5 πρακτικοί τρόποι για να το πείσετε να φάει

5 πρακτικοί τρόποι για να το πείσετε να φάει

5 δημιουργικοί τρόποι να νικήσετε τις ιδιοτροπίες του γύρω από τα φαγητό

Όταν το μικρό σας αποφασίσει ότι το φαγητό δεν βρίσκεται στις προτεραιότητές του, ότι υπάρχουν τροφές που δεν θα ήθελε καν να γευτεί και διαμαρτύρεται κάθε φορά που πρέπει να καθίσει στο τραπέζι, έχει φτάσει η στιγμή που πρέπει να ενεργοποιήσετε τη δημιουργικότητά σας. Γιατί, ναι, όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να αποτελούμε παράδειγμα προς μίμηση ή ότι τα δικά του σκευή αποτελούν καλό κίνητρο για να φάει. Ποιες είναι, όμως, αυτές οι πολυπόθητες πρακτικές συμβουλές που πιθανότατα θα νικήσουν την  «εκλεκτικότητά» και τις διαμαρτυρίες του;

Κάντε ένα πάρτι μόνο για εκείνο.Προτείνετε να βάλει τα «καλά» του ρούχα και να σας βοηθήσει στο στόλισμα του τραπεζιού και την επιλογή της μουσικής. Αφού ετοιμάσετε τον χώρο, σερβίρετε το φαγητό σε μικρά πιάτα. Το να μετατρέψετε το βαρετό για εκείνο γεύμα σε μια ευχάριστη δραστηριότητα είναι ένα μεγάλο βήμα.

Αλλάξτε τοποθεσία.Αν η ώρα του γεύματος εγείρει καυγάδες και διαμαρτυρίες, δοκιμάστε να φέρετε την …περιπέτεια στο σπίτι σας. Θα ήταν μεγάλος κόπος άραγε να γευματίσετε οκλαδόν στο πάτωμα του σαλονιού ή κάτω από το τραπέζι, το οποίο θα έχετε σκεπάσει με σεντόνι για να μοιάζει με σκηνή; Αξίζει την προσπάθεια μιας και θα μετατρέψει το γεύμα σε μια πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα για το μικρό σας και ενδέχεται να του ανοίξει την όρεξη για φαγητό.

Κάντε τρέλες. Προτείνετε να φάτε την σούπα με καλαμάκι ή πιείτε την στην κούπα. Δοκιμάστε να στριμώξετε τον αρακά στα δόντια του πιρουνιού ή φάτε τα λαχανικά περασμένα σε σουβλάκι. Σκοπός είναι να ερεθίσετε την φαντασία του, να κάνετε μια μικρή αλλαγή και να περάσετε καλά!

Ζητήστε του να γίνει κριτικός γεύσης. Πείτε στο μικρό σας ότι στο εξής αναλαμβάνει την στήλη γεύσης στην οικογενειακή σας εφημερίδα. Δώστε του κάθε εβδομάδα να φάει κάτι διαφορετικό και κατόπιν αφήστε το να βαθμολογήσει.

Μυήστε το στην κηπουρική. Φυτέψτε λαχανικά σε γλάστρες ή ένα δέντρο αν έχετε κήπο και φροντίστε τα μαζί με το μικρό σας. Εξηγήστε του πώς δημιουργείται ο καρπός και πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να τους συλλέξετε. Αν δεν τα πάτε καλά με την κηπουρική, επισκεφθείτε μαζί με το μικρό σας ένα μανάβικο και κάντε μια πρώτη γνωριμία με τα φρούτα και τα λαχανικά, το χρώμα, το σχήμα και την υφή τους. Και πού ξέρετε; Σύντομα μπορεί να του γεννηθεί η επιθυμία να δοκιμάσει και τη γεύση τους.

SOS TipΑν έχετε μαγειρέψει με φροντίδα και κέφι για να το ευχαριστήσετε και εκείνο τρώει μια μπουκιά και αμέσως σπρώχνει μακριά το πιάτο, μην το πάρετε προσωπικά. Επίσης μην το παρακαλάτε, το απειλείτε ή προσπαθήσετε να το ξεγελάσετε για να φάει. Έχετε κατά νου ότι όσο το πιέζετε τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αντίστασή του. Συνεχίστε να του σερβίρετε θρεπτικά φαγητά, τουλάχιστον μία γεύση που του αρέσει σε κάθε γεύμα και διατηρήστε την ψυχραιμία σας.