Έξι βήματα για να δοκιμάζει εύκολα και να αποκτήσει υγιείς διατροφικές συνήθειες
Αν σας έλεγαν ότι η επιλεκτικότητα στο φαγητό σχετίζεται με τον έλεγχο, με την αντίσταση για δοκιμή κάτι καινούργιου, ίσως με κάποια ευαισθησία στις αισθήσεις ή με κάποιο πρόβλημα στο μάσημα, δεν θα ήταν πολύ πιο εύκολο να μάθετε στο μικρό σας να τρώει υγιεινά και μάλιστα μια ποικιλία τροφών που εκ πρώτης όψεως βρίσκει αδιάφορες έως αηδιαστικές; Με δεδομένα τα παραπάνω δεν παίζουν τόσο ρόλο ούτε η αναζήτηση της τέλειας συνταγής (που συνοδεύεται από ενοχές ότι δεν είστε καλοί στη μαγειρική) ούτε η υπερβολική εστίαση στο θέμα διατροφής που συνοδεύεται από άγχος για το τι θα αποθηκεύσετε στο ψυγείο σας. Πώς λοιπόν θα διδάξετε το εκλεκτικό παιδί σας να δοκιμάζει τα πάντα;
Για να αλλάξει ένα παιδί διατροφικές συνήθειες χρειάζεται να αισθανθεί ασφάλεια με τη διαδικασία δοκιμής καινούργιων φαγητών, να απολαμβάνει τις νέες γεύσεις, να μην ξενίζει με τις διαφορετικές υφές, να δώσει αξία στον στόχο να τρώει καινούργια φαγητά και να αναπτύξει τη συνήθεια να τρώει διαφορετικές τροφές με διαφορετικούς τρόπους. Για να ξεκινήσετε ακολουθήστε τα 6 παρακάτω βήματα.
Μιλήστε στο παιδί σας για τον στόχο σας.Είναι σημαντικό να εξηγήσετε στο παιδί σας, χωρίς να αναλωθείτε σε λεπτομέρειες, ποιος είναι ο σκοπός σας και πώς θα τον πετύχετε. Μπορείτε να του πείτε κάτι απλό του τύπου «ξέρω ότι δεν σου αρέσει να τρως καινούργια φαγητά, αλλά νομίζω είναι σημαντικό να μάθεις κάτι τέτοιο. Δεν θα σου ζητήσω να φας κάτι καινούργιο, απλά θα μάθουμε πώς να δοκιμάζεις νέες τροφές».
Μην σερβίρετε τα ίδια φαγητά δύο συνεχόμενες ημέρες. Εξαίρεση για αυτόν τον κανόνα αποτελεί το γάλα. Αναμειγνύοντας τα φαγητά που του προσφέρετε θα του μάθετε σιγά – σιγά να συνηθίζει να τρώει διαφορετικά φαγητά διαφορετικές ημέρες. Αυτή η συνήθεια αποτελεί τη βάση για την εισαγωγή νέων τροφών στο μενού.
Μειώστε τις προσδοκίες σας. Πιθανόν να λέτε στο μικρό σας ότι θα θέλατε πολύ να δοκιμάσει έστω τα λαχανικά που του μαγειρέψατε, ωστόσο στην πραγματικότητα επιθυμείτε να τα φάει όλα χωρίς διαμαρτυρίες και ίσως με τον τρόπο σας να του το δείχνετε. Κάτι τέτοιο όμως του δημιουργεί πολλή πίεση, επομένως αποφασίστε ότι θα είστε ικανοποιημένοι ακόμα και με μια απλή δοκιμή.
Αφαιρέστε τον παράγοντα έκπληξη από τη δοκιμή ενός νέου φαγητού. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα ήθελαν να δοκιμάσουν ένα φαγητό χωρίς κάποιος να τους δώσει ασφαλή στοιχεία για τη γεύση του. Έτσι ο καλύτερος τρόπος για να το πείσετε να κάνει μια δοκιμή είναι να του περιγράψετε την υφή του φαγητού ή να παρομοιάσετε τη γεύση με κάποιο φαγητό που του αρέσει (χωρίς ψέματα φυσικά ή υπερβολές!).
Απλοποιήστε τη δοκιμή. Προσπαθήστε να εισάγετε διαφορετικά φαγητά σταδιακά και να χρησιμοποιήσετε κάποιες γεύσεις και υφές που απολαμβάνει, ως «γέφυρα» για να είναι πιο εύκολη η δοκιμή του νέου φαγητού. Ακολουθήστε τους ίδιους τρόπους μαγειρέματος ή παρόμοια υλικά. Αν η υφή της τροφής είναι ένα ζήτημα, εισάγετε σταδιακά τροφές που έχουν περισσότερους σβώλους ή είναι πιο κρατσανιστές.
Εναλλακτικές ερωτήσεις και απαντήσεις. Αποφύγετε να ρωτήσετε το παιδί σας αν του αρέσει το φαγητό που τρώει, γιατί μια απάντηση «δεν μου αρέσει» διαμορφώνει μια άποψη που είναι δύσκολο να αλλάξει, ακόμα και αν στην πραγματικότητα δεν ισχύει (από τη στιγμή που τα παιδιά δεν έχουν αναπτύξει σταθερές προτιμήσεις στα φαγητά). Εναλλακτικά ζητήστε του να σας περιγράψει τι ήταν αυτό που έφαγε όσον αφορά στη γεύση, το άρωμα, την υφή και την εμφάνιση.