Έφτασε η στιγμή να γνωρίσουμε τα προβιοτικά. Τι είναι, που βρίσκονται και σε τι βοηθούν τελικά;
*Με την συνεργασία της διαιτολόγου-διατροφολόγου, εξειδικευμένης στα προβλήματα διατροφής παιδιών-εφήβων, Μαρίας-Χριστίνας Αλεξοπούλου
Γνωρίζατε ότι το πεπτικό μας σύστημα περιέχει πάνω από 400 τύπους φιλικών βακτηρίων; Κι όμως! Είναι τα γνωστά σε όλους μας προβιοτικά (προ-βίου=υπέρ της ζωής). Αυτά είναι βακτήρια με κλινικές αποδείξεις για τα πλεονεκτήματα τους στην υγεία μας, αφού βοηθούν στην μείωση της ανάπτυξης των παθογόνων βακτηρίων και προωθούν την καλή υγεία του πεπτικού μας συστήματος.
Σε τι βοηθούν;
Έχει παρατηρηθεί ότι όταν το πεπτικό μας σύστημα διατηρείται υγιές ευνοούνται πολλά συστήματα του οργανισμού μας. Έτσι, λοιπόν, τα προβιοτικά μπορούν:
- Να μας προστατεύσουν από λοιμώξεις
- Να βελτιώσουν και να ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα
- Να προωθήσουν και να βελτιώνουν την υγεία του πεπτικού μας συστήματος
- Να ανακουφίζουν από την διάρροια που προκαλείται από την χρήση αντιβιοτικών, καθώς επίσης και από τη διάρροια των ταξιδιωτών
- Να προωθήσουν την υγεία του ουροποιητικού και γυναικολογικού μας συστήματος
- Να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση λοιμώξεων
- Να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων από δυσανεξία στη λακτόζη
- Να βελτιώνουν μερικούς τύπους εκζεμάτων στα βρέφη και στα παιδιά
- Να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης
- Να μειώσουν την πιθανότητα ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως καρκίνος του παχέος εντέρου
- Να αυξήσουν τα επίπεδα της βιταμίνης D σε ποσοστό που ξεπερνά το 25% και ενισχύουν την απορρόφησή της από τον οργανισμό.
Τα προβιοτικά ενεργούν κατά κύριο λόγο στο παχύ έντερο, ενώ έχουν ευεργετική δράση και σε άλλα σημεία του οργανισμού, πράγμα που σημαίνει ότι τα διάφορα στελέχη δρουν σε διαφορετικά σημεία.
Που τα συναντάμε;
Και τώρα που είδαμε την συνδρομή τους στην υγεία μας, πάμε να δούμε που μπορούμε να τα βρούμε για να επωφεληθούμε. Τα τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά είναι κατά κύριο λόγο τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα καθημερινά ποτά, αφού τα γαλακτοκομικά προϊόντα εξουδετερώνουν τα οξέα του στομάχου και της χολής, προστατεύοντας έτσι τα προβιοτικά από τα οξέα ώστε να φτάσουν στο έντερο. Θα τα βρείτε κυρίως:
- Στο γιαούρτι, το πόσιμο γιαούρτι και στο γιαούρτι σε σωληνάριο. Το ωμό (μη παστεριωμένο) γιαούρτι έχει πληθώρα βακτηρίων. Τα περισσότερα γιαούρτια σήμερα παστεριώνονται και όλα αυτά τα βακτήρια καταστρέφονται. Μερικά όμως φιλικά βακτήρια προστίθενται μετά. Να προτιμάτε τα γιαούρτια τα οποία αναφέρουν ότι περιέχουν «ζωντανή και ενεργή καλλιέργεια βακτηρίων». Επίσης να ελέγχετε την ημερομηνία λήξης, διότι η ύπαρξη βακτηρίων μειώνει την διάρκεια ζωής.
- Στο γάλα με επιπρόσθετα προβιοτικά
- Στο γάλα που έχει υποστεί ζύμωση καθώς και στο γλυκό γάλα με acidophilus
- Στο ξινόγαλα
- Στο κεφίρ
Διαμέσου της ζύμωσης τα προβιοτικά ενισχύουν την γεύση και την υφή αυτών των συγκεκριμένων προϊόντων.