Όταν δεν τρώει αρκετά

Όταν δεν τρώει αρκετά

Υπάρχει λόγος ανησυχίας αν το μικρό σας δεν τρώει την ποσότητα φαγητού που θα θέλατε;

Δεν δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το φαγητό και συνήθως για να φάει έστω και ένα μέρος από το περιεχόμενο του πιάτου του, επιστρατεύετε κάθε τεχνική που γνωρίζετε; Δεν είναι παράλογο να αναρωτιέστε αν πράγματι λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται και να ανησυχείτε. Τα καλά νέα είναι, όμως, ότι αν δεν υπάρχει κάποια διατροφική διαταραχή (π.χ. φοβία για συγκεκριμένες υφές ή για το φαγητό γενικότερα) και αν αναπτύσσεται κανονικά δεν υπάρχει και πραγματικός λόγος ανησυχίας.  

Συχνά οι γονείς αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη ανησυχία το θέμα ποσότητα τροφής από όση πραγματικά χρειάζεται. Αν το παιδί αναπτύσσεται κανονικά, δηλαδή έχει ένα υγιές βάρος και ψηλώνει σύμφωνα με το στάδιο ανάπτυξης στο οποίο βρίσκεται, τότε δεν χρειάζονται ούτε διαμάχες στο τραπέζι ούτε άγχος. Ακόμα και αν η ποσότητα που τρώει ένα παιδί διαφέρει από εβδομάδα σε εβδομάδα, τα περισσότερα παιδιά καταναλώνουν τελικά την ποσότητα της τροφής που χρειάζονται. Από την πλευρά σας, τι μπορείτε να κάνετε και τι να αποφύγετε;

Προσφέρετε θρεπτικές τροφές σε κάθε γεύμα. Εστιάστε, με άλλα λόγια, περισσότερο στην ποιότητα παρά στην ποσότητα.

Καθορίστε συγκεκριμένες ώρες για τα γεύματα και τα snacks και φροντίστε να παρέχετε ένα ευχάριστο και χαλαρό περιβάλλον για τις ώρες των γευμάτων.

Αποφύγετε να πιέζετε το μικρό σας να αδειάσει το πιάτο του καθώς, αν τα γεύματα συνοδεύονται συχνά από τσακωμούς, έχετε κάνει το πρώτο βήμα για να αποκτήσει το παιδί σας μια κακή σχέση με το φαγητό που είναι πιθανό να διατηρηθεί για πολλά χρόνια.

Αν ανησυχείτε ότι η διατροφή του μικρού σας δεν έχει και μεγάλη ποικιλία, καταγράψτε τα φαγητά που τρώει τις 4 ημέρες της εβδομάδας (συμπεριλαμβανομένων μιας ημέρας του Σαββατοκύριακου). Πιθανόν να διαπιστώσετε ότι η διατροφή του είναι πολύ πιο ισορροπημένη από όσο πιστεύατε.

Αν συνεχίζετε να ανησυχείτε (και παρόλο που οι διατροφικές διαταραχές δεν είναι ιδιαίτερα συχνές) συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.  

Μην απελπίζεστε αν το μικρό σας δεν δοκιμάζει τα λαχανικά που του σερβίρατε για πρώτη φορά. Επειδή τα γούστα φαγητού ενός νηπίου πιθανόν να αλλάξουν από βδομάδα σε βδομάδα, συνεχίζετε να του σερβίρετε τα λαχανικά, ίσως μαγειρεμένα με διαφορετικό τρόπο. Επειδή πολλά παιδιά είναι διστακτικά με τις νέες γεύσεις, οι πολλές δοκιμές πιθανόν να κάμψουν ευκολότερα τις αντιστάσεις τους.