Φρέσκα αυγά κάθε μέρα

Αυγά ορτυκιού

Στην Αθήνα δεν μπορείς να εκτρέφεις κότες. Ωστόσο μπορείς να έχει φρέσκα αυγά για το παιδάκι σου!

Είναι γνωστό πως στην πόλη δεν επιτρέπεται να διατηρείς κοτέτσι. Βλέπετε οι κότες είναι μια σημαντική πηγή μόλυνσης, ενώ παράλληλα μυρίζουν άσχημα και κρώζουν ενοχλητικά και ακατάπαυστα. Έτσι τα παιδιά της πόλης είναι αναγκασμένα να ζουν με τα αυγά του supermarket περιμένοντας μια-δυο φορές τον χρόνο να έρθει η γιαγιά από το χωριό και να φέρει κανένα φρέσκο αυγουλάκι.


Χθες, όμως, καθώς διάβαζα το ftiaxno.gr έπεσα πάνω στην λύση! Όπως ανέφερε το blog, μπορούμε λέει να έχουμε φρέσκα αυγά στο μπαλκόνι μας, αρκεί να πάρουμε ορτύκια (διαβάστε το άρθρο εδώ). Το σκέφτηκα από εδώ, το σκέφτηκα από εκεί και ξεκίνησα να το ψάχνω. Ορίστε, λοιπόν, τι βρήκα:

  • Το αρσενικό ορτύκι σε αιχμαλωσία μπορεί να γονιμοποιήσει έως και τρεις θηλυκές. Ωστόσο, εσείς δεν μπορείτε να έχετε πάνω από 2 ζωάκια συντροφιάς σύμφωνα με το άρθρο 6 του νόμου 3170/2003. Οπότε μπορείτε να αγοράσετε και να Αυγά και αυγά ορτυκιούπεριποιείστε μονάχα ένα αρσενικό και ένα θηλυκό ορτύκι.
  • Το θηλυκό ορτύκι γεννάει από 1 αυγό κάθε 24-35 ώρες και σπανιότερα 3 αυγά ανά 48 ώρες.
  • Το αυγό είναι αρκετά μικρότερο σε μέγεθος από εκείνο της κότας αλλά έχει πέντε φορές περισσότερο βιταμίνη Α και Β1 καθώς και μειωμένη χοληστερόλη.
  • Στην Ιαπωνία τα αυγά ορτυκιού χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης, τόσο που χορηγούνται υποχρεωτικά σε παιδιά του νηπιαγωγείου και σε ηλικιωμένους στα νοσοκομεία.
  • Τα ορτύκια είναι ανθεκτικά στις αρρώστιες και ίσως να μην χρειαστεί ποτέ να τους παράσχετε κάποιο αντιβιοτικό. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τα φροντίζετε ιδιαίτερα, να τα καθαρίζετε τακτικά και να τα ταΐζετε με αγνές βιολογικές ζωοτροφές. Άλλωστε, η ποιότητα των αυγών τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από όσα κάνετε εσείς για αυτά.
  • Εάν, βέβαια, δεν θέλετε να εκτρέψετε τα συμπαθέστατα αυτά πτηνά μπορείτε να προμηθευτείτε αυγά ορτυκιού σε επιλεγμένα κρεοπωλεία και στα supermarket εκείνα που λέγεται ότι διαθέτουν «και του πουλιού το γάλα». Αυτά προέρχονται από το πρώτυπο εκτροφείο θηραμάτων «Άρτεμις» (το μοναδικό στην Ελλάδα) που βρίσκεται στον οικισμό Πέντε Βρύσες του Τοπικού Διαμερίσματος Εξαλόφου του Δήμου Βερτίσκου.