Αξίζει να καυγαδίζετε για το φαγητό;

Θετικές προσεγγίσεις για το φαγητό

Πώς θα αποφύγετε τους καβγάδες σχετικά με τα γεύματα και πώς θα ξέρετε αν τρώει αρκετά

Το φαγητό μπορεί να αποτελέσει την αιτία για κάποιες από τις σκληρότερες διαμάχες με το μικρό σας, σε περίπτωση που είναι εκλεκτικό. Το πρώτο βήμα ωστόσο είναι να χαλαρώσετε και να απολαύσετε το γεύμα σας, κρατώντας μια θετική στάση ως προς το φαγητό, χωρίς να ξεσπάτε σε φωνές και να προκαλείτε κλάματα. Ακολουθώντας μερικές δοκιμασμένες συμβουλές ώστε τα γεύματά σας να στεφθούν με επιτυχία, αλλά και να βοηθήσετε το παιδί σας να αποκτήσει τελικά σωστές διατροφικές συνήθειες.  

Αποφύγετε τους καβγάδες σχετικά με το φαγητό.Για πολλές οικογένειες τα γεύματα εγκαινιάζουν διαμάχες σχετικά με το φαγητό που υπάρχει, για το ποιος θα φάει, τι και πόσο ή για το ποιος τρώει και ποιος όχι. Για να αποφύγετε τους τσακωμούς γύρω από το τραπέζι, σερβίρετε το γεύμα χωρίς σχόλια και προσπαθήστε να μιλάτε όσο το δυνατόν λιγότερο για το φαγητό. Βέβαια αν το μικρό σας είναι ιδιότροπο και εκλεκτικό, αντί να το πιέζετε, με υπομονή και αυτοσυγκράτηση βρείτε τρόπους για να το πείσετε να φάει κάτι, όπως παρέχοντας δύο επιλογές φαγητού ή ζητώντας του να σας βοηθήσει στην προετοιμασία. Διαβάστε περισσότερα για το πώς να το πείσετε να φάει στα άρθρα μας:

Όταν αρνείται να φάει το φαγητό που σερβίρετε.Καταρχάς σερβίρετε ένα τουλάχιστον φαγητό που ξέρετε ότι τρώει το μικρό σας, αποφεύγοντας να συζητήσετε για τις διατροφικές συνήθειες αφού ούτως ή άλλως πλέον κάθε φαγητό έχει την υγιεινή εναλλακτική του. Όταν το γεύμα τελειώσει, μαζέψτε το τραπέζι, ακόμα και αν το μικρό σας δεν έχει φάει όλο του το φαγητό. Αν το συνηθίζετε, σερβίρετε επιδόρπιο χωρίς ιδιαίτερα σχόλια, φροντίζοντας φυσικά να υπάρχει ποικιλία, προφέροντας κάποιες ημέρες παγωτό και κάποιες ημέρες φρούτο. Σκοπός είναι να μην συνδέσει το γλυκό με την επιβράβευση και το φαγητό– ειδικά αν πρόκειται για κάτι που δεν του αρέσει – ή την στέρηση αυτού με την τιμωρία.

Πώς θα καταλάβετε ότι τρώει αρκετά. Θυμηθείτε πως το παιδί σας είναι αυτό που ελέγχει την ποσότητα της τροφής που καταναλώνει. Αν εσείς αποφασίζετε πότε πεινάει και πότε τρώει αρκετά, δεν θα μάθει πώς να αναγνωρίζει από μόνο του το αίσθημα της πείνας, θέτοντας τις βάσεις για μελλοντικά προβλήματα που σχετίζονται με τις διατροφικές συνήθειες, όπως η υπερβολική λήψη τροφής, η παχυσαρκία κ.ά. Το θετικό είναι ότι τα παιδιά έχουν μια εκπληκτική δυνατότητα να ρυθμίζουν την ποσότητα που τρώνε κι έτσι αν ακόμα τη μια ημέρα δεν αδειάσουν το πιάτο τους, την επόμενη μπορεί να καταναλώσουν τη διπλάσια ποσότητα. Αν ελέγξετε τις τροφές που έχει καταναλώσει όλη την εβδομάδα ή τον μήνα που πέρασε, θα διαπιστώσετε ότι έχει λάβει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται αρκεί φυσικά να του παρέχετε μια ποικιλία τροφών για να μπορεί να επιλέξει.

Διαβάστε ακόμα: «Φάε την δύναμή σου»