Διατροφή για παιδιά υγιή και δυνατά!

Καθιερώστε την υγιεινή διατροφή

6 έξυπνα tips που οδηγούν μέσα από το μονοπάτι της διατροφής σε υγιή και δυνατά παιδιά!

Η υγιεινή διατροφή είναι ένας από τους βασικούς τρόπους για να μεγαλώσετε γερά και υγιή παιδιά. Καθώς εσείς αποτελείτε τα πρότυπα φροντίστε να μην στέλνετε αρνητικά μηνύματα για το φαγητό και να ενημερωθείτε σχετικά με τις ανάγκες διατροφής του παιδιού σας, ανάλογα με την ηλικία και το ύψος του, για να του παρέχετε τις ιδανικές επιλογές διατροφής. Διαβάστε 6 tips για τη σωστή διατροφή με γνώμονα την υγεία.

1. Συμπεριλάβετε φρούτα και λαχανικά σε κάθε γεύμα. Βάλτε στόχο να σερβίρετε τουλάχιστον 5 είδη φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Φροντίστε να αποφύγετε να κόβετε τα σκληρά λαχανικά σε πολύ μικρά κομμάτια για να αποφύγετε ατυχήματα και προτιμήστε να τα κόβετε σε λωρίδες (όπως π.χ. το καρότο). Μερικές ιδέες:

  • Eάν το μικρό σας φωνάζει «μπλιαχ» κάθε φορά που βλέπει φρούτα ή λαχανικά να συνοδεύουν το γεύμα του, μπορείτε να τα προσθέστε ή να τα «κρύψετε» σε φαγητά που ήδη αρέσουν στο μικρό σας, όπως στα κέικ, στα δημητριακά του πρωινού του, στις σάλτσες για τα μακαρόνια κτλ.
  • Επίσης, δοκιμάστε να τα κάνετε πιο ενδιαφέροντα κόβοντάς τα σε σχήματα ή συναρμολογώντας τα σε σχέδια (π.χ. πρόσωπα, ζώα, αντικείμενα) συνδυάζοντας τα χρώματα από διάφορα είδη φρούτων και λαχανικών. Πολύ βολικά, επίσης, για τον σκοπό αυτό είναι τα κουπάτ των μπισκότων.Κάντε σχέδια με τα φρούτα
  • Προετοιμάστε και δώστε στο μικρό σας φρούτα και λαχανικά ως κέρασμα μετά τον παιδικό σταθμό ή τις εξωσχολικές δραστηριότητες.

2. Βοηθήστε το μικρό σας να επιλέγει τα σωστά φαγητά από μικρή ηλικία. Ένας τρόπος είναι να του παρέχετε δύο υγιεινές επιλογές (μήλο ή πορτοκάλι) για να διαλέξει τη μια. Για να τα βοηθήσετε να ενθουσιαστούν σχετικά με το φαγητό και συγκεκριμένα την υγιεινή διατροφή, ενθαρρύνετε τη συμμετοχή τους στην προετοιμασία, όπως στην ανάμειξη των υλικών. Επιτρέψτε τους ακόμα να μυρίσουν, να αγγίξουν, να γευτούν και να παίξουν με το φαγητό.

3. Φροντίστε να δίνετε θετικά μηνύματα σχετικά με το φαγητό. Ακόμα και αν βρίσκεστε σε δίαιτα αποφύγετε να μιλάτε αρνητικά για το φαγητό και τα γεύματα καθώς αποτελείται πρότυπο για το παιδί σας και σε θέματα διατροφής.

4. Μην πιέζετε το μικρό σας να αδειάσει το πιάτο του, αντιθέτως επιτρέψτε του να ελέγχει εκείνο την όρεξή του. Περισσότερα στο «Φάε την δύναμή σου».

5. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να τρώει πρωινό. Συμπεριλάβετε φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως, αλλά ενίοτε σερβίρετε και πιο δελεαστικες επιλογές όπως pancakes και μπάρες δημητριακών με σοκολάτα . Τα παιδιά και οι ενήλικοι που τρώνε πρωινό καθημερινά έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι.

6. Καθιερώστε τα οικογενειακά γεύματα. Φροντίστε να τρώτε όλοι μαζί όσο πιο συχνά μπορείτε, χωρίς τηλεόραση και κινητά τηλέφωνα, συζητώντας και απολαμβάνοντας την παρέα. Μπορείτε να ξεκινήσετε τη συνήθεια από νωρίς καθώς από τους 9 μήνες το μωρό σας μπορεί να τρώει τις ίδιες ώρες με εσάς.