πίτσες κτλ.
  2. Καθιερώστε τρία μικρά γεύματα και δύο υγιεινά σνακ. Το να τρως λίγο και συχνά διατηρεί τα επίπεδα ενέργειας σταθερά, αποτρέπει την υπερφαγία και αυξάνει τον μεταβολισμό.
  3. Φροντίστε ώστε το παιδί ασκούμενο να καταναλώνει περισσότερες θερμίδες από αυτές που εισάγει στο σώμα του μέσω του φαγητού. Έτσι αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τις αποθήκες λίπους του. Ωστόσο, φροντίστε η δραστηριότητα που θα κάνει το παιδί να είναι ευχάριστη. Μην το πιέζετε και μην υπερτονίζετε την αναγκαιότητα του να χάσει το βλαστάρι σας το επιπλέον βάρος.
  4. Μη χρησιμοποιείτε το φαγητό σαν παρηγοριά. Όταν το παιδί ξεσπά μπορεί να χρειάζεται μια αγκαλιά, ένα time out, ξεκούραση κτλ.
  5. Μην ξεχνάτε την ενυδάτωση. Πολλά παιδιά μπερδεύουν το αίσθημα δίψας με εκείνο της πείνας. Εάν δεν είναι ώρα φαγητού ή σνακ προτιμήστε να προσφέρετε ένα ποτήρι νερό ή έναν φρεσκοστιμένο φυσικό χυμό φρούτων (χωρίς να ξεπερνάτε την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα, δείτε εδώ).
  6. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάτε να ζητάτε πάντα και την συμβουλή του παιδιάτρου σας. Εκείνος γνωρίζει την περίπτωση του παιδιού σας, το ιατρικό του ιστορικό και την κατάσταση της υγείας του και μπορεί να σας δώσει εξειδικευμένες και εξατομικευμένες συμβουλές!